Change your language to English English | Change your language to Greek Greek | Bookmark this page Bookmark | Φόρμα Κρατήσεων

ΛΙΟΤΟΠΙ HOTEL

ΛΙΟΤΟΠΙ HOTEL

ΛΙΟΤΟΠΙ HOTEL


ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ, 57014 ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Tel: 23760-51257 23760-51361 23760-51255 23760-51362
Fax: 23760-51255
e-Mail: hotel_liotopi@hal.forthnet.gr
Web Site: http://www.chalkidiki.co.uk
 
Παροχές:barcafe ac minibar parking restaurant roomservice tv
Κατηγορία: C
Αριθμός Δωματίων: 17
Περίοδος Λειτουργίας: 05 - 10
ΛΙΟΤΟΠΙ HOTELΛΙΟΤΟΠΙ HOTELΛΙΟΤΟΠΙ HOTELΛΙΟΤΟΠΙ HOTELΛΙΟΤΟΠΙ HOTELΛΙΟΤΟΠΙ HOTELΛΙΟΤΟΠΙ HOTELΛΙΟΤΟΠΙ HOTELΛΙΟΤΟΠΙ HOTELΛΙΟΤΟΠΙ HOTELΛΙΟΤΟΠΙ HOTELΛΙΟΤΟΠΙ HOTELΛΙΟΤΟΠΙ HOTELΛΙΟΤΟΠΙ HOTELΛΙΟΤΟΠΙ HOTELΛΙΟΤΟΠΙ HOTELΛΙΟΤΟΠΙ HOTEL

 

ΟΙ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ ΑΛΛΑ…ΔΕΝ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ

 

    Οι  οικογενειακές μας επιχειρήσεις έχουν σαν στόχο την βελτίωση του τουρισμού, σε έναν χώρο πανέμορφο και ιδανικό για διακοπές όλο το χρόνο, μέσα από την προσέλκυση περισσότερων και «ποιοτικότερων» επισκεπτών αλλά συγχρόνως και την συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Στην προσπάθειά μας αυτή ερχόμαστε σε μια πρώτη επαφή μαζί σας με απώτερο  σκοπό μια απλή γνωριμία αρχικά και μια πιθανή επίσκεψη σας στο μέλλον.

 

 

ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

    Η Ολυμπιάδα βρίσκεται στην Β.Α. πλευρά της Χαλκιδικής, στον κόλπο του Στρυμονικού. Απέχει 95 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη μέσω Σταυρού (Στο 80ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας υπάρχει η διασταύρωση προς Σταυρό. Από τον Σταυρό η Ολυμπιάδα απέχει 12 χιλιόμετρα ασφάλτινης διαδρομής). Ο σταθμός λεωφορείων για Ολυμπιάδα βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη στην οδό Ειρήνης 17, τηλέφωνο 2310 522164, 536260. Το Ταξί ( μέχρι 4 ενήλικες) από το αεροδρόμιο Θεσ/νίκης μέχρι την Ολυμπιάδα κοστίζει 72,00 Ευρώ.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

    Η Ολυμπιάδα χτίστηκε το 1924, μετά τον ξεριζωμό του 1922, από πρόσφυγες που έφτασαν εδώ από την Αγία Κυριακή της Μικρός Ασίας. Είναι ένα πανέμορφο χωριό 700 κατοίκων, χτισμένο κατά μήκος μιας όμορφης παραλίας που απλώνεται στο μυχό ενός φυσικού λιμανιού και πλαισιώνεται από καταπράσινα βουνά (Αξίζει μια επίσκεψη στον Χολομώντα, ένα από τα ομορφότερα βουνά της Ελλάδας ) και μαγευτικές παραλίες υπέροχα συνδυασμένα, που προσελκύουν πλήθος επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Συνδυάζει την ατμόσφαιρα του χωριού με την άνεση του σήμερα, διαθέτοντας πλήρη τουριστική υποδομή. Στην περιοχή υπάρχουν 3 ξενοδοχεία δυναμικότητας 120 κλινών και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια με δυναμικότητα άνω των 400 κλινών.

    Η Ολυμπιάδα απευθύνεται στον επισκέπτη που προτιμά ήσυχες διακοπές, φύση παρθένα, καθαρή θάλασσα και παραλίες, μακριά από την βοή του μαζικού τουρισμού. Για όσους έχουν μικρά παιδιά, η Ολυμπιάδα είναι ο καταλληλότερος τόπος διακοπών διότι τα νερά της είναι αβαθή. Κατά τους ιστορικούς η περιοχή είναι η σημαντικότερη της Χαλκιδικής διότι εδώ βρίσκονται τα αρχαία Στάγειρα, σε απόσταση 700 m, στην θέση «Λιοτόπι», όπου από το 1990 διεξάγονται σημαντικές αρχαιολογικές ανασκαφές.

 

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ : Κοινότητα  23760-51275, 51002.  Αστυνομία  23770-22206

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

Βασικό πλεονέκτημα της Ολυμπιάδας, είναι το γεγονός ότι βρίσκεται στο κέντρο μιας περιοχής πλούσιας σε χώρους με τουριστικό, ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικούς από τους σημαντικότερους.

 

Α Ξ Ι Ο Θ Ε Α Τ Α            ΑΠΟΣΤΑΣΗ

    • Παραλίες  (κολύμπι - αναψυχή - ψάρεμα)       
    • Χώροι περιπάτου  (περιπατητικός τουρισμός)
    • Ποδηλατικές διαδρομές (mountain bike)
    • Αρχαία Στάγειρα  (αρχαιολογικός χώρος)                       700 m
    • Νησί Κάπρος ή Καυκανάς  (κολύμπι - αναψυχή - ψάρεμα) 2.5 km
    • Άγιον Όρος  (εκδρομή θρησκευτικού χαρακτήρα)             49 km
    • Αρναία  (είδη λαϊκής τέχνης, παραδοσιακή αρχιτεκτονική)  32 km
    • Χολομώντας  (ένα από τα πιο όμορφα βουνά)                   8 km
    • Θεσσαλονίκη  (Αγορές, εκδηλώσεις, αξιοθέατα)               95 Km
    • Καβάλα  (Αγορές, αξιοθέατα)                                      103 km
    • Σπήλαιο Πετραλώνων  (Παλαιοντολογικά ευρήματα)         98 km
    • Αρχαίοι Φίλιπποι  (αρχαιολογικός χώρος)                       110 km
    • Αρχαία Αμφίπολις  (αρχαιολογικός χώρος)                      40 km
    • Κάστρο Ρεντίνας  (αρχαιολογικός χώρος)                       15 km

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    • Πανηγύρι της προστάτιδας Αγίας Κυριακής, 7 Ιουλίου ( Λιτάνευση της εικόνας ).
    • Γιορτή του μυδιού, επίσης στις 7 Ιουλίου ( πανηγύρι στην πλατεία με δωρεάν ρετσίνα, σαρδέλες, μύδια και παραδοσιακά γλυκίσματα. Μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις )
    • Μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις  (Αναβίωση της εορτής των «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΩΝ»).
    • Ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις στις γύρω κοινότητες.

 

ΔΙΑΜΟΝΗ.

    Το ξενοδοχείο “GERMANY”, σε αντίθεση με το όνομα του, είναι ένα Ελληνικό ξενοδοχείο, ανοιχτό όλο τον χρόνο, με νησιώτικη ατμόσφαιρα, που χτίστηκε το 1966 (και ανακαινίσθηκε το 1987) στην κυριολεξία πάνω στο κύμα της θάλασσας, που η θέα της αποτελεί μοναδική απόλαυση για κάθε ένοικο του.

    Λίγα μόλις μέτρα πιο μακριά, βρίσκεται το ξενοδοχείο “ΛΙΟΤΟΠΙ”, χτισμένο, το 1984, και αυτό στην παραλία, στις ρίζες του Στρατωνικού όρους, περιτριγυρισμένο από ένα ειδυλλιακό καταπράσινο περιβάλλον. Ο κατάφυτος κήπος του και η θέση του στην άκρη του χωριού, απέναντι από το γραφικό λιμανάκι, το κάνουν ιδανικό για όσους αποζητούν ήσυχες διακοπές σε οικογενειακή ατμόσφαιρα.

    Και τα δύο ξενοδοχεία, που είναι οικογενειακές επιχειρήσεις, διαθέτουν από από 17 επιπλωμένα δωμάτια με μπαλκόνι, με κλιματισμό, ψυγείο, wi-fi Internet και τηλεόραση. Για τους λάτρεις του μπάνιου και της θάλασσας, που σημειωτέον είναι κρυστάλλινη, υπάρχει πλαζ με πεντακάθαρη άμμο, εξοπλισμένη με σαιζλόνγκ και ομπρέλες που παραχωρούνται δωρεάν. Η υποδειγματική καθαριότητα, το φροντισμένο και φιλικό σέρβις καθώς και το φιλόξενο οικογενειακό κλίμα είναι στοιχεία που διατηρούνται από παράδοση επί τρεις γενιές από το 1924 όταν, στην θέση που σήμερα βρίσκεται το ξενοδοχείο, ο Μπάρμπα Δημητρός, ο παππούς Δημήτρης Σαρρής, έχτισε το πρώτο πανδοχείο στην περιοχή, το «ακρογιάλι».

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΒΕΡΝΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΚΥΜΑ.

    Εδώ οι πελάτες μας μπορούν να δοκιμάσουν παραδοσιακές Ελληνικές γεύσεις  φτιαγμένες με μεράκι, και πάντα με σπιτικές συνταγές. Πάνω από 40 είδη αριθμεί η προσφερόμενη ποικιλία : Σαλάτες και μεζέδες, φρέσκα ψάρια, θαλασσινοί μεζέδες, τοπικές παραδοσιακές σπεσιαλιτέ (αξίζει να δοκιμάσει κανείς τα φημισμένα μύδια Ολυμπιάδας ), κρεατικά στα κάρβουνα, ελληνική και ξένη κουζίνα … και όλα αυτά απολαμβάνοντας την δροσιά της θάλασσας δίπλα στο κύμα.

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

    • ΧΟΜΠΙ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ : περίπατοι σε πανέμορφα μονοπάτια, πικ-νικ στις παραλίες, κολύμπι, ηλιοθεραπεία (Σαιζλόνγκ και ομπρέλες δωρεάν), καταδύσεις, υποβρύχιο ψάρεμα, μπίτσ-βόλεϊ, μπίτσ-μπολ, μπάσκετ …
    • ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ : Μπαράκια, καφετέριες, bars, cafes, ελληνικές βραδιές με ζωντανή μουσική, πολιτιστικές εκδηλώσεις…
    • ΕΚΔΡΟΜΕΣ : Ενδεικτικά αναφέρονται εκδρομές προς :  Ουρανούπολη – Άγιον Όρος, Θεσσαλονίκη, Αμφίπολις - Φίλιπποι-Καβάλα, Αρναία, Σπήλαιο Πετραλώνων, Πολύγυρος….
    • ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ  για όσους προτιμούν εκδρομές με Ι.Χ.

 

Μια επίσκεψη θα σας πείσει

 

 

 

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ : ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

  Η Ολυμπιάδα χτίστηκε το 1924, μετά τον ξεριζωμό του 1922, από πρόσφυγες που έφτασαν εδώ από την Αγία Κυριακή της Μικράς Ασίας. Κατά τους ιστορικούς, η περιοχή είναι η σημαντικότερη της Χαλκιδικής διότι εδώ βρίσκονται τα Αρχαία Στάγειρα. Τα Αρχαία Στάγειρα βρίσκονται στα ανατολικά της Ολυμπιάδας σε απόσταση 700 μέτρων, στη θέση Λιοτόπι, όπου από το 1990 διεξάγονται σημαντικές αρχαιολογικές ανασκαφές. Κατά μία προφορική παράδοση ο βασιλιάς Κάσσανδρος εξόρισε την Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στα Αρχαία Στάγειρα και κατ´ άλλους στο νησί Κάπρος το οποίο βρίσκεται απέναντι από την σημερινή Ολυμπιάδα. Το νησί Κάπρος (Καυκανάς) αναφέρεται και από τον αρχαίο γεωγράφο Στράβωνα κατά τον οποίο το ίδιο όνομα είχε και το λιμάνι της πόλης. Κατά την Τουρκοκρατία το λιμάνι της Ολυμπιάδας ήταν λιμάνι φορτο-εκφόρτωσης ξυλείας, και στην περιοχή υπήρχαν μερικές καλύβες των οποίων οι κάτοικοι μετά την άφιξη των προσφύγων το ´22 μετοίκησαν στα σημερινά Στάγειρα.

 

ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΑΓΕΙΡΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

  Τα Αρχαία Στάγειρα βρίσκονται περί τα 700 μ. ΒΑ του σημερινού οικισμού της Ολυμπιάδας, σε μια μικρή, ορεινή και όμορφη χερσόνησο που ονομάζεται «Λιοτόπι». Η πόλη καταλάμβανε και τους δύο λόφους αυτής της χερσονήσου, τον παραθαλάσσιο δηλαδή κι ένα μεγαλύτερο νότιο, που χωρίζονται μεταξύ τους με χαμηλό αυχένα. Η θέση της πόλης, που είναι σε όλους γνωστή ως η πατρίδα του Αριστοτέλη, ταυτίζεται με βεβαιότητα τόσο από τις αναφορές των αρχαίων συγγραφέων, όσο και από τις έρευνες σύγχρονων μελετητών. Οι αρχαίες μαρτυρίες είναι σαφείς : Δίνουν την απόσταση της πόλης από την αρχαία ?κανθο νοτιότερα, αναφέρουν ότι αυτή ήταν παραθαλάσσια και, το σημαντικότερο, τις περισσότερες φορές μιλούν για ένα μικρό νησάκι απέναντι από τα Στάγειρα, που έφερε το όνομα «Κάπρος». (Το ίδιο όνομα παραδίδεται και για το λιμάνι της αρχαίας πόλης, που πιθανότατα ταυτίζεται με τον κόλπο της Ολυμπιάδας, ενώ και τα νομίσματα των Σταγείρων έφεραν παράσταση Κάπρου). Το μοναδικό πράγματι νησάκι που υπάρχει στην περιοχή είναι ο σημερινός «Καυκανάς», που απέχει μόλις 1,5 ναυτ. μίλια από την αρχαία πόλη. Σήμερα είναι ακατοίκητο και μαζεύει όλους τους γλάρους της περιοχής, από τα ερείπια όμως που υπάρχουν εκεί, φαίνεται ότι είχε κατοικηθεί από τα κλασσικά μέχρι τα μεσοβυζαντινά χρόνια. Πιο χαρακτηριστικά από τα ερείπια αυτά είναι δύο μεγάλες υδατοδεξαμενές κι ένα οικοδόμημα των βυζαντινών χρόνων που βρίσκονται στο δυτικό άκρο του νησιού.

 

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΑΓΕΙΡΑ

Η πόλη ιδρύθηκε το 655 π.Χ. από Ίωνες αποίκους της νήσου ?νδρου, ενώ λίγο αργότερα εγκαταστάθηκαν και Χαλκιδείς άποικοι. Οι Σταγειρίτες έγιναν εξ´ ανάγκης σύμμαχοι των Περσών στους Μηδικούς πολέμους και υστερότερα, μετά τους Περσικούς πολέμους προσχώρησαν στην Α΄ Αθηναϊκή Συμμαχία, συνεισφέροντας στο κοινό ταμείο. Κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο και συγκεκριμένα το 424 π.Χ. η πόλη αποστάτησε από τους Αθηναίους και συμμάχησε με τους Σπαρτιάτες. Το γεγονός εξόργισε τους Αθηναίους, οι οποίοι και έσπευσαν να πολιορκήσουν την πόλη, δίχως όμως αποτέλεσμα. Αργότερα τα Στάγειρα προσχώρησαν στο κοινό των Χαλκιδέων, στην συνομοσπονδία δηλ. όλων των πόλεων της Χαλκιδικής, που είχε έδρα την Όλυνθο. Το 349 π.Χ. η πόλη πολιορκήθηκε και στη συνέχεια υπέκυψε στο βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο Β´, ο οποίος και την κατέστρεψε ολοσχερώς για να την επανιδρύσει όμως λίγα χρόνια αργότερα ο ίδιος, προς τιμήν του Φιλόσοφου Αριστοτέλη ο οποίος διετέλεσε δάσκαλος του γιου του, Μεγάλου Αλεξάνδρου. Φαίνεται όμως ότι η καταστροφή αυτή από τον Φίλιππο σηματοδότησε ήδη την αρχή της παρακμής της πόλης, η οποία άρχισε να φθίνει συνεχώς. Εικάζεται ότι η πόλη υποτάχθηκε μαζί με την υπόλοιπη Μακεδονία, το 168 π.Χ., στους Ρωμαίους, ενώ τον 1ο μ.Χ. αιώνα ήταν ήδη ακατοίκητη. (Ο γεωγράφος Στράβων, που έζησε στα χρόνια του Χριστού, σημειώνει ότι στην εποχή του τα Στάγειρα ήταν ήδη ερημωμένα. Η επόμενη πληροφορία προέρχεται από ένα αρχαίο νόμισμα του 1079 μ.Χ. στο οποίο αναφέρεται το χωριό «Λιμπίσδια» το οποίο πρέπει να ταυτίζεται με τον Μεσαιωνικό οικισμό που έφερε το όνομα «Λιβασδιάς» και αργότερα «Λιψάσδα», που υπήρχε στη θέση «Λιοτόπι», όπου προϋπήρχαν τα Αρχαία Στον οικισμό αυτόν ανήκουν προφανώς λίγα χτίσματα στην κορυφή του Βόρειου Λόφου καθώς και το βυζαντινό τείχος που φράσσει, στην αρχή του, τον ίδιο λόφο.

Μας παραδόθηκε και η πληροφορία ότι, στα κλασικά χρόνια, τα Στάγειρα έφεραν και το όνομα Ορθαγορία, άποψη όμως που είναι εσφαλμένη κυρίως επειδή πόλη με αυτό το όνομα υπήρχε κοντά στη Μαρώνεια της Θράκης.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

Γεννήθηκε στα Στάγειρα το 384 π.Χ.. Πατέρας του ήταν ο Νικόμαχος, γιατρός του βασιλιά Αμύντα Β´ και μητέρα του η Φαιστίς ή Φαιστιάς. Οι γονείς του πέθαναν νωρίς και την φροντίδα του μικρού Αριστοτέλη ανέλαβε ο Πρόξενος, συγγενής του από τον Αταρνέα μια πόλη της Μυσίας. Σε ηλικία 18 ετών κατέβηκε από τα Στάγειρα στην Αθήνα, όπου και φοίτησε για 20 ολόκληρα χρόνια στην Πλατωνική Ακαδημία, μέχρι δηλαδή τον θάνατο του Πλάτωνα το 347 π.Χ.. Λίγο πριν ο Αριστοτέλης είχε ιδρύσει σχολή στη ?σσο της Τρωάδας ως παράρτημα της Ακαδημίας. Τότε παντρεύτηκε και την Πυθιάδα από τον Αταρνέα. Στην περιοχή της Τρωάδας έμεινε τρία χρόνια και κατόπιν πέρασε στην Λέσβο, όπου συνδέθηκε φιλικά με τον Θεόφραστο τον οποίο και άφησε αργότερα στην σχολή της Αθήνας. Στην Λέσβο έμεινε δυο χρόνια, μέχρι το 343 π.Χ., οπότε και τον κάλεσε στην Πέλλα ο Φίλιππος ο Β´, ως δάσκαλο του γιου του Αλεξάνδρου. Η Εκπαίδευση του Αλεξάνδρου κράτησε τρία χρόνια, μέχρι το 340 π.Χ.. Στην συνέχεια ο Αριστοτέλης αποσύρθηκε στα Στάγειρα, όπου και ξαναπαντρεύτηκε, αυτή τη φορά με την συμπατριώτισσα του Χερφυλλίδα (ή Ερπυλλίδα). Στην Αθήνα επέστρεψε το 335 π.Χ., οπότε και ίδρυσε δική του σχολή, το «Λύκειο», που αργότερα ονομάστηκε Περίπατος. Διηύθυνε την σχολή αυτή για δώδεκα χρόνια, διάστημα στο οποίο συντελέστηκε ολόκληρο το θαυμαστό του έργο. Μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου, κατηγορήθηκε από τους εχθρούς «επί ασέβεια» και κατέφυγε στην Χαλκίδα όπου είχε ένα κτήμα, κληρονομιά από την μητέρα του. Εκεί στην Χαλκίδα και σε ηλικία 63 ετών, τον βρήκε ο θάνατος το 322 π.Χ.. ?φησε δύο παιδιά, την Πυθιάδα και τον Νικόμαχο. Σύμφωνα με μια μεταγενέστερη παράδοση, ένα χρόνο μετά τον θάνατο του Αριστοτέλη στην Χαλκίδα, οι Σταγειρίτες μετέφεραν επισήμως και έθαψαν τα οστά του μέσα στην πόλη τους. Αναφέρεται ότι έγινε τότε μεγαλοπρεπής τελετή, ότι ιδρύθηκε μεγάλος βωμός στον τάφο του φιλοσόφου και ότι καθιερώθηκε προς τιμήν του ετήσια γιορτή, τα «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΑ».

       

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΩΝ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ

  Πριν αρχίσουν οι ανασκαφές στα αρχαία Στάγειρα, το 1990, ορατά ήταν μόνο τα ίχνη της μεσαιωνικής κατοίκησης στον Βόρειο Λόφο (κυρίως το βυζαντινό διατείχισμα), ενώ από την αρχαιότερη πόλη των Σταγείρων, ελάχιστα ίχνη διακρίνονταν, μέσα στην πυκνή δασώδη βλάστηση. Τα κοινοτικά συμβούλια της Ολυμπιάδας από χρόνια πάσχιζαν να πείσουν την Αρχαιολογική Υπηρεσία να ξεκινήσει τις ανασκαφές στην πατρίδα του Αριστοτέλη. Μια πρώτη, μικρής κλίμακας και ολιγοήμερη ανασκαφική προσπάθεια αναλήφθηκε το 1968, από τον τότε διευθυντή του μουσείου Θεσσαλονίκης Φ. Πέτσα. Διενεργήθηκαν τότε έρευνες σε δύο σημεία, εκτός των ορίων της τειχισμένης πόλης :στον κολπίσκο της «Συκιάς», όπου αποκαλύφτηκαν αναλημματικοί τοίχοι της κλασικής περιόδου και στην θέση «Βίνα», όπου ήρθε στο φως ένας κυκλικός πύργος. Αφορμή, γι αυτή την προσπάθεια είχε σταθεί τότε η ανεύρεση κυρίως ενός ημίεργου αγάλματος κούρου, που ανασύρθηκε από ιδιώτη στον κολπίσκο του «Λιοτοπίου». Χρειάστηκε να περάσουν περισσότερα από είκοσι χρόνια, από την πρώτη εκείνη ανασκαφική προσπάθεια, για να ξαναρχίσουν με συστηματικό πλέον τρόπο, οι ανασκαφές στα αρχαία Στάγειρα. Η έναρξή τους έγινε, με δοκιμαστικές και διερευνητικές τομές, τον Σεπτέμβριο του 1990. Τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα εκείνης της έρευνας δημιούργησαν τις ευνοϊκές προϋποθέσεις για την συνέχιση των ανασκαφών, οι οποίες διεξάγονται κανονικά μέχρι σήμερα.

 

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ » ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

2nd URL: www.chalkidiki.de
id: 15856

URL URL: https://www.wiw.gr:443/greek/olympiada_liotopi_hotel/
ΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ, ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ.