Change your language to English English | Change your language to Greek Greek | Bookmark this page Bookmark

ΔΗΜΟΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ


ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ ΧΩΡΑ, 85900 ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ
Tel: 22433-60000 22430-61206
Fax: 22430-61166
e-Mail: astypalaia@astypalaia.gr
Web Site: http://www.astypalaia.gr
 
ΔΗΜΟΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣΔΗΜΟΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣΔΗΜΟΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣΔΗΜΟΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣΔΗΜΟΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣΔΗΜΟΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣΔΗΜΟΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣΔΗΜΟΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣΔΗΜΟΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣΔΗΜΟΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣΔΗΜΟΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣΔΗΜΟΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣΔΗΜΟΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣΔΗΜΟΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣΔΗΜΟΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣΔΗΜΟΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣΔΗΜΟΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣΔΗΜΟΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣΔΗΜΟΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣΔΗΜΟΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣΔΗΜΟΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣΔΗΜΟΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣΔΗΜΟΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣΔΗΜΟΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣΔΗΜΟΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣΔΗΜΟΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣΔΗΜΟΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣΔΗΜΟΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣΔΗΜΟΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣΔΗΜΟΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ

 

Αστυπάλαια...μια πεταλούδα στο Αιγαίο

 

    Η Αστυπάλαια είναι η "γέφυρα" που ενώνει τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα συνδυάζοντας στοιχεία και από τα δύο νησιώτικα συμπλέγματα. Αποτελείται από 4 οικισμούς (Αστυπάλαια, Ανάληψη, Λιβάδι, Βαθύ) και έχει έκταση 97 χλμ2., ακτογραμμή 110 χλμ. και 1.113 κατοίκους. Απέχει από τον Πειραιά 117 ναυτικά μίλια,  την Κω 23 και από τη Ρόδο 96 ναυτικά μίλια. Υψηλότερη κορυφή η Βάρδια με 482 μ.

    Γεμάτη ψηλούς βράχους και λόφους, με πανέμορφες ακρογιαλιές και γραφικά χωριά, προσκαλεί τον επισκέπτη σε ένα μαγικό ταξίδι στο γαλάζιο του Αιγαίου και το λευκό των σπιτιών της.

 

    Η ονομασία της (που σημαίνει «παλιά πόλη») αποδίδεται, σύμφωνα με τη μυθολογία, σε μια αδελφή της Ευρώπης, τη μητέρα του βασιλιά Μίνωα. Η Αστυπάλαια και η Ευρώπη ήταν κόρες του Φοίνικα και της Περιμήδης. Από την ένωση της Αστυπάλαιας με τον Ποσειδώνα γεννήθηκαν ο Αγκαίος και ο βασιλιάς της Κω Ευρύπυλος.

    Μία άλλη εκδοχή γύρω από την ονοματοθεσία αναφέρει πως προέρχεται από τις λέξεις άστυ και παλαιός, επειδή Δωριείς που εγκαταστάθηκαν στο νησί βρήκαν ένα παλαιότερο οικισμό χτισμένο από τους Φοίνικες.

    Από μετασχηματισμό ξένης ονομασίας, πιθανόν φοινικικής, οι λέξεις άστυ και παλαιός σήμαινε χαμηλός τόπος, αφού το νησί αποτελείται από δύο τμήματα που συνδέονται μεταξύ τους από χαμηλό ισθμό.

    Πολλοί ερευνητές θεωρούν το τοπωνύμιο ως μη ελληνικό και το ανάγουν στη γλώσσα των Σουμερίων as-dub-gal-e, που σημαίνει Θεών τράπεζα μεγάλων.

 

    Νησί με πλούσια ιστορία, παράδοση, μοναδικές εικόνες με όμορφα άσπρα σπιτάκια και ασβεστωμένες αυλές με βουκαμβίλιες, γραφικά ξωκλήσια, αποτελεί ιδανικό τόπο για ήσυχες διακοπές. Το νησί χωρίζεται στο Μέσα και το 'Εξω νησί με μία αμμουδερή λωρίδα το Στενό μήκους 100 μέτρων. Αν δεν υπήρχε αυτή η στενή λωρίδα που τα ενώνει, η Αστυπάλαια θα ήταν δυο ξεχωριστά γειτονικά νησιά.

 

Οικισμοί

Αστυπάλαια ή, Χώρα

    Η Χώρα πρωτεύουσα και λιμάνι είναι κτισμένη πάνω σε βράχο που εισχωρεί στη θάλασσα, σχηματίζοντας δύο όρμους. Στη μία πλευρά, βρίσκεται το λιμάνι και στην άλλη ο όρμος Λιβάδι. Η Χώρα, ενωμένη σχεδόν με το λιμάνι, τον Πέρα Γιαλό, αποτελεί για πολλούς την ομορφότερη πρωτεύουσα νησιού στο Αιγαίο.

    Στη κορυφή της Χώρας δεσπόζει το βενετσιάνικο κάστρο των Γκουερίνι, κτισμένο με τη παραδοσιακή τοπική σκούρα πέτρα, περιστοιχιζόμενο από άσπρα σπιτάκια. Οι εξωτερικοί τοίχοι των σπιτιών, δημιουργούν ένα τείχος, με μικρά παράθυρα για πολεμίστρες. Μέσα στο κάστρο υπάρχουν δύο κατάλευκες εκκλησίες με πέτρινα περίτεχνα καμπαναριά, της Παναγίας Ευαγγελίστριας και του Αγίου Γεωργίου. Γύρω του κατάλευκα σπίτια με μπλε πορτοπαράθυρα και ξύλινα κάγκελα στα μπαλκόνια. Ανάμεσά τους, εκκλησίες και θολωτά εκκλησάκια. Στον αυχένα του λόφου, οκτώ ανεμόμυλοι, ξεχωριστό στολίδι της Χώρας. Πιο πέρα βρίσκεται το παραδοσιακό καφενείο και λίγο πιο πάνω το Δημαρχείο, από όπου ξεκινούν οι δυο βασικοί δρόμοι που φτάνουν μέχρι το Κάστρο. Ο καθένας οδηγεί σε μια ονομαστή εκκλησία, τη Μονή της Παναγιάς της Πορταϊτισσας προς τη πλευρά του Λιβαδιού και τη Μεγάλη Παναγιά προς την πλευρά του Πέρα Γιαλού. Απέναντι, δεσπόζει το κάστρο του Αη-Γιάννη, που η παράδοση το θέλει απόρθητο, καταφύγιο των κατοίκων στις επιδρομές των πειρατών. Οι εκπληκτικοί ανεμόμυλοι που βρίσκονται στο διάσελο πάνω από τη Σκάλα στη Χώρα, έχουν σχήμα κυλίνδρου και ανήκουν στην κατηγορία του ξετροχάρη μύλου, του οποίου η σκεπή γυρίζει ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου.

 

Ανάληψη ή Μαλτεζάνα

    Παραθαλάσσιο χωριό με ωραία αμμουδιά και τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση στην Αστυπάλαια, βρίσκεται απλωμένο σε μικρή κοιλάδα στο Έξω Νησί. Το δεύτερο όνομα Μαλτεζάνα, παραπέμπει στους Μαλτέζους πειρατές που αλώνιζαν στο Αιγαίο και έβρισκαν καταφύγιο στους κλειστούς όρμους του νησιού. Εδώ, το 1827, ο Γάλλος Bigot πυρπόλησε το πλοίο του για να μην αιχμαλωτιστεί.

    Ο παραθεριστικός οικισμός αγκαλιάζει τον όρμο με τον μακρύ μόλο, όπου αράζουν τα ψαροκάικα και φτάνει μέχρι τα περιβόλια και τα αμπέλια. Από εδώ εκδρομικά σκάφη σας μεταφέρουν σε παραλίες του νησιού και στα νησάκια Χονδρό, Λιγνό, Αγία Κυριακή, Κουτσομύτη, Σύρνα και Κουνούποι.

 

Λιβάδι

Παραθαλάσσιος οικισμός στα νότια της πρωτεύουσας, με μεγάλη παραλία, απλωμένος σε εύφορη κοιλάδα, στο μυχό του ομώνυμου όρμου, το Λιβάδι είναι ο ανθισμένος κήπος του νησιού. Τα περιβόλια με τις μανταρινιές, τις πορτοκαλιές και τα αμπέλια αλλά και τα σπίτια πνιγμένα στα λουλούδια, απλώνονται σε όλο το πλάτος και το μήκος της ρεματιάς, η οποία καταλήγει σε μια όμορφη παραλία.

 

Βαθύ

Στη βορειοανατολική πλευρά της Αστυπάλαιας βρίσκεται η λιμνοθάλασσα Χαμένη Λίμνη, στις όχθες τις οποίες είναι χτισμένο το Βαθύ. Είναι ένας πολύ κλειστός όρμος (περίπου 50μ.), που μοιάζει περισσότερο με λιμνοθάλασσα. Το Βαθύ έχει δυο μικρούς οικισμούς: το Έξω Βαθύ, που βρίσκεται στην είσοδο του όρμου και έχει μικρή σκάλα όπου δένουν τα καΐκια και το Μέσα Βαθύ, που είναι στο μυχό του κόλπου, με χωράφια, λίγα δέντρα και αμπέλια. Στο Βαθύ μπορεί να φτάσει ο επισκέπτης οδικώς διασχίζοντας βατό χωματόδρομο ή με βάρκα που εκτελεί τακτικά δρομολόγια από το κόλπο του Βαϊ. Από εδώ μπορεί κανείς να επισκεφθεί με καΐκι το Σπήλαιο του Δράκου και το Σπήλαιο του Νεγρί ή πιο νότια το ιταλικό φρούριο Καστελλάνο. 

 

Γύρω νησάκια

Στα Νοτιανατολικά βρίσκονται τα νησάκια Χονδρό, Λιγνό, Αγία Κυριακή με το ομώνυμο εκκλησάκι, Κουτσομύτης με όμορφη παραλία και Κουνούποι. Μακρύτερα ξεπροβάλλουν οι Αδελφοί, η Σύρνα και τα Τρία Νησιά. Στα Δυτικά βρίσκονται τα νησάκια Κτένια, Ποντικούσσα, Οφιδούσσα και Κατσαγρέλι, ενώ στα Βόρεια τα Φωκιονήσια. Όσο για κείνους που φοβούνται τα φίδια να έχουν υπόψη τους πως η Αστυπάλαια είναι το μοναδικό νησί στην Ελλάδα που δεν υπάρχουν καθόλου φίδια γιατί είναι πέρασμα των πελαργών που τα ... εξολοθρεύουν.

 

Παραλίες

    Πολλές οι παραλίες που σχηματίζουν οι δαντελωτοί όρμοι της, γύρω από το νησί. Ο Πέρα Γιαλός με αμμουδιά και κρυστάλλινα νερά. Από εδώ με εκδρομικό σκάφος ή αυτοκίνητο μπορείτε να πάτε στις παραλίες Λιβάδι, Τζανάκι, Μουρά, Πάππου, Αγιο Κωνσταντίνο. Μακρύτερα θα συναντήσετε τις παραλίες Βάτσες, Καμινάκια, Αγιος Γιάννης, Πάνορμος και Παχιά Αμμος.

    Επίσης, μπορείτε να κολυμπήσετε στο Δεύτερο και Τρίτο Μαρμάρι, στην παραλία της Μαλτεζάνας, στο Σχοινώντα, στο Καρέκλι, στη Βρύση, στις Πλάκες, στο Στενό και στην Ψιλή Αμμο.

    Καΐκια μεταφέρουν τους επισκέπτες που θέλουν να απολαύσουν ερημικές παραλίες στα κοντινά νησάκια Κουτσομύτη και Σύρνα.

 

Ιστορία

  • Κατά τη μυθολογία η Αστυπάλαια και η Ευρώπη ήταν κόρες του Φοίνικος και της Περιμήδης. Από την ένωση της Αστυπάλαιας με τον Ποσειδώνα γεννήθηκαν ο Αργοναύτης Αγκαίος και ο Βασιλιάς της Κω, Ευρύπυλος.
  • Το νησί πρωτοκατοικήθηκε στα Προϊστορικά χρόνια. Μεταξύ των κατοίκων του αναφέρονται οι Κάρες, οι οποίοι την ονόμασαν Πύρρα για το κόκκινο χρώμα της, και οι Μινωίτες.
  • Την Ελληνιστική Εποχή υπήρξε λιμάνι-σταθμός των Πτολεμαίων της Αιγύπτου. Ανέπτυξε μεγάλη ναυτική δραστηριότητα και έγινε γνωστή χάρη στα πλούσια αλιεύματα ("Ιχθυόεσσα") και τα άφθονα γεωργικά προϊόντα της. Για τα πολλά και μυροβόλα λουλούδια της και για τους καρπούς της οι αρχαίοι την αποκαλούσαν "Θεών Τράπεζα".
  • Την περίοδο της Ρωμαιοκρατίας τα λιμάνια του νησιού χρησιμοποιήθηκαν ως ορμητήρια κατά των πειρατών, γι αυτό οι Ρωμαίοι παραχώρησαν στους κατοίκους πολλά προνόμια.
  • Στους Βυζαντινούς χρόνους η έξαρση της πειρατείας άλλαξε την οικιστική δομή του νησιού, με την παρακμή των παράλιων οικισμών, τη μετακίνηση των πληθυσμών στο εσωτερικό και την ανέγερση κάστρων για προστασία.
  • Μετά το 1204 περιήλθε στους Βενετούς και κυρίως στην οικογένεια Quirini - με εξαίρεση ένα μικρό διάστημα κατά το οποίο ανήκε στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία (1269-1310). Οι Quirini έμειναν κύριοι του νησιού μέχρι το 1537, όταν κατακτήθηκε από τους Τούρκους.
  • Όπως όλα τα Δωδεκάνησα παρέμεινε στους Τούρκους έως το 1912 στη συνέχεια πέρασε στους Ιταλούς, Γερμανούς και Βρετανούς για να ενωθεί με την Ελλάδα το 1948.

 

Αξιοθέατα

Αρχαιολογικό Μουσείο Αστυπάλαιας

    Tο αρχαιολογικό μουσείο Aστυπάλαιας στεγάζεται σε ισόγεια αίθουσα που παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού από το Εκκλησιαστικό Φιλανθρωπικό Ταμείο Αστυπάλαιας το 1994 και εγκαινιάσθηκε τον Σεπτέμβριο του 1998. Η έκθεση του μουσείου οργανώθηκε στο διάστημα 1995-1996 και στα επόμενα χρόνια βελτιώθηκε και εμπλουτίστηκε με το κατάλληλο εποπτικό υλικό και με ειδικό οπτικο-ακουστικό πρόγραμμα (Ηχόραμα).

    Η έκθεση είναι διαχρονική και περιλαμβάνει ευρήματα που καλύπτουν ευρύ χρονολογικό φάσμα από την προϊστορική εποχή έως και τα μεσαιωνικά χρόνια. Ειδικότερα, στο μουσείο εκτίθενται:

Συλλογή προϊστορικών ευρημάτων: πήλινων αγγείων, κοσμημάτων, χάλκινων και λίθινων εργαλείων από πλούσιους θαλαμωτούς τάφους της μυκηναϊκής εποχής από τις θέσεις Αρμενοχώρι και Σύγκαιρο, που δηλώνουν τον ακμαίο χαρακτήρα του νησιού ήδη από την ύστερη εποχή του χαλκού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εύρεση πολύ μεγάλου αριθμού λίθινων εργαλείων σε έναν από τους τάφους που, πιθανότατα, σχετίζονται με την ιδιότητα και τις ασχολίες του νεκρού.

Θησαυρός αργυρών νομισμάτων της κλασικής εποχής, που βρέθηκε στο νησί.

Συλλογή αναθηματικών επιγραφών από Ιερά του νησιού, οι οποίες μας πληροφορούν για τις θεότητες που λατρεύονταν στην Αστυπάλαια κατά την αρχαιότητα (Απόλλων, 'Αρτεμις Λοχία και Ειλυθιεία, Ασκληπιός και Αφροδίτη). Ξεχωρίζει μεγάλη αναθηματική ενεπίγραφη βάση του Απόλλωνος με τα ίχνη από τα πόδια του μνημειώδους αγάλματος, του 4ου αιώνα π.Χ.

Ευρήματα κλασικών και ελληνιστικών χρόνων: αρχιτεκτονικά μέλη (ενεπίγραφα επιστύλια), επιτύμβια και αναθηματικά ανάγλυφα, επιτύμβιοι βωμοί, ανδρικά και γυναικεία αγαλμάτια και σημαντικές επιγραφές (επιτύμβιες, αναθηματικές, τιμητικά ψηφίσματα, επιστολές αυτοκρατόρων κ.ά.).

 

Σημαντικά ευρήματα στην κατηγορία αυτή είναι:

  • Kορμός ανδρικού ιματιοφόρου αγάλματος - το ιμάτιο να τυλίγεται γύρω από την οσφύ, πέφτει από τον αριστερό ώμο και συγκρατείται με το αριστερό χέρι, ενώ αφήνει ακάλυπτο το στήθος.
  • Aνάγλυφο με σκηνή συμποσίου. Eικονίζεται ζεύγος ανακεκλιμένο σε κλίνη. Στα πόδια της κλίνης καθιστή σε δίφρο γυναικεία μορφή. Πίσω από την κλίνη μικρός δούλος, τράπεζα με εδέσματα και δέντρο γύρω από το οποίο τυλίγεται φίδι (παράσταση νεκρόδειπνου ή αφηρωϊσμένων νεκρών;).
  • Aνάγλυφο με σκηνή νεκρόδειπνου. Eικονίζεται ανδρική μορφή σε κλίνη, στην άκρη της καθιστή γυναικεία μορφή με χιτώνα και ιμάτιο πατά σε υποπόδιο. H παράσταση ορίζεται από παραστάδες που φέρουν γείσο με ακροκέραμα.
  • Kορμός θωρακοφόρου ανδρικού αγάλματος, ρωμαϊκής εποχής.
  • Kάτω τμήμα γυναικείου ημίγυμνου αγάλματος με συμφυή πλίνθο. Tο ιμάτιο τυλίγεται γύρω από την οσφύ και πέφτει με πλούσιες πτυχές ως τα πόδια (Aφροδίτη;).
  • Tμήμα χρυσού στεφανιού με φύλλα και καρπούς.
  • Eνεπίγραφη στήλη με ιερό νόμο σχετικό με προϋποθέσεις εισόδου σε ιερό (3ος αιώνας π.X.)
  • Eνεπίγραφη πέτρινη στήλη με επιστολή του αυτοκράτορα Aδριανού προς τους άρχοντες και τη Bουλή των Kνιδίων.
  • Συλλογή πήλινων αγγείων γεωμετρικής έως και ρωμαϊκής εποχής από τις νεκροπόλεις των περιοχών Κάτσαλος και Κιλίνδρα.
  • Μαρμάρινα θωράκια, κιονόκρανα και άλλα μέρη από παλαιοχριστιανικές βασιλικές.
  • Μαρμάρινο οικόσημο της οικογένειας Κουερίνι (Querini) διοικητών του νησιού, από το ενετικό κάστρο της Χώρας.

Ανασκαφή βρεφικού νεκροταφείου

Στο όριο της Χώρας προς τη νότια μεριά, στην Κυλίντρα, συναντάμε μια μεγάλη σωστική ανασκαφή.

Εδώ, βρέθηκε το μοναδικό στον κόσμο βρεφικό νεκροταφείο βρεφών που χρονολογείται στα 800-750 π.Χ.  

Ένας χώρος ιερός, από τα Γεωμετρικά χρόνια μέχρι την Ελληνιστική εποχή με μερικές χιλιάδες εγχυτρισμένα βρέφη με εξαιρετικό αρχαιολογικό και ανθρωπολογικό ενδιαφέρον. Ήδη, ξένοι και Έλληνες αρχαιολόγοι, καθώς και ειδικοί επιστήμονες, ιδιαίτερα ενδιαφέρονται για τα μοναδικά αυτά ευρήματα.

 

Αρχαία μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι

    Τα Λουτρά του Ταλαρά στη Μαλτεζάνα, ελληνιστικά ψηφιδωτά, μοναδικά στον ελλαδικό χώρο, με χρώματα γαλαζωπά και κεραμιδιά και ενδιαφέρουσα σύνθεση με θέμα τις εποχές του χρόνου και τα σύμβολα του ζωδιακού κύκλου. Το Μνημείο του γάλλου ναυάρχου Μπιγκόν, ηγέτη του αγώνα κατά των πειρατών στις αρχές του 18ου αι. βρίσκεται κοντά στο Σχοινώντα. Μνημείο Ηρώων έχει στηθεί στη Χώρα.

Λείψανα Μινωικού οικισμού και χαλάσματα Πύργου δεσπόζουν στη είσοδο του όρμου Βαθύ.

    Λείψανα παλαιοχριστιανικής Βασιλικής (5ου αι.) με αξιόλογα ψηφιδωτά στη Μαλτεζάνα. Πάνω σε αυτά έχει χτιστεί το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας, με ιωνικό κιονόκρανο στο υπέρθυρο. Στον περίβολο υψώνονται μονολιθικοί κίονες και βάσεις. Ο χώρος με το λιβάδι μπροστά, είναι θέση όπου ίσως υπήρχε ιερό της Αρτεμης.

 

Κάστρα

    Το Βενετσιάνικο Κάστρο των Quirini, με οικόσημο της οικογένειας. Αρχιτεκτονικά ανήκει στον τύπο οχυρωμένου οικισμού, όπου οι εξωτερικοί τοίχοι των σπιτιών δημιουργούν τείχος με μικρά παράθυρα για πολεμίστρες.

    Τα σπίτια των Quirini είναι χτισμένα γύρω από την είσοδο, στην ανατολική πλευρά, διώροφα και έως το 1956 ήταν όλα κατοικημένα. Μέσα στο κάστρο είναι δυο εκκλησιές, κατάλευκες, με περίτεχνα καμπαναριά. Στην είσοδο, η Παναγιά του Κάστρου (Ευαγγελίστρια) και στην άκρη, ο ʼγιος Γεώργιος. Η εκκλησία της Παναγιάς είναι χτισμένη το 1853 πάνω από την τοξωτή είσοδο του Κάστρου. Στο εσωτερικό της υπάρχει η κτητορική επιγραφή του 1413 και οι θυρεοί των Quirini. Ο Αγιος Γεώργιος κτίστηκε το 1790.

 

    Το Κάστρο του Αϊ Γιάννη απέναντι από το ομώνυμο μοναστήρι. Φυσικό οχυρό με μυστική είσοδο και πέρασμα στο διπλανό λόφο, καθώς λένε. Εδώ επιτέθηκε ο φοβερός Μπαρμπαρόσα και εξόντωσε τους κατοίκους. Κατά την παράδοση το κάστρο ήταν απόρθητο. Σήμερα σώζονται ερείπια οικοδομών και στέρνα. Ίσως εδώ είχαν καταφύγει οι κάτοικοι στα δύσκολα χρόνια των πειρατικών επιθέσεων που μάστιζαν το Αιγαίο από τον 7ο αι. Η πρόσβαση είναι δύσκολη.

 

Μονές, Εκκλησίες και Γραφικά ξωκλήσια

Η εκκλησία της Παναγιάς της Πορταϊτισσας στη Χώρα, κατάλευκη, με όμορφο καμπαναριό, κάτω από το Κάστρο, στη Ροδιά -ποιητικό τοπωνύμιο από το δέντρο που υπήρχε στον περίβολο της εκκλησίας. Είναι μια από τις ομορφότερες στα Δωδεκάνησα. Ιδρύθηκε από τον όσιο ʼνθιμο στα μέσα του 18ου αιώνα. Έχει ξυλόγλυπτο εικονοστάσι, ντυμένο με λεπτό φύλλο χρυσού, μοναδικό στο είδος του. Η παράδοση αναφέρει ότι η εικόνα είναι αποτύπωμα από την εικόνα της μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους (έβαλαν πάνω το ξύλο και αποτυπώθηκε μόνη της η εικόνα). Δίπλα στην εκκλησία της Παναγιάς στεγάζεται μικρή εκκλησιαστική συλλογή με παλιές εικόνες.

Η εκκλησία της Μεγάλης Παναγιάς στη Χώρα, με βοτσαλωτό δάπεδο στην αυλή. Είναι ενταγμένη σε ένα συγκρότημα πέντε ναών, οι οποίοι με φόντο τη θάλασσα δημιουργούν μια ξεχωριστή εικόνα.

Το Μοναστήρι της Παναγιάς της Φλεβαριώτισσας στη Χώρα, χτισμένο σε κοίλωμα πλαγιάς. Μέσα σε σπηλιά είναι μέρος της εκκλησίας, συμπληρωμένο με κτίσμα βυζαντινού ρυθμού. Υπήρξε αρχαιότατο κέντρο λατρείας, όπως δείχνουν αρχιτεκτονικά μέλη στην αυλή. Αξιόλογο είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Μακρύ, χτισμένο σε επιβλητικό τοπίο, ανάμεσα σε δυο απότομες πλαγιές, με θέα στο πέλαγος και στα νησάκια Κτένια, Ποντικούσσα και Οφιδούσσα. Κάτω από το εκκλησάκι υπάρχουν περιβόλια και πηγές με γάργαρα νερά. Η ρεματιά καταλήγει σε ακρογιαλιά με κρυστάλλινα νερά. Καταλληλότερη ώρα για να το επισκεφτείτε είναι κατά το ηλιοβασίλεμα.

Ξεχωρίζουν επίσης τα γραφικά ξωκκλήσια όπως ο Αγιος Δημήτριος, ο Αγιος Ελευθέριος, ο Αγιος Παντελεήμων, ο Αγιος Γεώργιος και ο Αγιος Κωνσταντίνος. Το εκκλησάκι της Ανάληψης, το παλιότερο του οικισμού της Μαλτεζάνας.

Η εκκλησία της Παναγιάς της Πουλαριανής, πηγαίνοντας προς το Βαθύ. Είναι προστάτιδα των ναυτικών. Ο βράχος σχηματίζει την Παναγία με το βρέφος στην αγκαλιά της. Σύμφωνα με την παράδοση, σε κακοκαιρίες ανάβει φως. Μπορείτε να πάτε με εκδρομικό σκάφος ή από μονοπάτι.

Το εκκλησάκι της Παναγιάς, ερειπωμένο στο δρόμο για το Βαθύ.

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου σε λόφο στο Μέσα Βαθύ.

Οι εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη στο Έξω Βαθύ και της Παναγίας του Θωμά.

Τα λείψανα παλαιοχριστιανικής Βασιλικής στο λόφο του Αγίου Βασιλείου στο Λιβάδι.

Σπήλαια

Το σπήλαιο του Δράκου στο Βαθύ με εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Θα φθάσετε από το Βαθύ με καΐκι ή πεζοπορία (περίπου 2 ώρες).

Το σπήλαιο του Νέγρου στις Βάτσες. Η παράδοση το συνδέει με μύθους από πειρατές και τους θησαυρούς τους.

Θα φθάσετε από τη Χώρα με καΐκι. Υπάρχουν οργανωμένες ξεναγήσεις στο σπήλαιο και στη γύρω περιοχή.

 

Πολιτιστικά

Πολιτιστικές εκδηλώσεις

    Εκδηλώσεις από τον Πολιτιστικό - Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Αστυπάλαιας με τοπικές ομάδες και συγκροτήματα διοργανώνονται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις βιβλίου, μουσικές βραδιές, χορευτικά με παραδοσιακές φορεσιές.

 

Πολιτιστικό Φεστιβάλ

    Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί το Φεστιβάλ με τίτλο: "Στην Αστυπάλαια για τις Τέχνες και τον Πολιτισμό" (δυο κύκλοι εκδηλώσεων: καλοκαιρινός - χειμερινός) με μια σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις με στόχο την προώθηση και διάδοση του πολιτισμού, την αναβίωση εθίμων και την ψυχαγωγία των κατοίκων και επισκεπτών της Αστυπάλαιας.

    Κάθε χρόνο, στα πλαίσια του Πολιτιστικού Φεστιβάλ, πραγματοποιούνται εκθέσεις φωτογραφίας, βιβλίου, κινηματογράφου, ζωγραφικής κ.λ.π. είτε σε ιδιωτικούς χώρους είτε στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα "πολλαπλών χρήσεων" του Δημοτικού Σχολείου, η οποία χρησιμοποιείται και σαν συνεδριακός χώρος.

 

 

Πανηγύρια / Γιορτές 

  • Στις 2 Φεβρουαρίου, το πανηγύρι της Παναγιάς της Φλεβαριώτισσας το οποίο αποτελεί το χειμερινό ραντεβού των Αστυπαλαιωτών. Είναι ημέρα συνάντησης που γιορτάζεται με γλέντι, παραδοσιακούς χορούς, φαγητό και άφθονο κρασί.
  • Το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού γίνεται το Δεκαπενταύγουστο στην Παναγιά την Πορταϊτισσα (τριήμερο 14-16 Αυγούστου). Το πρώτο βράδυ, παραμονή της Παναγίας, μετά τον εσπερινό, γίνεται γλέντι στον περίβολο της εκκλησίας. Ανήμερα, έξω από την εκκλησία, μαγειρεύουν συνήθως "λαμπριανό" (αρνί γεμιστό). Καλεσμένοι όλοι οι επισκέπτες και φίλοι του νησιού. Την επομένη, τα "κουκάνια" - διοργανωτές ο Δήμος και ο Πολιτιστικός Οργανισμός- με αγώνες κολύμβησης, "γιαουρτοτάισμα" (με δεμένα μάτια ταΐζει ο ένας τον άλλον γιαούρτι) και "πετεινό" -δένουν έναν ψεύτικο πετεινό στην άκρη μιας ξύλινης κολόνας που έχουν αλείψει με γράσο. Ο συναγωνισμός έγκειται στο ποιος θα φτάσει πρώτος στον κόκορα, περπατώντας επάνω στο γράσο!
  • Στις 4 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται περιφορά της εικόνας της Παναγίας της Πορταϊτισσας και των λειψάνων του οσίου Ανθίμου στη Χώρα με κατάληξη στο Δήμο και από εκεί στο σπίτι του "γιορταστή", όπου γίνεται αγιασμός και στη συνέχεια γλέντι.
  • Στις 8 Σεπτεμβρίου γίνεται το πανηγύρι της Παναγιάς του Θωμά στο Βαθύ, όπου προσφέρεται φαγητό και κρασί. Ακολουθεί γλέντι με νησιώτικους χορούς.
  • Τα πανηγύρια της Παναγιάς της Πουλαριανής στις 8 Σεπτεμβρίου και του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου.
  • Στο πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα στις 27 Ιουλίου και του Σωτήρα Χριστού στις 6 Αυγούστου προσφέρονται παραδοσιακά γλυκά και γίνεται μεγάλο γλέντι.

Ήθη / Έθιμα

    Πέρα της αναβίωσης όλων των τοπικών πανηγυριών, χαρακτηριστικός της διατήρησης των τοπικών εθίμων είναι και ο παραδοσιακός "Αστυπαλίτικος" γάμος, ο οποίος ξεκινάει την ημέρα του "στρωσίματος του νυφικού κρεβατιού" όπου συγγενείς και φίλοι του ζευγαριού αλλά και όλο το νησί περνάει από το σπίτι των μελλόνυμφων με δώρα, ξεροτήγανα, παστέλι και "ασημώνουν" το νυφικό κρεβάτι με χρήματα και ρύζι -για να "ριζώσει" το ζευγάρι- και διασκεδάζουν με φαγητό και ποτό ως το πρωί.

    Το γλέντι ολοκληρώνεται την ημέρα του γάμου με τη συνοδεία του γαμπρού και της νύφης στην εκκλησιά από ντόπιους μουσικούς με βιολιά και λαούτα τραγουδώντας "παινέματα" για τους μελλόνυμφους στους σκοπούς της "τούρνας", που είναι το παραδοσιακό Αστυπαλίτικο τραγούδι.

 

 

 

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ » ΟΤΑ - ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ » ΔΗΜΟΙ


id: 27538

URL URL: https://www.wiw.gr:443/greek/astipalea_chora_municipality_of_astipalea/
ΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ, ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ.