Change your language to English English | Change your language to Greek Greek | Bookmark this page Bookmark

NAUTILUS MUSEUM

NAUTILUS MUSEUM

NAUTILUS MUSEUM

ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΣ
ΑΙΔΗΨΟΣ, 34300 ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Tel: 22260-31662
Fax: 22260-24041
e-Mail: info@nautilusmuseum.com
Web Site: http://www.nautilusmuseum.com
 
NAUTILUS MUSEUMNAUTILUS MUSEUMNAUTILUS MUSEUMNAUTILUS MUSEUMNAUTILUS MUSEUMNAUTILUS MUSEUMNAUTILUS MUSEUMNAUTILUS MUSEUMNAUTILUS MUSEUMNAUTILUS MUSEUMNAUTILUS MUSEUMNAUTILUS MUSEUM

 

Η Εύβοια έχει πολλά πανέμορφα μέρη και ενδιαφέροντα αξιοθέατα όπου οι επισκέπτες της αξίζει να επισκεφθούν. Ένα από αυτά είναι το Μουσείο Ναυτίλος που βρίσκεται στην Αιδηψό. Το μουσείο λειτουργεί καθημερινά όλο το χρόνο και μια επίσκεψη θα σας εντυπωσιάσει και θα διευρύνει τις γνώσεις σας, καλωσορίζοντας σας στα μυστικά και τη μαγεία του βυθού της θάλασσας.

 

 

Σε διάστημα 40 χρόνων κατορθώσαμε να συλλέξουμε διάφορα ευρήματα από όλο τον κόσμο, όπως κοχύλια, πέτρες, κοράλλια και απολιθώματα που αποτελούν σήμερα εντυπωσιακά εκθέματα του Μουσείου Ναυτίλος.


Το Μουσείο Ναυτίλος δημιουργήθηκε για να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε και να ανακαλύψουμε τα μυστικά του θαλάσσιου βυθού και των ζωντανών οργανισμών του.

Έτσι λοιπόν μετά την είσοδο σας στο μουσείο, έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μια δεκάλεπτη προβολή σχετικά με τη δημιουργία του σύμπαντος μέχρι τις πρώτες μορφές ζωής στον πλανήτη. Αυτή η παρουσίαση μας ενημερώνει πως αυτοί οι ζωντανοί οργανισμοί, ενέπνευσαν τους ανθρώπους να δημιουργήσουν πολιτισμούς και να εκφραστούν μέσα από την τέχνη, την αρχιτεκτονική, τη βαφή υφασμάτων, τη γλυπτική και μουσική τέχνη.

Έτσι λοιπόν μετά από την ενημερωτική προβολή, ερχόμαστε στην κύρια αίθουσα που είναι φωτισμένη με ιδιαίτερο φωτισμό δίνοντας την αίσθηση του βυθού, για να απολαύσουμε τα 3000 περίπου εκθέματα από όλο τον κόσμο.

Τοποθετημένα σε 28 βιτρίνες, με μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση που γίνεται από τις ευγενικές ξεναγούς μας, τα εκθέματα μας πληροφορούν, πως αυτά τα πλάσματα, ενέπνευσαν στον άνθρωπο τόσες ιδέες κάνοντας τη ζωή του πιο λειτουργική και σύγχρονη.

 

Εδώ λοιπόν θα εκπλαγεί κάποιος όταν μάθει πόσα στοιχεία εκμεταλλεύτηκαν οι επιστήμονες μελετώντας τις ιδιαιτερότητες των μαλάκιων & τις έκαναν πράξη στην αρχιτεκτονική, ιατρική, ναυπηγική, επικοινωνία, μηχανολογία, υφαντουργία κ.α.

Πολλά κοχύλια και μαλάκια χρησιμοποιήθηκαν από την αρχαιότητα για τη βαφή υφασμάτων, ενώ πολλά είδη χρησιμοποιήθηκαν για τη διακόσμηση ανθρώπων και χώρων.

Επίσης πολλά είδη ενέπνευσαν αρχαίους και μοντέρνους επιστήμονες στην τεχνολογία και φαρμακευτική, μέσω της κατασκευής τους, των χρωμάτων και της σύστασης τους. Το κοχύλι "bradaris" της οικογένειας murex στα χέρια του Ιπποκράτη έγινε το πρώτο ιατρικό εργαλείο ( σταγονόμετρο ).


Το ίδιο κοχύλι με τη χρωστική ουσία του αδένα του, μας έδωσε την πορφύρα. Έτσι θα μπορούσαμε να πούμε ότι συνέβαλλε στην ένδυση βασιλέων και αυτοκρατόρων ( Ελλήνων, Ρωμαίων, Αιγυπτίων ) με την ερυθρά χλαμύδα.

 

Ο "ναυτίλος" το κοχύλι που ταξιδεύει με σύστημα υδροτουρμπίνας και όχι μόνο, είναι το μοναδικό κοχύλι που αναδύεται και καταδύεται γεμίζοντας τους θαλαμίσκους του πότε με αζωτούχο αέριο που παίρνει από το νερό και πότε με νερό για να λειτουργήσει σαν ? υποβρύχιο.

 

Με τις υδατοστεγείς αίθουσές του που του παρέχουν την ικανότητα πλεύσης, ο ναυτίλος χρησιμοποιεί μια χοάνη, για την αεριωθούμενη προώθηση του νερού που έχει μέσα του προς την κατεύθυνση που επιθυμεί να κινηθεί. Ο Ναυτίλος μπορεί να αναδυθεί από τα 900 πόδια κάτω από τη στάθμη της θάλασσας στην επιφάνεια χωρίς τα προβλήματα που προκύπτουν από τη διαφορά της πίεσης.

Δεν είναι τυχαίο το όνομα του φανταστικού υποβρυχίου "Ναυτίλος" που χρησιμοποίησε ο Ιούλιος Βέρν στο βιβλίο του "20,000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα".

Τα κοχύλια "τούνα" και "ισοκάδιο" ( clossus humanus ) ενέπνευσαν αρχιτέκτονες με το καραβολοειδές σχήμα τους και στόλισαν κατά τον 5ο αιώνα κιονόκρανα δημιουργώντας τον Ιωνικό ρυθμό που ήταν περισσότερο διακοσμημένος από τον Δωρικό. Έτσι λοιπόν ταυτίστηκε ο Ιωνικός ρυθμός με το θηλυκό γένος εν αντιθέσει με τον Δωρικό που συμβόλιζε με την αυστηρή γραμμή του το ανδρικό γένος.

 

 

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ » ΜΟΥΣΕΙΑ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ - ΣΠΗΛΑΙΑ - ΕΝΥΔΡΕΙΑ


id: 60393

URL URL: https://www.wiw.gr:443/greek/edipsos_nautilus_museum/
ΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ, ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ.