Change your language to English English | Change your language to Greek Greek | Bookmark this page Bookmark | Φόρμα Επικοινωνίας

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ 49
ΚΡΥΟΝΕΡΙ, 14568 ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Tel: 210-8161354 210-8161683 210-8161693
Fax: 210-8161684
e-Mail: koinotita@kryoneri.gr
Web Site: http://www.kryoneri.gr/
 
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ

 

Περιπλάνηση στο όμορφο Κρυονέρι. Μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη περιοχή, με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και έντονη πολιτιστική ταυτότητα. Μερικά στοιχεία που καταδεικνύουν την γεωγραφική του θέση, τη φυσική του τοποθέτηση και την ιστορία του, θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε μια πιο πλήρη εικόνα. Ελάτε λοιπόν να περιδιαβούμε το Κρυονέρι.

 

O οικισμός του Κρυονερίου δημιουργήθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες μετά τη Μικρασιατική καταστροφή κι ονομάσθηκε «Μπάφι». Η αρχική έκταση των 3.000 περίπου στρεμμάτων διανεμήθηκε σε 50 οικογένειες κληρούχων, οι οποίοι ήταν και οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής. Πρόσφυγες κυρίως από τα χωριά, Σεβδίκιοϊ, Βουρλά και Τσεσμέ της επαρχίας Αϊδινίου. Ως το 1948 ανήκε Διοικητικά στο Δήμο Αχαρνών (Μενίδι). Το Δεκέμβρη όμως του 1947, με το Βασιλικό Διάταγμα 18/20 επί βασιλείας Παύλου του Β´, αναγνωρίσθηκε «εις ιδίαν Κοινότητα» και μετονομάσθηκε αργότερα σε Κρυονέρι. Στην αρχαιότητα αποτελούσε τμήμα της περιφέρειας του Δήμου Οίου της αρχαίας πόλης της Δεκέλειας που τοποθετείτο στη Μεσόγαια Τριττύα, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση του Κλεισθένους. Σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο βόρεια προάστια του πολεοδομικού συγκροτήματος των Αθηνών.

Το Κρυονέρι βρίσκεται στο 22ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας. Η συνολική έκτασή του είναι 46.500 στρέμματα, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας καταλαμβάνουν τα τέως βασιλικά κτήματα Τατοΐου. Τοποθετημένο στους πρόποδες της Πάρνηθας, αγκαλιάζεται από τον Εθνικό Δρυμό και ευρισκόμενο σε υψόμετρο περίπου τετρακοσίων μέτρων είναι μια κατάφυτη περιοχή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Τα διοικητικά όρια της κοινότητας εκτείνονται από τις δροσερές πηγές του Κηφισού μέχρι τις δασόφυτες εκτάσεις του «Βουνού της Αττικής» και τα διόδια των Αφιδνών, βορειοανατολικά του κέντρου των Αθηνών και μόλις 1 χιλιόμετρο δυτικά της πόλης του Αγίου Στεφάνου. Η οικιστική του έκταση είναι 4.531 στρέμματα, στα οποία κατοικούν σύμφωνα με την απογραφή του 2001 , 2.721 κάτοικοι, δηλαδή 601 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Τα τελευταία χρόνια έχει έντονη πληθυσμιακή ανάπτυξη, με την μεγαλύτερη αύξηση να πραγματοποιείται τη δεκαετία του '90, όπου και διπλασιάστηκε ο πληθυσμός του. Οι σημερινές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 5.000 κατοίκους.

Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Αθήνα είναι ένας μικρός παράδεισος,  όπου κυριαρχεί το πράσινο των δέντρων και το πολύχρωμο των λουλουδιών. Το φυσικό περιβάλλον του είναι ιδιαίτερα πλούσιο με ψηλά κωνοφόρα δέντρα, πεύκα, πλατάνια και τις περίφημες αργυρόφυλλες λεύκες που έχουν ηλικία πάνω από 100 χρόνια.
Ιδανικοί χώροι ανάπαυσης και περιπάτου είναι η πλατεία Νικολάου Πλαστήρα, που βρίσκεται κοντά στις νεοδημιουργηθείσες αθλητικές εγκαταστάσεις. Επίσης το άλσος της Αγίας Άννας που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα,  όπου οργανώνονται πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις. 

Το πιο όμορφο τμήμα της Κοινότητας Κρυονερίου είναι το κατάφυτο κτήμα Τατοΐου, που την περιβάλλει σαν μητρική αγκαλιά. Τα βασιλικά ανάκτορα, οι  βασιλικοί τάφοι, τα αιωνόβια δέντρα και οι θάμνοι δημιουργούν μία ειδυλλιακή ατμόσφαιρα κι ένα θέαμα μοναδικό, που μπορεί να χαρεί κάθε επισκέπτης, αν αγαπά την πεζοπορία. Το κτήμα Τατοΐου, αποτελεί για πολλούς Αθηναίους κυριακάτικο προορισμό αλλά και μια όαση δροσιάς τις δύσκολες καλοκαιρινές ημέρες. 

Οποιοδήποτε δρόμο του οικισμού του Κρυονερίου κι αν αποφασίσει κανείς να περπατήσει, θα βρεθεί μπροστά σε χρωματικές και ηχητικές εκπλήξεις, που μόνο η ίδια η φύση μπορεί να δημιουργήσει.

 

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ - ΠΛΑΤΕΙΑ Μ. ΑΣΙΑΣ- ΚΡΥΟΝΕΡΙ ΑΤΙΙΚΗΣ-ΤΗΛ . 210-62206963 & 354

FAX:    210-8161684

Ε-Mail:  kepa@kryoneri.gr

 

 

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ » ΟΤΑ - ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να επικοινωνήσουμε μαζί σας, για περισσότερες πληροφορίες.

Όνομα:
Επώνυμο:
Διεύθυνση:
Τ.Κ.:
Πόλη:
Χώρα:
Τηλ:
Fax:
Email:
Μήνυμα:
 

id: 24965
URL URL: http://www.wiw.gr/greek/krioneri_community_of_kryonerio/
ΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ, ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ.