Change your language to English English | Change your language to Greek Greek | Bookmark this page Bookmark

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

ΠΑΣΤΙΔΑ, 5ο χλμ ΤΣΑΪΡΙ - ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ
ΡΟΔΟΣ, 85106 ΡΟΔΟΣ
Tel: 22410-48200
Fax: 22410-48205
e-Mail: info@mel.gr
Web Site: http://www.mel.gr
 
ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

 

ΣΥΝΤΟΜΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ 20 ΛΕΠΤΩΝ

 

Το μουσείο Μελισσοκομίας και Φυσικής Ιστορίας της Μέλισσας είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και σκοπό έχει να παρουσιάσει την μεγάλη παράδοση της Μελισσοκομίας στα Δωδεκάνησα και στην Ελλάδα αλλά και τον Θαυμαστό κόσμο των Μελισσών.

Η Μελισσοκομία και τα προϊόντα της Μέλισσας συναντώνται χιλιάδες χρόνια προ Χριστού σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς (Ελλάδα, Αίγυπτος, Ινδίες κ.τ.λ.). Θεοί και Βασιλιάδες τρέφονταν με μέλι και όλα τα προϊόντα της Μέλισσας τα χρησιμοποιούσαν στην Ιατρική σαν Φάρμακα. Ο Ιπποκράτης τα χρησιμοποιούσε σε πολλές θεραπείες με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Υπάρχουν πολλές απεικονίσεις με αντικείμενο τις Μέλισσες σε Αμφορείς, καθώς κοσμήματα και νομίσματα με μέλισσες.

 

Οι Μέλισσες συνήθιζαν να φτιάχνουν τις φωλιές τους σε κουφάλες Δέντρων και βράχων. Από την αρχαιότητα οι πρώτοι Μελισσοκόμοι δημιούργησαν τις ίδιες συνθήκες στις Μέλισσες με κεραμικές και ξύλινες κυψέλες με σκοπό να τις φέρουν κοντά τους.

Το σχήμα τους ήταν κυλινδρικό ή κωνοειδές γιατί τους βόλευε στην μεταφορά τους με τα ζώα.

Αυτές οι κυψέλες επικράτησαν χιλιάδες χρόνια και τις χρησιμοποιούσαν στην Ρόδο μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα.

Οι μέλισσες έκτιζαν τις κηρήθρες από πάνω προς τα κάτω (κρεμαστές) και ο μελισσοκόμος όταν γέμιζαν με μέλι τις αφαιρούσε και με την μέθοδο της πίεσης έβγαζε το μέλι από τις κηρήθρες.

Η μεγάλη επανάσταση στην Μελισσοκομία έγινε με το κινητό πλαίσιο, όπου ο Μελισσοκόμος τοποθετούσε ένα τεχνητό φύλλο κηρήθρας που έφτιαχνε από το λιωμένο κερί των μελισσών. Οι Μέλισσες έχτιζαν πάνω σε αυτή τη βάση και όταν γέμιζαν το πλαίσιο με μέλι, το έπαιρνε ο Μελισσοκόμος το απολέπιζε (αφαιρεί το κερί με το οποίο σφραγίζουν τις τρύπες όταν γεμίζουν με μέλι) και αφαιρούσε το μέλι με την μέθοδο της φυγόκεντρης (περιστροφή πλαισίων).

Έτσι η κηρήθρα άδειαζε από το μέλι χωρίς να χαλάσει και την επέστρεφαν στην κυψέλη για να την ξαναγεμίσουν. Οπότε οι μέλισσες δεν έχτιζαν από την αρχή τις κηρήθρες και είχαν πολλή μεγαλύτερη απόδοση στο μέλι. Γιατί οι μέλισσες για να φτιάξουν 1 κιλό κερί καταναλώνουν 10 κιλά μέλι.

 

Μέλι :

Βασικό στοιχείο της Μεσογειακής Διατροφής

Όλες οι αναλύσεις που έχουν γίνει δείχνουν ότι το μέλι της Ρόδου είναι ένα από τα καλύτερα μέλια στο κόσμο. Αυτό οφείλεται σε τρεις παράγοντες:

α) Στο νησί δεν υπάρχουν οργανωμένες μονοκαλλιέργειες (όπως π.χ. τα χιλιάδες στρέμματα πορτοκαλιάς της Ισπανίας ή ηλίανθος της Γαλλίας . Οπότε δεν υπάρχουν φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Η βλάστηση στο νησί είναι άγρια και αυτοφυή. Όλα τα βουνά είναι γεμάτα βότανα και αγριολούλουδα όπως το θυμάρι, ρίγανη, δεντρολίβανο και άλλα.

β) Υπάρχει μεγάλη βιοποικιλότητα .

Πάνω από 400 καταγεγραμμένα μελισσοκομικά φυτά. Όλα αυτά δίνουν πλούσια διατροφική αξία στο μέλι.

γ) Μεγάλη ηλιοφάνεια. Το νησί του ήλιου αποτελεί τον ιδανικό χώρο για να εργασθούν οι μέλισσες.

Η Μελισσοκομική Δωδεκανήσου διαθέτει σύγχρονο ποιοτικό έλεγχο HACCP ?ISO 9001 πιστοποιημένα από την TUV HELLAS και εξασφαλίζει την εξαιρετική ποιότητα του μελιού.

Δύο είναι τα βασικά είδη του μελιού.

1)    Το μέλι που προέρχεται από μεγάλα Δέντρα(κωνοφόρα) όπως τα πεύκα. Είναι παχύρρευστο, σκούρο, πιο πλούσιο σε μέταλλα.

2)    Και το μέλι που προέρχεται από τα βότανα και τα λουλούδια. Είναι ανοιχτόχρωμο έχει ωραίο άρωμα και υπέροχη γεύση.

 

  Το πιο διάσημο μέλι της περιοχής είναι το θυμαρίσιο το οποίο έχει εξαιρετικό άρωμα και γεύση και η παραγωγή του είναι αρκετά δύσκολη, γι? αυτό είναι και το ακριβότερο.

 

Βασιλικός πολτός

Τον Βασιλικό πολτό τον παράγουν οι μέλισσες για να ταΐσουν την Βασίλισσα. Η τροφή με την υψηλότερη διατροφική αξία. Επιφέρει την ισορροπία στον οργανισμό, τον δυναμώνει και μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία πάρα πολλές παθήσεις . Σκέτος διατηρείτε στο ψυγείο(3μήνες) ή στην κατάψυξη (1,5 χρόνο) . Εκτός ψυγείου διατηρείτε μόνο ανακατεμένο με μέλι. Ένα πολύ τονωτικό κοκτέιλ.

 

    Γύρη :

Η τροφή των μελισσών. Συλλέγεται από τα άνθη. Η πιο πλούσια φυσική τροφή σε πρωτεΐνες, πλούσια σε μέταλλα, αμινοξέα και βιταμίνες. Η γεύση της είναι λίγο πικρή γι? αυτό τρώγεται ανακατεμένη με μέλι, χυμούς, τσάι, καφέ, γιαούρτι κ.α. Η δόση είναι ένα κουταλάκι του γλυκού κάθε μέρα. Αγχολυτική, προστατεύει από εγκεφαλικά και καρδιοπάθειες, τριχοφυΐα, βοηθά στην ανοσοποίηση από αλλεργίες κ.α.

 

Πρόπολη :

Το όπλο της μέλισσας εναντίον των βακτηρίων, Ιών και μυκήτων. Χρησιμοποιείται στην φαρμακοβιομηχανία και στα καλλυντικά.

Υπάρχει παραδοσιακό κοκτέιλ με μέλι για τις παθήσεις του στόματος- φάρυγγα ?στομαχιού- προστάτη κ.α.

 

Κερί :

Το φτιάχνει η μέλισσα για να χτίσει τις κηρήθρες. Το χρώμα του διαφέρει ανάλογα με την περιοχή. Φτιάχνουμε κεριά από αυτό, τα οποία έχουν υγιεινή καύση σε αντίθεση με τα κεριά παραφίνης (πετρέλαιο) που έχουν τοξική καύση. Καίγονται τρεις φορές πιο αργά από τα κεριά παραφίνης.

 

Δηλητήριο από το κεντρί :

    To καλύτερο φάρμακο για ρευματοπάθειες αρθριτικά.

 

Η ζωή στην Κυψέλη :

    Μέσα σε κάθε κυψέλη υπάρχει 1 Βασίλισσα, χιλιάδες εργάτριες     

    μέλισσες και μερικές δεκάδες κηφήνες.

Η Βασίλισσα ζει περίπου 5 χρόνια έχει διπλάσιο μήκος από τις μέλισσες και γεννάει καθημερινώς χιλιάδες αυγά. Γεννιέται όταν λείψει για κάποιο λόγο η παλιά βασίλισσα από αυγά που ταΐζονται με βασιλικό πολτό. Η τροφή καθορίζει αν θα βγει βασίλισσα ή απλή μέλισσα. Δεν βγαίνει έξω από την κυψέλη παρά μόνο όταν είναι νέα για να γονιμοποιηθεί στον αέρα από τον κηφήνα

Οι μέλισσες ζουν περίπου 2 μήνες και κάνουν όλες τις δουλείες στη κυψέλη ανάλογα με την ηλικία τους. Γεννιούνται και πεθαίνουν καθημερινά κατά εκατοντάδες.

Το πλήθος των κηφήνων ρυθμίζεται από τη βασίλισσα και τις μέλισσες. Οι πιο δυνατοί από αυτούς έχουν την τύχη να γονιμοποιήσουν την Βασίλισσα αλλά το πληρώνουν με την ζωή τους . Βοηθάνε και στον κλιματισμό της κυψέλης και η παρουσία τους στηρίζει το σμήνος των μελισσών.

Οι Μελισσοκόμοι παίρνουν μέλι συνήθως 2-3 φορές το χρόνο με μέση απόδοση 20 κιλά ανά κυψέλη το χρόνο. Η Ελλάδα έχει την μεγαλύτερη πυκνότητα κυψελών ( ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο) και τον μεγαλύτερο αριθμό κυψελών ανά κάτοικο στο κόσμο. Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι είναι ερασιτέχνες (μέχρι 50 κυψέλες).

Στα νησιά της Δωδεκανήσου ασχολούνται περίπου 300 μελισσοκόμοι με περίπου 16000 κυψέλες .

  

 

ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ » ΤΡΟΦΙΜΑ » ΜΕΛΙ - ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ - ΚΡΕΜΑ ΞΗΡΩΝ ΚΑΡΠΩΝ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ » ΜΟΥΣΕΙΑ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ - ΣΠΗΛΑΙΑ - ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΜΕΛΕΚΟΥΝΙ / MELEKOUNI
id: 57107

URL URL: https://www.wiw.gr:443/greek/rodos_melissokomiki_dodekanese/
ΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ, ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ.