Change your language to English English | Change your language to Greek Greek | Bookmark this page Bookmark

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΣ


ΧΑΛΚΗ, 85110 ΧΑΛΚΗ
Tel: 22460-45207
Fax: 22460-45330
e-Mail: info@dimoschalkis.gr
Web Site: http://www.dimoschalkis.gr
 
ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΣΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΣΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΣΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΣΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΣΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΣΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΣΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΣΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΣΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΣΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΣΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΣΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΣΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΣΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΣΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΣΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΣΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΣΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΣΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΣΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΣΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΣΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΣΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΣΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΣΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΣΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΣΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΣΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΣΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΣ

 

Καλώς ήλθατε στη Χάλκη

    Η Χάλκη είναι ένα μικρό ορεινό νησί της Δωδεκανήσου με πετρώδες έδαφος και χρυσές αμμουδιές όπου ο παραδοσιακός τρόπος ζωής «κρατάει» ακόμα. Βρίσκεται στα δυτικά της Ρόδου, μόλις 5 μίλια από το ακρωτήριο του Μονόλιθου. Απέχει από το κεντρικό λιμάνι της 35 ν.μ., ενώ από τη Σκάλα Κάμιρου μόνο 11 ν.μ. Η έκτασή του φτάνει τα 28 τ. χλμ. και η ακτογραμμή του τα 34 χλμ.

 

    Ο δήμος Χάλκης, μετά την εφαρμογή της νέας διοικητικής διαίρεσης της χώρας κατά το Πρόγραμμα Καλλικράτης περιλαμβάνει το νησί της Χάλκης με 313 μόνιμους κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001, καθώς και τις γύρω ακατοίκητες νησίδες:

    Είναι ιδανική για αυτούς που θέλουν να κάνουν διακοπές μακριά από το άγχος της πόλης αφού το υπέροχο κλίμα και οι ευγενικοί άνθρωποι, το κάνουν να λειτουργεί ως "ησυχαστήριο ψυχής και σώματος. Εδώ υπάρχουν δρόμοι, αλλά ελάχιστα αυτοκίνητα. Δεν υπάρχουν νυχτερινά κέντρα ούτε θαλάσσια σπορ. Το τοπίο είναι μια «όαση» για κουρασμένα μάτια με όμορφα αρχοντόσπιτα χτισμένα γύρω από το γραφικό λιμάνι, με ψαροκάικα και απόλυτη ηρεμία.

    Ο Εμποριός (ή Ημποριός) είναι το λιμάνι καθώς και η πρωτεύουσα της Χάλκης και είναι σήμερα η μόνη κατοικημένη περιοχή στο νησί. Αμφιθεατρικά χτισμένο στους πρόποδες του βουνού, αποτελείται από ψηλά, διώροφα και τριώροφα αναπαλαιωμένα αρχοντικά που πραγματικά αποτελούν έναν απαράμιλλο σε ομορφιά παραδοσιακό οικισμό. Η πόλη έχει μία αρχοντική ομορφιά που φανερώνει δείγματα περασμένης ακμής - αξίζει να περπατήσετε στα σοκάκια της. Τα σπίτια «ιταλικού» αρχιτεκτονικού ρυθμού αλλά και νεοκλασικά, δίπατα με κεραμοσκεπή, με πέντε παράθυρα, μεγάλη θύρα ανά όροφο και αέτωμα με «οφθαλμό», φτάνουν μέχρι τη θάλασσα και είναι δείγματα της περασμένης ακμής του νησιού.

    Το νησί προσφέρεται για ήσυχες διακοπές με πεζοπορία όπου μπορείτε να ανακαλύψετε τα περίπου 360 ερημοκλήσια (στυλωμένα και μη), καθώς και τα απομεινάρια ενετικού κάστρου, στους πρόποδες του οποίου κοιμάται η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού, το Χωριό. Η ζωή στο νησί είναι απλή - χωρίς βιασύνες. Μπορείτε να περάσετε πολλές ώρες κάτω από τον ήλιο σε όποια παραλία του νησιού σας αρέσει. Και μην ξεχνάτε... για απόδραση από την απόλυτη ησυχία, υπάρχει η κοντινή Ρόδος με την οποία το νησί συνδέετε καθημερινά. Τέλος, έχετε υπόψη σας ότι δεν υπάρχουν αυτοκίνητα και λεωφορεία στο νησί - όλες τις διαδρομές θα τις απολαύσετε περπατώντας!

 

Ιστορία της Χάλκης

   

    Η Χάλκη κατοικείται από την προϊστορική εποχή. Για την προέλευση της ονομασίας της η επικρατέστερη εκδοχή είναι πως ονομάστηκε έτσι από τη λέξη «κάλχη» ή «χάλκη», που σημαίνει πορφύρα. Η άλλη εκδοχή είναι πως πήρε το όνομά της από τα ορυχεία επεξεργασίας χαλκού που υπήρχαν εκεί στην αρχαιότητα. Ο γεωγράφος Στράβων αναφερόταν στη Χάλκη ως «Χάλκια», ενώ ο Θουκυδίδης την ονομάτιζε «Χάλκη».

    Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Τιτάνες ήταν οι πρώτοι κάτοικοι. Οι Πελασγοί έζησαν στο νησί για πολλά χρόνια, αφήνοντας πίσω τους πολλά χτίσματα. Τους διαδέχθηκαν οι Κάρες, οι Δωριείς και αργότερα οι Φοίνικες.

    Η βασίλισσα της Χάλκης η Αρετάνασσα, έζησε στη Χάλκη και μετά την εξόρισαν στην Κάρπαθο όπου αυτοκτόνησε όταν έμαθε για το θάνατο του συζύγου της. Απομεινάρια 3 ναών προς τιμήν του θεού Απόλλωνα υπάρχουν ακόμα στην τοποθεσία Πευκιά. Κατά την εποχή της ακμής του Αθηναϊκού κράτους, βρίσκουμε τη Χάλκη να πληρώνει κι αυτή το συμμαχικό φόρο. Στους ιστορικούς χρόνους φέρεται κατά καιρούς ως υποτελής της Κάμιρου, ενώ αναφέρεται ως σύμμαχος των Αθηναίων στους φορολογικούς καταλόγους της Δηλίου Συμμαχίας, πράγμα που σημαίνει ότι είχε ανεξάρτητη διοικητική υπόσταση σ' εκείνη τη χρονική περίοδο. Αργότερα φαίνεται να εξαρτάται και πάλι από την Κάμιρο. Κι ακολουθεί την ακμή και την παρακμή της Ρόδου στους αιώνες που ακολουθούν. Τον 7ο αιώνα το νησί κυριεύουν οι ¶ραβες μέχρι το 825 οπότε και απελευθερώνεται. Οι Βενετοί και Γενοβέζοι καταφτάνουν το 1204 και επισκευάζουν την αρχαία ακρόπολη, χτίζοντας ταυτόχρονα φρούριο στο νησάκι της Αλιμιάς. Κατά τον 14ο αιώνα οι Ιππότες της Ρόδου παραχώρησαν τη Χάλκη ως φέουδο στην οικογένεια Assanti από την Ischia. Τότε έχτισαν και το Κάστρο τους πάνω στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης. Ανάμεσα στα οικόσημα σώζεται το οικόσημο του Μεγάλου Μαγίστρου D' Aubusson (1476-1530), ο οποίος αναστήλωσε το φρούριο μετά από καταστροφική επιδρομή που δέχτηκε η Χάλκη από τους Βενετούς. Στο κάστρο κατέφευγε ο πληθυσμός σε περίπτωση επιδρομής.

 

    Το 1523 τη Χάλκη την κυριεύουν οι Τούρκοι. Παίρνει μέρος στην επανάσταση του 1821. Κυριεύεται από τους Ιταλούς το 1912 και ενσωματώνεται μετά στην Ελλάδα μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα. Από τα μέσα του 19ου αιώνα η τουρκοκρατούμενη Χάλκη φτάνει στο απόγειο της ακμής της. Μαζί με την Σύμη, την Κάλυμνο, το Καστελόριζο, αναπτύσσουν το εμπόριο και τη σπογγαλιεία. Ιδρύονται σχολεία και το μορφωτικό επίπεδο του πληθυσμού σημειώνει κατακόρυφη άνοδο. Στα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας και κατά την ιταλοκρατία τα πατροπαράδοτα προνόμια καταργούνται, πλήττεται το εμπόριο κι η σπογγαλιεία κι αρχίζει η αιμορραγία της μετανάστευσης. Το 1912 η Χάλκη, όπως κι όλα τα Δωδεκάνησα περιέρχεται υπό ιταλική κυριαρχία, στρατιωτική αρχικά και πολιτική μετά το 1923.Κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου η Χάλκη δοξάστηκε χάρη στους αγώνες και το αίμα άξιων τέκνων της, όπως ο υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος και ο λοχαγός Διογένης Φανουράκης.

    Η Χάλκη είναι ένα από τα μικρότερα νησιά του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων και έχει ενταχθεί στο κοινοτικό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ). Είναι ένα όμορφο νησί με παρθένες ομορφιές και πεντακάθαρες παραλίες. Αποτελεί τον ιδανικό ταξιδιωτικό προορισμό για όσους αποφεύγουν τα πολυσύχναστα και κοσμικά τουριστικά θέρετρα, και προτιμούν τα ήσυχα νησιά που προσφέρονται για φυσιολατρικές διαδρομές και έχουν να επιδείξουν σημαντικά ιστορικά μνημεία.

 

Αξιοθέατα

Αρχιτεκτονική

 

Παραλίες

Η Χάλκη στολίζεται γύρω, γύρω από πανέμορφες παραλίες, πολλές είναι προσβάσιμες με τα πόδια άλλες πάλι με καϊκάκια Οι πέντε παραλίες που μπορείτε εύκολα να πάτε με τα πόδια είναι ο Πόνταμος, τα Φτενάγια, τα Κάνια, το Γιάλι και η Αρέτα.

Ιστορικοί χώροι & Μνημεία

 

 

 

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ » ΟΤΑ - ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ » ΔΗΜΟΙ


id: 28613

URL URL: https://www.wiw.gr:443/greek/chalki_municipality_of_chalki/
ΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ, ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ.