Change your language to English English | Change your language to Greek Greek | Bookmark this page Bookmark | Φόρμα Επικοινωνίας

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

ΕΘΝ.ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 43-45
ΤΡΙΠΟΛΗ, 22100 ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Tel: 2713-600402-3
Fax: 2710-234673
e-Mail: dimos@tripolis.gr
Web Site: http://www.tripolis.gr
 
ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

 

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Ανατολικά του όρους Μαινάλου, σε υψόμετρο 650 μέτρων, βρίσκεται η Τρίπολη, η καρδιά της Αρκαδίας αλλά και σπουδαίο αγροτικό, εμπορικό και συγκοινωνιακό κέντρο της Πελοποννήσου.

 

Η Τρίπολη είναι μια περιοχή φυσικών αντιθέσεων.

Λόγω της τοποθεσίας της ανταποκρίνεται σ' όλες τις απαιτήσεις ενός επισκέπτη, προσφέροντας φυσικά τοπία και κέντρα τουρισμού, χειμώνα-καλοκαίρι, με συνδυασμό βουνού και θάλασσας.

Χτισμένη σ' ένα τραχύ, πετρώδες περιβάλλον στην πεδιάδα της Μαντινείας, αλλά στην πλεονεκτικότερη τοποθεσία στο κέντρο του Μοριά, επιφυλάσσει στον επισκέπτη πάρα πολλές εκπλήξεις. Η Τρίπολη είναι η πρωτεύουσα της Αρκαδίας, για την οποίαν όσοι τη γνωρίζουν απαγγέλλουν το στίχο του Γκαίτε: "Κι εγώ υπήρξα κάτοικος της Αρκαδίας".

Η Αρκαδία, με την ονειρική φύση της αποτελεί πόλο έλξης και σημείο έμπνευσης πολλών καλλιτεχνών.

 

Η ιστορία της δεν είναι πολύ παλιά, ξεκινά στα μέσα του 15ου αιώνα.

Το 1467 μνημονεύεται ένα Κάστρο στην ίδια περιοχή με τ' όνομα Ντρομπολίτσα. Τίποτα προηγουμένως δεν είναι γνωστό γι αυτή. Μετά την αποτυχία της επανάστασης  του Ορλώφ εναντίον των Τούρκων γύρω στα 1770, οι Τούρκοι την κατέστρεψαν αλλά την ξαναέχτισαν και την έκαναν πρωτεύουσα της Πελοποννήσου.

Η γεωγραφική της θέση στο κέντρο του οροπεδίου της  Αρκαδίας την βοήθησε ν' αναδειχθεί και να κυριαρχήσει στα γύρω χωριά. Η Τρίπολη υπήρξε αποφασιστικής σημασίας περιοχή για την εξέλιξη και την έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.  Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1821 την κατέλαβαν οι δυνάμεις των επαναστατημένων Ελλήνων με επικεφαλή τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Το 1825 ΟΙ Τούρκοι την κυρίεψαν πάλι. Τελικά η Τρίπολη απελευθερώθηκε το 1828 και ανοικοδομήθηκε με νέο σχέδιο.

 

Σήμερα η Τρίπολη είναι μια μοντέρνα πόλη που εξαπλώνεται συνεχώς. Τα ωραία πάρκα της και οι εξοχές με τα εξωραϊσμένα εξωκλήσια και την πλούσια βλάστηση, σε συνδυασμό με το δροσερό κλίμα στη διάρκεια του καλοκαιριού, συγκεντρώνουν πολλούς τουρίστες και παραθεριστές. Ξεχωριστή θέση έχει στην πόλη το παλιό Δικαστικό Μέγαρο. Μπροστά του απλώνεται η Πλατεία του Άρεως με το μνημείο των προκρίτων και τον περίφημο ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, αρχιστράτηγου της επανάστασης του 1821.

Το παλαιό ξενοδοχείο "Μαίναλον" και το πανέμορφο πάρκο με τα φιλόξενα σαλέ του. Το έξοχο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Τριπόλεως βρίσκεται στο Δυτικό Πάρκο. Στα αξιοθέατα της πόλης συμπεριλαμβάνονται επίσης το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο, νεοκλασικό κτίριο κτισμένο το 1910 που υπήρξε από τα πολυτελέστερα της εποχής του, η Εκκλησία του Αγίου Βασιλείου, με τις εντυπωσιακές καμάρες της, σημερινή Μητρόπολη της Τρίπολης με τα καταστήματα στο ισόγειό της, το Αρχαιολογικό Μουσείο (ένα από τα καλύτερα της Ελλάδας) το οποίο στεγάζεται σε κτίριο αρχιτεκτονικής του Τσίλλερ, το σπίτι του πρόωρα χαμένου ποιητή Κώστα Καρυωτάκη και το σπίτι του ποιητή  Θ. Συνοδινού καθώς και πολυάριθμα νεοκλασικά κτίρια.

 

Στα περίχωρα της πόλης ο επισκέπτης μπορεί άνετα να κάνει έναν περίπατο μέχρι τον Αι-Γιώργη, την όμορφη εξοχική τοποθεσία με την πλούσια βλάστηση, το μικρό ζωολογικό κήπο και το ομώνυμο εκκλησάκι και να ξεκουραστεί στο τουριστικό περίπτερο, και άλλες όμορφες μικρές εκκλησίες ( Αη Γιάννης κ.ά.),  γραφικά μοναστήρια χτισμένα επάνω σε καταπράσινους λοφίσκους και τα γραφικά ξωκλήσια των Άι-Θανάση, 'Αι- Γιάννη, 'Αι-Λιά, Άι-Δημητράκου, της Ανάληψης και του, Άι-Θόδωρα, με την ιστορική πέτρα του Κολοκοτρώνη.

 

Άλλος πόλος έλξης είναι η Αρχαία Μαντινεία με το θέατρο και την εκκλησία της Αγίας Φωτεινής, καθώς και η Αλέα και η Επισκοπή στην Τεγέα.

Η Τρίπολη, καθώς βρίσκεται στο κέντρο του Νομού Αρκαδίας και της Πελοποννήσου, προσφέρει τη δυνατότητα για κοντινές εκδρομές (Βυτίνα, Δημητσάνα, Στεμνίτσα, Λαγκάδια, Άστρος-Βίλα Ηρώδη, Καρύταινα, Μεγαλόπολη, κ.ά.), αλλά και για πιο  μακρινές (Ναύπλιο, Μυκήνες, Επίδαυρος, Σπάρτη, Μυστράς, Ολυμπία, Καλαμάτα κ.ά.). Η θαυμάσια παραλία του Άστρους απέχει μόλις μια ώρα.

Αυτή η ασύμμετρη αρμονία που επικρατεί στην Τρίπολη αποτελεί τον κυριότερο πόλο έλξης και δημιουργεί στον επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται σε μια νέα Εδέμ.

Η ίδρυση του Πανεπιστημίου με έδρα την Τρίπολη, αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για την Τρίπολη, με πολύπλευρες θετικές επιπτώσεις για ολόκληρη την περιφέρεια.

  

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ » ΟΤΑ - ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ » ΔΗΜΟΙ

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να επικοινωνήσουμε μαζί σας, για περισσότερες πληροφορίες.

Όνομα:
Επώνυμο:
Διεύθυνση:
Τ.Κ.:
Πόλη:
Χώρα:
Τηλ:
Fax:
Email:
Μήνυμα:
 

id: 23780
URL URL: http://www.wiw.gr/greek/tripoli_municipality_of_tripoli/
ΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ, ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ.