Change your language to English English | Change your language to Greek Greek | Bookmark this page Bookmark

ΔΗΜΟΣ ΑΜΟΡΓΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΑΜΟΡΓΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΑΜΟΡΓΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΑΜΟΡΓΟΥ

ΧΩΡΑ
ΑΜΟΡΓΟΣ, 84008 ΑΜΟΡΓΟΣ
Tel: 22853-60200
Fax: 22850-71246
e-Mail: amorgos@aigaio.gr
Web Site: http://www.amorgos.gov.gr
 
ΔΗΜΟΣ ΑΜΟΡΓΟΥΔΗΜΟΣ ΑΜΟΡΓΟΥΔΗΜΟΣ ΑΜΟΡΓΟΥΔΗΜΟΣ ΑΜΟΡΓΟΥΔΗΜΟΣ ΑΜΟΡΓΟΥΔΗΜΟΣ ΑΜΟΡΓΟΥΔΗΜΟΣ ΑΜΟΡΓΟΥΔΗΜΟΣ ΑΜΟΡΓΟΥΔΗΜΟΣ ΑΜΟΡΓΟΥΔΗΜΟΣ ΑΜΟΡΓΟΥΔΗΜΟΣ ΑΜΟΡΓΟΥΔΗΜΟΣ ΑΜΟΡΓΟΥΔΗΜΟΣ ΑΜΟΡΓΟΥΔΗΜΟΣ ΑΜΟΡΓΟΥΔΗΜΟΣ ΑΜΟΡΓΟΥΔΗΜΟΣ ΑΜΟΡΓΟΥΔΗΜΟΣ ΑΜΟΡΓΟΥΔΗΜΟΣ ΑΜΟΡΓΟΥΔΗΜΟΣ ΑΜΟΡΓΟΥΔΗΜΟΣ ΑΜΟΡΓΟΥΔΗΜΟΣ ΑΜΟΡΓΟΥΔΗΜΟΣ ΑΜΟΡΓΟΥΔΗΜΟΣ ΑΜΟΡΓΟΥΔΗΜΟΣ ΑΜΟΡΓΟΥΔΗΜΟΣ ΑΜΟΡΓΟΥΔΗΜΟΣ ΑΜΟΡΓΟΥΔΗΜΟΣ ΑΜΟΡΓΟΥΔΗΜΟΣ ΑΜΟΡΓΟΥΔΗΜΟΣ ΑΜΟΡΓΟΥΔΗΜΟΣ ΑΜΟΡΓΟΥΔΗΜΟΣ ΑΜΟΡΓΟΥ

 

 

 

    Η Αμοργός βρίσκεται στο ανατολικό άκρο των Κυκλάδων. Ο πληθυσμός της νήσου Αμοργού ανέρχεται σε 1.859 κατοίκους, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2001. Το νησί έχει έκταση 121 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι το 7ο των Κυκλάδων. Έχει 2 λιμάνια τα Κατάπολα , το κύριο λιμάνι , που απέχει 136 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά και το λιμάνι της Αιγιάλης 137 ναυτικά μίλια. Στο κέντρο της βρίσκεται η πρωτεύουσα Χώρα, με λιθόστρωτα δρομάκια, πολλές εκκλησίες και το Ενετικό κάστρο στο μέσον.

 

    Ο Δήμος Αμοργού συστάθηκε το έτος 1999 μετά από συνένωση των Κοινοτήτων: Αμοργού, Αιγιάλης, Αρκεσίνης, Βρούτση, Θολαρίων, Καταπόλων, βάσει του Νόμου Καποδίστρια. Η έδρα του Δήμου βρίσκεται στη Χώρα Αμοργού. Στο Δήμο Αμοργού υπηρετούν 17 μόνιμοι υπάλληλοι και 5 έκτακτοι . Παράλληλα υπηρετούν 2 μηχανικοί και 1 κτηνίατρος με μίσθωση έργου. Κάτω από την επίβλεψη του Δήμου λειτουργεί Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών και Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης.

 

    Η Αμοργός έχει πλούσια ιστορικά στοιχεία του Κυκλαδικού και του Μυκηναϊκού πολιτισμού, ενώ έντονη είναι και η παρουσία του Βυζαντίου. Η Μονή της Παναγίας Χοζοβιώτισσας, κτισμένη το 1088 από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό, είναι χαρακτηριστικό μνημείο αυτής της περιόδου. Οι μαγευτικές παραλίες του νησιού, με αμμουδιά ή βότσαλο, με καθαρά νερά και υπέροχο βυθό συναρπάζουν τους επισκέπτες, σε συνδυασμό με την πλούσια εναλλαγή του ήμερου αγροτικού τοπίου και των απότομων βράχων. Σε όλο το νησί τα τουριστικά καταλύματα, τα ποικίλα καταστήματα, και οι  φιλόξενοι κάτοικοι εξυπηρετούν τους παραθεριστές σε ένα περιβάλλον γοητευτικό, γαλήνιο και φιλικό. Υπάρχουν πολλά αξιοθέατα που απεικονίζουν το μακραίωνο ιστορικό παρελθόν και το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της Αμοργού. Οι τοπικές λιχουδιές είναι συναρπαστικές, όπως και τα τοπικά πανηγύρια, που αποτελούν αξέχαστη εμπειρία για όποιον έχει την τύχη να παραβρεθεί σε κάποιο από  αυτά.

 

 

Ιστορία - Πολιτισμός

Ιστορική αναδρομή

Η Αμοργός έχει να επιδείξει μεγάλη πολιτιστική ιστορία και λαογραφική παράδοση.
Κατά την αρχαιότητα, όπως απέδειξαν οι αρχαιολογικές έρευνες, υπήρχαν στην Αμοργό 3 ισχυρές πόλεις (Αρκεσίνη, Μινώα και Αιγιάλη) που η καθεμία είχε την δική της κοινωνική, οικονομική οργάνωση, καθώς και αυτόνομο πολίτευμα.
Η αρχαία πόλη της Αρκεσίνης βρισκόταν στην ΝΔ πλευρά της Αμοργού, στη σημερινή τοποθεσία «Καστρί» και περιελάμβανε την περιοχή που σήμερα ονομάζεται Κάτω Μεριά με τα χωριά: Βρούτση, Αρκεσίνη.
Η αρχαία πόλη της Μινώας βρισκόταν στην κορυφή του λόφου της Μουντουλιάς, πάνω από τον κόλπο, όπου σήμερα βρίσκεται το λιμάνι των Καταπόλων. Περιελάμβανε το κεντρικό τμήμα του νησιού με τα σημερινά χωριά: Χώρα και Κατάπολα.
Η αρχαία πόλη της Αιγιάλης ήταν κτισμένη στο λόφο «Βίγλα» στη βόρεια πλευρά της Αμοργού και περιελάμβανε την περιοχή που ονομάζεται ακόμη και σήμερα Αιγιάλη με τα χωριά: Λαγκάδα, Θολάρια, Ποταμός και Όρμος.
Οι πόλεις αυτές λειτούργησαν σαν Κοινοπολιτεία τον 4ο π.Χ. αιώνα και ανέπτυξαν ιδιαίτερα την ναυτιλία, την βιοτεχνία και το εμπόριο. Ενδεικτική είναι η διακίνηση των Αμοργίνων χιτώνων στις μεγάλες αγορές της εποχής εκείνης.
Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα έχουν κατά καιρούς βρεθεί σε ανασκαφές σε διάφορα μέρη της Αμοργού. Πρωτοκυκλαδικοί τάφοι, πύργοι, αγγεία και αγάλματα είναι μόνο μερικά δείγματα αυτών. Πολλά εκθέματα βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμοργού, που στεγάζεται στον Πύργο του Γαβρά στη Χώρα.
Στα ΒΑ της Χώρας βρίσκεται το σημαντικότερο μνημείο της Βυζαντινής εποχής, η Ιερά Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας. Ιδρύθηκε το 1088 από τον Αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό τον Β΄ και το όνομά της το πήρε από την περιοχή Χόζοβα της Παλαιστίνης, απ΄ όπου μεταφέρθηκε και η εικόνα της Παναγίας, κατά την παράδοση. Μετόχια της Ι. Μονής είναι του Φωτοδότη στη Χώρα, του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου ΒΑ της Λαγκάδας και του Αγ. Γεωργίου του Βαλσαμίτη στα ΝΑ του νησιού.
Το 1828, με πρωτοβουλία της Ιεράς Μονής Χοζοβιωτίσσης, λειτούργησε οργανωμένο Σχολείο (Γυμνάσιο) στη Χώρα, το πρώτο της ελεύθερης Ελλάδας.
Το 1834 σχηματίστηκε ο Δήμος Αμοργού, με πληθυσμό 2.451 κατοίκους και έδρα την πόλη της Αμοργού (Χώρα). Μετά από Βασιλικό Διάταγμα, τμήμα του Δήμου Αμοργού αποσπάστηκε και απετέλεσε το Δήμο Αιγιάλης, τον Μάρτιο του 1864. Ο νέος Δήμος είχε πληθυσμό 1.652 κατοίκους και έδρα το χωριό Αιγιάλης (Λαγκάδα). Από την διάλυση των δύο Δήμων δημιουργήθηκαν 6 Κοινότητες :
1. Αμοργού(Χώρα)
2. Αρκεσίνης
3. Αιγιάλης(Λαγκάδα , Ποταμός, Όρμος)
4. Βρούτση
5. Θολαρίων
6. Καταπόλων
οι οποίες το 1999 συνενώθηκαν σε ένα Δήμο που λειτουργεί σήμερα με έδρα την Χώρα.

Αμοργιανοί χιτώνες

Περίφημοι ήταν κατά την αρχαιότητα οι Αμοργιανοί χιτώνες για την λεπτότητα της ύφανσή τους και το έντονο κόκκινο χρώμα. Το νήμα από το οποίο ήταν υφασμένοι προερχόταν από το φυτό αμόργη (λινοκαλάμη), φυτείες του οποίου υπήρχαν πάρα πολλές πάνω στο νησί της Αμοργού .Η βαφή τους γινόταν από έναν βαφικό λειχήνα (rocella tinctoria) ο οποίος βρισκόταν σε πολλά μέρη της Ελλάδας αλλά η χρήση του ως βαφικής ουσίας ήταν γνωστή μόνο στην Αμοργό. Πιθανόν να κατασκευάζονταν και σε άλλες περιοχές αλλά οι καλύτεροι ως προς την ποιότητα τους παρέμειναν οι υφασμένοι στην Αμοργό (αρχαίες μαρτυρίες Πολυδεύκη κι επιστολές Πλάτωνα). Η αρχαιότερη μνεία για τους Αμοργιανούς χιτώνες γίνεται στη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη ( στίχοι 150,735,737) από όπου μαθαίνουμε ότι τα Αμοργιανά χιτώνια ήταν διαφανή ώστε οι γυναίκες που τα φορούσαν να φαίνονται σχεδόν γυμνές.

Αρχαία Πόλη Μινώας

Το ονομά της, προέχεται από των πέρασμα των Κρητών και του βασιλιά τους Μίνωα. Η μία από τις τρεις αρχαιές πόλεις της νήσου Αμοργού μαζί με αρχαία Αιγιάλη και την Αρκεσίνη. Πιθανότατα προιόν της σύνθεσης των Σαμίων αποίκων με τους ντόπιους της εποχής εκείνης (7ος π.Χ. αι.). Χτισμένη σε μη ορατό σημείο σε λόφο πάνω από τα Κατάπολα δεσπόζει του κόλπου και της όλης γύρω περιοχής. Στα χτίσματα θα παρατηρήσουμε το πέρασμα των πολιτισμών. Το αρχαικό τείχος, τους προμαχώνες των γεωμετρικών χρόνων, το μακρύ οικοδόμημα του Γυμνασίου (4ος π.Χ. αι.) και του Σεραπείου με αξιοπρόσεκτα συστήματα υδροδότησης και αποχέτευσης,τον ναό των ελληνιστικών χρόνων, καθώς και τους τοίχους της ρωμαικής δεξαμενής. Τόπος λατρείας των θεών Σέραπις, της Ίσιδας και του Διονύσου.

 

Παραλίες

 

Από το βόρειο ως το νότιο άκρο του νησιού, βρίσκονται διάσπαρτες παραλίες κάθε είδους, αμμουδιές, με βότσαλα ή βραχώδεις.
Ονειρεμένες ακτές και παραλίες περιμένουν τον κάθε επισκέπτη ξεκινώντας από την όμορφη αμμουδερή παραλία της Αιγιάλης με τα αρμυρίκια και απέναντι ακριβώς τις μικρότερες και απόμερες παραλίες του Λευρωσσού της Ψιλής Αμμου και του Χόχλακα.
Περιπλέοντας το νησί από το λιμάνι της Αιγιάλης με πορεία βορειοανατολική περιμένουν οι πλέον απόμακρες - πανέμορφες- βοτσαλωτές- έρημες και παρθένες παραλίες της Μικρής και Μεγάλης Βλυχάδας.
Συνεχίζοντας την ίδια πορεία και μετά τις βραχώδεις ακτές του Κρούκελλου και του μεταλλείου στρέφοντας πορεία προς τα δυτικά θα βρεθούμε στον κόλπο Σπαρτί που σχηματίζεται από τεράστιο βάραθρο ύψους 500μ.και πιο κάτω στη στενή και μακριά παραλιακή λωρίδα με ονομασία Χάλαρα με μικρό βότσαλο και πλάκες.
Σε αρκετή απόσταση και πάντα με Νοτιοδυτική πορεία αφού απολαμβάνει κανείς τις μοναδικές και σπάνιας ομορφιάς ανατολικές ακτές του νησιού μετά το πέρασμα κάτω από το μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας υπάρχει ο μαγευτικός θαλασσότοπος της Αγ. Αννας - Σύρμα και Καμπί με μοναδική την διαφάνεια της θάλασσας και του απέραντου γαλάζιου.
Φθάνοντας στο νότιο άκρο του νησιού υπάρχουν οι παραλίες Μούρου και Αμμούδι με βότσαλα και βυθό που αστράφτουν στα πεντακάθαρα νερά,, στη συνέχεια αφού μείνει πίσω ο τελευταίος κάβος του νησιού στο δυτικό μέρος υπάρχει το προφυλαγμένο από όλους τους καιρούς λιμανάκι αλλά και η πανέμορφη παραλία της Καλοταρίτισσας.
Ανεβαίνοντας προς τα βόρεια υπάρχει η μαγευτική μικρή και αμμουδερή παραλία των Παραδεισίων η οποία δικαιολογεί απόλυτα το όνομα της αφού είναι ένας πραγματικός παράδεισος, στην συνέχεια συναντάμε την πανέμορφη και εξωτικής ομορφιάς παραλία του Κάτω Κάμπου.
Πλησιάζοντας το λιμάνι των Καταπόλων υπάρχει η βοτσαλωτή και έρημη παραλία των Αγ. Σαράντα και πιο δίπλα η παρθένα ακρογιαλιά και παραλία βυθισμένη στην μοναξιά της, οι Φοινικιές.
Συνεχίζοντας το ταξίδι μας κοντά στην βόρεια είσοδο του κόλπου των Καταπόλων είναι οι Πλάκες με σχιστολιθικά βράχια για όσους αρέσκονται να απομυζούν ήλιο και θάλασσα έως εσχάτων,στη συνέχεια προς τα αριστερά μας συναντάμε την υπέροχη παραλία ησυχαστήριο το Μαρτέζι και δίπλα ακριβώς μια γλώσσα ξηράς που εισχωρεί στη θάλασσα με μια γλυκύτητα σχηματίζοντας την ήσυχη και ήπια παραλία του Αγ.Παντελέμονα.
Στο βάθος του κόλπου συναντάμε την αμμουδερή παραλία του Συνοδινού που περικλείεται από τους οικισμούς Ξυλοκερατιδίου και Καταπόλων,τέλος βγαίνοντας από το λιμάνι και αριστερά μας βρίσκεται η παραλία Κάτω Κρωτήρι.
Βόρεια και δεξιά του λιμανιού των Καταπόλων πριν φθάσουμε στην παραλία της Αιγιάλης υπάρχει η πανέμορφη παραλία του Αγ. Παύλου που απολήγει σε αμμώδη γλώσσα μέσα στη θάλασσα με φανταστικό το ηλιοβασίλεμα, ενώ απέναντι στο νησάκι της Νικουριάς πού περνάς με βάρκα,συναντά κανείς την απόλυτη ηρεμία, στην εκτεταμένη αμμουδερή παραλία της και τους διπλανούς σ΄ αυτήν ορμίσκους χαζεύοντας απέναντι τους ορεινούς όγκους της Αμοργού.


Μοναστήρια - Μετόχια - Εκκλησίες


Έθιμα

 

 

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Δημαρχείο Αμοργού

Τηλεφωνικό Κέντρο: 22853-60200

22850-71246 (fax)

E-mail: amorgos@aigaio.gr

Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.)

22850-74100

22850-29307 (fax)

E-mail: d.amorgou@kep.gov.gr

Αναπτυξιακή Εταιρία Δήμου Αμοργού

22850-71257

22850-71246 (fax)

Δημοτικά Διαμερίσματα:

1.Αιγιάλης: 22850-73350

2.Αρκεσίνης: 22850-72254

3.Βρούτση: 22850-71361

4.Θολαρίων: 22850-73390

5.Καταπόλων: 22850-71257

Αστυνομικοί Σταθμοί:

1.Αμοργού (Χώρα): 22850-71210 (τηλ. & fax)

2. Λαγκάδας (Αιγιάλη): 22850-73320

Λιμενικός Σταθμός Καταπόλων

22850-71259

22850-29219 fax

Λιμενικό Φυλάκιο Αιγιάλης

22850-73620

Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Χώρας Αμοργού:

22850-71207

Αγροτικά Ιατρεία:

1.Αιγιάλης: 22850-73222

2.Αρκεσίνης: Αρκεσίνης: 22850-72250

3.Βρούτση: 22850-74070

4.Θολαρίων: 22850-73170

5.Καταπόλων: 22850-71805

Ταχυδρομικά Γραφεία:

1.Χώρας Αμοργού: 22850-71250

2.Αιγιάλης: 22850-73037

3.Καταπόλων: 22850-71496

Αγροτική Τράπεζα (Κατάπολα)

22850-71871

22850-71872 fax

 

 

 

 

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ » ΟΤΑ - ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ » ΔΗΜΟΙ

www.amorgos.net
id: 23624

URL URL: https://www.wiw.gr:443/greek/amorgos_municipality_of_amorgos/
ΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ, ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ.