Change your language to English English | Change your language to Greek Greek | Bookmark this page Bookmark

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ

ΜΑΙΖΩΝΟΣ 110
ΠΑΤΡΑ, 26221 ΝΟΜΟΣ ΑΧΑΙΑΣ
Tel: 2613-610200 2613-610201 2613-610202
Fax: 2610-623562
e-Mail: webmaster@patras.gr
Web Site: http://www.e-patras.gr/
 
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ

Ο ΝΟΜΟΣ

Ο νομός Αχαϊας συνδυάζοντας χαλικόστρωτες στα ανατολικά και αμμώδεις στα δυτικά παραλίες- στο Κορινθιακό και τον Πατραϊκό κόλπο αντίστοιχα- και ορεινά τοπία και βουνά με προσωπικότητα προσφέρει μια εξαιρετικά πλούσια ποικιλία φυσικών και ιστορικών μνημείων. Τόσο γοητευτική που μπορεί να παρατείνει τη διαμονή σας στη περιοχή. Αν μάλιστα έχετε κάποια ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ( αθλητικές δραστηριότητες, οικολογικά, θρησκευτικά μνημεία, ζωή στη φύση κ.λ.π.) τότε σίγουρα εδώ, στη Πάτρα και την Αχαΐα, θα βρείτε ότι ζητάτε.

 

Τα βουνά
Το 60% της έκτασης της Αχαΐας καλύπτεται από τον Χελμό (2198 μ.) τον Παναχαϊκό (1924 μ.) και τον Ερύμανθο (2220 μ.). Δεμένα με τη γοητευτική Ελληνική μυθολογία ( Ύδατα Στυγός, ο Ερυμάνθειος κάπρος που σκότωσε ο Ηρακλής κ.α), πάντα αγέρωχα αλλά βατά και γραφικά, με πλούσια και σπάνια πανίδα και χλωρίδα και με περιοχές προστατευόμενες από το πρόγραμμα NATURA και τη διεθνή συνθήκη PAMSAR. Με πολλά ορεινά παραδοσιακά χωριά, ξενώνες αγροτοτουρισμού αλλά και ξενοδοχεία προσφέρουν ποικίλες ευκαιρίες αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.

Παραλίες
Καλόγρια, Λακκόπετρα Νιφορέϊκα, Ακταίο, Διγελιώτικα,, Πούντα ( όλες αυτές οι παραλίες βραβεύτηκαν με «γαλάζια σημαία» για το 2006)Τράπεζα, Πλάτανος, Νικολέϊκα, Λόγγος, Ακράτα, ?κολη, Αχαγιά, Γιανισκάρι, κ.α

Ποτάμια -Λίμνες- Λιμνοθάλασσες
Πηγές Αροάνη, πηγές και λίμνη Λάδωνα, ορεινή λίμνη Τσιβλού, λιμνοθάλασσα Πρόκοπος και Κοτύχι . Η τελευταία περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα NATURA 2000 ως ειδικά προστατευόμενη περιοχή.

Μνημεία της Φύσης
Το δάσος της Στροφυλιάς, που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα NATURA 2000. Το σπήλαιο των Λιμνών στα Καστριά Καλαβρύτων, μοναδικό σπήλαιο επάλληλων λιμνών σε τρία διαδοχικά επίπεδα. Το δάσος της Ζαρούχλας και η δεύτερη είσοδος στον ?δη ( κατά την ελληνική μυθολογία) τα ύδατα της Στυγός.

Μνημείο της φύσης και της Τεχνολογίας
Κάποτε λίμνη και μετά ποταμός ο Βουραϊκός, σχηματίζει ένα βαθύ και ορμητικό φαράγγι που μέσα από σχισμές βράχων, πευκοδάση, πλατάνια και ελαιώνες κατηφορίζει από τη Ζαχλωρού στο Διακοπτό ( 20 χ.λ.μ.). Ένα ιδιότυπο και μοναδικό στην Ελλάδα τραίνο τον ακολουθεί σε αυτή τη διαδρομή, πότε από τη μια και πότε από την άλλη όχθη του, μέσα από στοές βράχων και απότομες ανηφοριές. Ο οδοντωτός σιδηρόδρομος λειτουργεί από το 1896 συνδέοντας το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα ( διάρκεια 1 ώρα). Πρόκειται αναμφισβήτητα για την ωραιότερη σιδηροδρομική διαδρομή της Ελλάδας.

Ναοί-Μονές
Μεγάλου Σπηλαίου 9ος αιώνας, Αγίας Λαύρας 961μ.χ., Ταξιαρχών 10ος αιώνα, Ομπλού αρχές 15ου αιώνα, Μακελλαριάς 6ος από Βελισσάριο ,Αναλήψεως Μιντιλογλίου, Αγίου Νικολάου Μπάδα αρχές 12ου αιώνα, Παναγίας Ελεούσας, Ευαγγελίστριας στη Δάφνη 11ος αιώνας Προσκύνημα Παναγίας Πλατανιώτισσας, Ναός Αγ.Αθανασίου Χαλανδρίτσας από το 1100μ.χ Αγιος Νικόλαος στο Πλατάνι 11ος αιώνας.

Αρχαίοι χρόνοι: Θέατρο Αιγείρας, από τον 5ο π.χ. αιώνα, ναός Αρτέμιδος Ημερησίας όπου θεράπευε ο μάντης- θεραπευτής Μελάμπους πρώτος γιατρός και ψυχοθεραπευτής στα όρια του μύθου και της ιστορίας, το θέατρο του αρχαίου Κλείτορα, το τείχος των Δυμαίων
Μεσαιωνικά: Κάστρο Σαιντ Ομέρ, παλάτι Παλαιολογίνας, Κάστρο ?ρλας.
Λαϊκή αρχιτεκτονική: γεφύρι Πλατανιώτισσας, κρήνες στο Κρυονέρι, γεφύρι στα Τριπόταμα, πύργος Πετιμεζά.
Νεώτεροι χρόνοι: ( αγορά Τσίλλερ και αποθήκες λιμανιού στο Αίγιο) .

Δραστηριότητες- σπορ
Σκι στο χιονοδρομικό κέντρο του Χελμού, καγιάκ και ράφτιγκ στο Λάδωνα, ποδήλατο βουνού, ορειβασία σε ενδιαφέρουσες διαδρομές, πεζοπορία στο Βουραϊκό, στο ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 και σε άλλα μονοπάτια, αναρρίχηση σε πίστες με διαφορετικές δυσκολίες, ιππασία, ιστιοπλοΐα, ιστιοσανίδα, ψάρεμα, αγώνες καρτ κ.α είναι οι δραστηριότητες που μπορείτε να βρείτε στο νομό σε εξαιρετικά πρόσφορες τοποθεσίες ή με κατάλληλες εγκαταστάσεις.

Το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος»
Σε κορυφή του Χελμού, σε ύψος 2430 μ. και κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο, είναι έτοιμο να λειτουργήσει το τηλεσκόπιο ´ Αρίσταρχος». Τελευταίας τεχνολογίας, με διάμετρο 2,3 μ. είναι το μεγαλύτερο της Ανατολικής Μεσογείου και μπορεί να διακρίνει αντικείμενα σε απόσταση 5 δις. ετών φωτός!

 

 

 

Η Ιστορία της Πάτρας
Η Πάτρα κατοικείται για πρώτη φορά την 3η χιλιετία π.χ. και έχει μια πρώτη ακμή την Μυκηναϊκή περίοδο ( 1580-1100 π.χ.). Αυτά προκύπτουν από ανασκαφικά ευρήματα σε διάφορα σημεία της πόλης και της περιοχής της ανάμεσα στα οποία το μυκηναϊκό νεκροταφείο στη Βούντενη. Κατά τις γραπτές πηγές η Πάτρα ιδρύθηκε στον εκ των οικισμών αυτών Αρόη στη θέση του σημερινού μεσαιωνικού κάστρου κάτω από το οποίο σε βάθος 20 μέτρων βρίσκεται η ακρόπολη της αρχαίας Πάτρας, μυκηναϊκής και κλασικής. .

Τον 5ο αιώνα π.χ. οργανώνεται πολιτικά και το 280 π.χ. πρωτοστατεί στη δημιουργία της Αχαϊκής Συμπολιτείας, εκούσιας ένωσης τεσσάρων αρχικά και τελικά δέκα αχαϊκών πόλεων που ταυτόχρονα με την αυτοδιοίκησή τους αποδέχονται κοινούς νόμους, δικαστήριο, νόμισμα, μέτρα και σταθμά και ενιαία ετήσια συνέλευση των πολιτών τους από την οποία εκλέγεται ενιαία πολιτική και στρατιωτική ηγεσία! (Είναι δηλαδή η γιαγιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πιο προωθημένους όμως θεσμούς ενοποίησης από αυτήν!). Η Συμπολιτεία αναδεικνύεται σε σημαίνουσα δύναμη τα επόμενα χρόνια κι είναι αυτή που θα υπερασπισθεί, ατελέσφορα, την ελληνική ανεξαρτησία απέναντι της Ρώμης στη μάχη της Κορίνθου το 146 π.χ.

Η Πάτρα και στη περίοδο της Ρωμαϊκής κυριαρχίας, εξ αιτίας της καταστροφής του λιμανιού της Κορίνθου και της αποκλειστικής αξίας που αποκτά ως λιμάνι προς τη Ρώμη, απολαμβάνει ιδιαίτερων προνομίων και έχει σπουδαία ανάπτυξη. Οι αυτοκράτορες Νέρων, Τιβέριος και Αδριανός θα της δώσουν πολλά προνόμια ενώ ο Αύγουστος το 31 π.χ. θα εγκαταστήσει εδώ παλαίμαχους ρωμαίους και θα παραχωρήσει αποκλειστικά στους πατρινούς την ελευθερία και την αυτοδιοίκηση που έχουν οι ρωμαίοι στις αποικίες. Τον 2ο μ.Χ. αιώνα ο περιηγητής Παυσανίας που θα επισκεφθεί και θα περιγράψει την Πάτρα την βρίσκει σε πλήρη οικονομική και οικιστική ακμή. Αυτά έως το τέλος του 3ου μ.Χ. αιώνα, οπότε αρχίζει η παρακμή συνεπεία καταστροφής από σεισμό

Στη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας η πόλη άλλοτε ζωντανεύει κι άλλοτε υποχωρεί ανάλογα με τις ιστορικές διακυμάνσεις της αυτοκρατορίας και της περιοχής. Στις εποχές ζωντάνιας ανήκει και η αρχόντισσα Δανιηλίδα που χρηματοδότησε την ανάρρηση της μεγάλης δυναστείας των Μακεδόνων αυτοκρατόρων στο θρόνο. Από τον 13ο αιώνα η Πάτρα κυριαρχείται εναλλάξ από τους Φράγκους, τους Βυζαντινούς, τους Τούρκους, τους Ενετούς και πάλι τους Τούρκους κινούμενη από περιόδους σύντομης ακμής μέχρι και περίοδο πλήρους ερήμωσης μετά την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα το 1821 - όπου είχε πρωτοπόρο ρόλο - έως την απελευθέρωση της το 1828.

Με την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους η πόλη επιλέγεται από τον Καποδίστρια να αναπτυχθεί ως λιμάνι προς την Ευρώπη και οι εξαγωγές, κυρίως της σταφίδας, της επιφυλάσσουν μια εντυπωσιακή ανάπτυξη. Σε όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου η Πάτρα αποτελεί τον οικονομικό αλλά και πολιτιστικό σύνδεσμο της Ελλάδας με την Ευρώπη κι αυτό αποτυπώνεται και στην πληθυσμιακή και οικιστική της βελτίωση αλλά και στους πρωτοπόρους για την Ελλάδα πολιτιστικούς και κοινωνικούς θεσμούς και επιχειρηματικές δραστηριότητες που αναπτύσσει. Όταν το εμπόριο της σταφίδας ατονεί και το λιμάνι του Πειραιά αναπτύσσεται η Πάτρα υποχωρεί, μετεξελισσόμενη σε βιομηχανικό μέχρι το 1990 και διαμετακομιστικό-οικονομικό- πολιτιστικό κέντρο σήμερα.


Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ

Τρίτη πόλη της Ελλάδας με πληθυσμό 200.000 κατοίκους, σημαντικό μεσογειακό λιμάνι και κύρια θαλάσσια πύλη από και προς την Ευρώπη η Πάτρα είναι ένα σύγχρονο οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο. Η πόλη διατηρεί μνημεία από τη μακρά ιστορική της διαδρομή αλλά και άλλα ενδιαφέροντα αξιοθέατα.
Τα μνημεία της πρόσφατης ιστορίας της είναι ενσωματωμένα στη καθημερινή ζωή προσδίδοντας γραφικότητα και ομορφιά στη περιήγηση της πόλης. Οι στοές στους κεντρικούς δρόμους, οι τρεις σκάλες που οδηγούν από τη νεώτερη κάτω πόλη στη παραδοσιακή άνω πόλη, νεοκλασικά κτίρια που ήσαν, τα περισσότερα, οικίες σταφιδεμπόρων, τα «εγγλέζικα» εξοχικές βίλες της ίδιας εποχής, συντριβάνια και αγάλματα στις πλατείες κ.α δεν λειτουργούν μόνο ως μνήμες αλλά και ως στολίδια της σημερινής πόλης.

Ταυτόχρονα ως σύγχρονη πόλη παρέχει όλες τις χρήσιμες τραπεζικές, επικοινωνιακές, ξενοδοχειακές εξυπηρετήσεις και ικανοποιεί τις πολιτιστικές και ψυχαγωγικές ανάγκες. Στην Πάτρα λειτουργούν Πανεπιστήμιο, Ανώτατο Τεχνολογικό Ίδρυμα, το Eλληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Νοσοκομεία (πανεπιστημιακό, περιφερειακό και περιφερειακό παίδων, κ.α), Περιφερειακό Θέατρο δυο σκηνών, ορχήστρα κλασσικής μουσικής, πινακοθήκη με εναλλασσόμενες εκθέσεις και πολλές γκαλερί, Μουσεία, Δημοτικές και Πανεπιστημιακές Βιβλιοθήκες, Συνεδριακά κέντρα, στάδια, τερέν και κολυμβητήρια.

Αλλά αυτή η νεανική στο πληθυσμό πόλη έχει, βέβαια, και πολλά καφέ, ζαχαροπλαστεία, μπυραρίες, εστιατόρια, κλαμπ, κέντρα με μουσική,( τα προηγούμενα είτε σε πεζόδρομους-ψυχαγωγικές γειτονιές είτε στις πολλές και μεγάλες πλατείες της πόλης) κι ακόμα πολυχώρους ψυχαγωγίας και κινηματογράφων και Καζίνο..

Η Πάτρα έχει άμεση πρόσβαση σε κοντινές στη πόλη παραλίες και εξοχές και μια ενδοχώρα πλούσια σε μνημεία της φύσης και της ιστορίας με συναρπαστικές δυνατότητες οικολογικού τουρισμού και αθλητικών δραστηριοτήτων. Από αυτή την ενδοχώρα και από τον Πατραϊκό κόλπο έρχονται οι γνήσιες πρώτες ύλες που μπορείτε να απολαύσετε στις τοπικές συνταγές ενώ τόσο στα είδη εστίασης όσο και γενικότερα η Πάτρα είναι μια από τις φθηνότερες ελληνικές αγορές.

 

 

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ » ΟΤΑ - ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ » ΔΗΜΟΙ


id: 27938

URL URL: https://www.wiw.gr:443/greek/patra_municipality_of_patra/
ΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ, ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ.