ΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΕ
ΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΕΟΙΑ ΘΗΡΑΣΟΙΑ, 84702 ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ (ΘΗΡΑ) Tel: 22860-71644 Fax: 22860-71645 e-Mail: sigalw1@otenet.gr Web Site: http://www.sigalas-wine.gr |
ΠΡΟΦΙΛ
Όταν ο Πάρις Σιγάλας, νέος μαθηματικός, ξεκινούσε το 1976 να φτιάξει το πρώτο του κρασί για προσωπική του κατανάλωση, στο κτήμα του πατέρα του στους Μπαξέδες της Οίας, με τίποτε δε θα μπορούσε να φανταστεί ότι, 25 χρόνια μετά, θα θεωρείται ένας από τους καλύτερους οινοπαραγωγούς της Σαντορίνης. Μπορεί η επιστήμη της λογικής να έχασε έναν καλό πανεπιστημιακό καθηγητή, η Σαντορίνη όμως κέρδισε έναν αεικίνητο και αενάως πειραματιζόμενο οινοπαραγωγό.
Γεννημένος το 1947 στον Πειραιά, σπούδασε μαθηματικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1965-1970) και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές, στο Παρίσι, τις περιόδους 1970-1973 και 1979-1981. Κατά τη δεύτερη περίοδο παραμονής του στη Γαλλία αρχίζει η γνωριμία του με τους Γαλλικούς αμπελώνες και τα γαλλικά κρασιά. Παράλληλα, περνά τα καλοκαίρια του στη Σαντορίνη, όπου ξεκινά, αρχικά σε πειραματικό επίπεδο, να φτιάχνει το δικό του κρασί στην κάναβα της οικογένειάς του. Αποτέλεσμα των πειραματισμών αυτών, το «Σιγάλας Σαντορίνη ΟΠΑΠ», το πρώτο προϊόν της οινοποιίας, παρουσιάζεται στην ελληνική αγορά το 1991, σηματοδοτώντας την έναρξη μίας δημιουργικής, αναπτυξιακής πορείας που συνεχίζεται ως σήμερα.
Τα λευκά κρασιά του Σιγάλα χαρακτηρίζονται από λεπτά και κομψά αρώματα εσπεριδοειδών στη βάση των οποίων διακρίνονται, επίσης, μεταλλικότητα και γήινα, ορυκτά αρώματα, αποτέλεσμα του οικοσυστήματος της Σαντορίνης. Τα χαρακτηριστικά αυτά, μαζί με το πλούσιο σώμα, την ξεχωριστή τους ισορροπία και τη μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης, τα κατατάσσουν σε κατηγορίες κρασιών, υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1991, με την επωνυμία ΣΙΓΑΛΑΣ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ Ε.Π.Ε. Αρχικά στεγάστηκε εκεί όπου παλαιότερα ήταν η παραδοσιακή κάναβα της οικογένειας του Πάρι Σιγάλα. Στη συνέχεια κατασκευάστηκε και λειτούργησε, το 1998, σε ιδιόκτητο χώρο, νέα μονάδα παραγωγής, εμφιάλωσης και παλαίωσης οίνων. Έκτοτε, και μετά από συνεχείς επενδύσεις εκσυγχρονισμού και επεκτάσεων διαμορφώθηκε η σημερινή παραγωγική υποδομή με δυνατότητα επεξεργασίας και εμφιάλωσης 300.000 φιαλών ετησίως. Από το 1994 η εταιρεία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και συνεργάζεται με τον οργανισμό πιστοποίησης ΔΗΩ.
Το 2003 αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική χρονιά καθώς τότε διευρύνεται η μετοχική σύνθεσή της εταιρείας, με τη συμμετοχή του κ. Αλέξανδρου Αβατάγγελου, ενισχύεται η οικονομική της αυτοτέλεια και καθορίζεται η νέα της επωνυμία σε ΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ Α.Ε.
Από τον Νοέμβριο του 2005 η εμπορία και διανομή όλων των προϊόντων του Κτήματος ΣΙΓΑΛΑ στην ελληνική αγορά, εκτός της Σαντορίνης, και της αγοράς του εξωτερικού γίνεται από τη Β.Σ. ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ ΑΒΕΕΠ.
Τα κρασιά εξάγονται στην Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Αυστρία, Ολλανδία, Αγγλία, Κύπρο, Ιαπωνία, Χονγκ-Κονγκ, Ρωσία, ΗΠΑ και Καναδά.
Σήμερα, το ΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ συνεχίζει να υλοποιεί την αναπτυξιακή του στρατηγική στηριζόμενο πάντα στις τρεις βασικές ιδρυτικές του αρχές: δημιουργική σχέση με την παράδοση της θηραϊκής γης, τεχνογνωσία και ποιότητα.
ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ
Οι αμπελώνες του ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΣΙΓΑΛΑ βρίσκονται στην Σαντορίνη και συγκεκριμένα στο βόρειο τμήμα του νησιού, την Οία. Ο προσανατολισμός τους είναι βορινός. Οι χειμώνες είναι ήπιοι και τα καλοκαίρια δροσερά λόγω των βόρειων ανέμων του Αιγαίου.
To έδαφος της Σαντορίνης είναι της ίδιας σύστασης σχεδόν σε όλο το νησί. Αποτελείται από θραύσματα μαύρης λάβας, ηφαιστειακό τόφφο και κίσσηρη (ελαφρόπετρα).Από πλευράς μηχανικής σύστασης χαρακτηρίζεται " αμμώδες ". Είναι πτωχό σε οργανική ουσία και άζωτο, με ελάχιστο άργιλο και μικρή σχεδόν μηδαμινή περιεκτικότητα σε CaCo3. H κίσσηρη έχει την ικανότητα να συγκρατεί νερό στους πόρους της, το οποίο αργότερα αποδίδει στα φυτά. Σε συνδυασμό με την καλοκαιρινή "δρόσο", αυτή την ιδιαίτερη καλοκαιρινή - νυχτερινή βροχή - το φυτό ανακουφίζεται από την ξηρασία του καλοκαιριού.
Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του Ευρωπαϊκού αμπελώνα, έχουμε φυτέψει 10.5 εκτάρια νέων αμπελιών με τις γηγενείς ποικιλίες του νησιού Ασύρτικο, Αηδάνι, Μαυροτράγανο, σύμφωνα με τα δεδομένα της σύγχρονης αμπελουργίας, για την παραγωγή υψηλής ποιότητας πρώτης ύλης (πυκνή φύτευση, συστήματα υποστύλωσης, ποτιστικών κ.λ.π.). Έχουμε προγραμματίσει (έχει ήδη εγκριθεί) στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης ,τη φύτευση 2,65 εκταρίων κατά τη διάρκεια του χειμώνα του έτους 2007. Επίσης έχει εγκριθεί η φύτευση επιπλέον 4 εκταρίων για το 2008-2009. Με αυτή μας την επενδυτική δραστηριότητα βοηθάμε όχι μόνο στη διατήρηση του πανάρχαιου αμπελώνα της Οίας αλλά και στην ανανέωση του.
Το ιδιαίτερο κλίμα μαζί με το ξεχωριστό έδαφος (ηφαιστειογενές) και τις εξαιρετικές σε ποιότητα γηγενείς ποικιλίες Ασύρτικο, Αηδάνι και Μαυροτράγανο δημιουργούν ένα μοναδικό terroir - ένα από τα καλύτερα της Ελλάδος - το οποίο μας δίνει οίνους υψηλής ποιότητας (ξηρούς και γλυκούς) με δυνατότητα μακράς παλαίωσης.
Μαυροτράγανο
Από το 1998 κάνουμε πειραματική οινοποίηση στο Μαυροτράγανο με σκοπό την παραγωγή ερυθρού ξηρού οίνου και μέχρι στιγμής παίρνουμε μόνο θετικά μηνύματα. Στη προσπάθειά μας βέβαια αυτή αντιμετωπίζουμε διάφορες δυσκολίες, όπως στη συλλογή των σταφυλιών τα οποία είναι σε πολύ μικρές ποσότητες και διάσπαρτα με αποτέλεσμα ο παραγωγός να πρέπει να πάει στο αμπέλι για να τρυγήσει μόλις 10 κιλά σταφύλια.
Ήδη στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης έχουμε φυτέψει μέχρι σήμερα 5.5 εκτάρια με Μαυροτράγανο ( για πρώτη φορά στην Σαντορίνη με πυκνή φύτευση της τάξεως 5000 με 6000 φυτά το εκτάριο) και τα αποτελέσματα που είχαμε το 2005 και 2006 από τα νέα αμπέλια είναι πολύ ενθαρρυντικά. Ήδη πειραματιζόμαστε και στο επίπεδο της καλλιέργειας όπως και στην οινοποίηση.
Η ποικιλία Μαυροτράγανο προστατεύεται ως μια ποικιλία υπό εξαφάνιση από τον διεθνή οργανισμό Slow Food και έχει κερδίσει πολλές μέχρι σήμερα διακρίσεις.
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ
Στον κάμπο της Οίας, στη Σαντορίνη και στη θέση Μπαξέδες βρίσκεται το σύγχρονο οινοποιείο μας. Η πλέον πολυδυναμική ποικιλία της μεσογειακής ζώνης το Ασύρτικο της Σαντορίνης καθώς και το Αηδάνι, το Αθήρι, η Μανδηλαριά και το Μαυροτράγανο αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο, με σεβασμό στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους δίνοντας κρασιά ποιοτικά, αναγνωρισμένα σε διεθνείς διαγωνισμούς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Το οινοποιείο είναι ανοιχτό για το κοινό και ο επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί στους χώρους του και να γνωρίσει τη δυναμική των κρασιών της Σαντορίνης σε συνδυασμό με γευστικές προτάσεις από τις Κυκλάδες, αφού στις εγκαταστάσεις λειτουργεί καθημερινά και αίθουσα γευσιγνωσίας που μπορεί να υποδεχθεί έως και 40 επισκέπτες.
Η προνομιακή τοποθεσία του οινοποιείου και ο δυτικός προσανατολισμός της αίθουσας γευσιγνωσίας δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να απολαύσει τα χρώματα της δύσης μέσα από τους αμπελώνες του Κτήματος. Οι επισκέπτες ξεναγούνται στους χώρους του οινοποιείου μαθαίνοντας για όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας του οίνου, και φυσικά μπορούν να δοκιμάσουν τις οινικές δημιουργίες του Κτήματος συνδυάζοντάς τις με γαστρονομικές προτάσεις από τις Κυκλάδες, μαθαίνοντας για τις ποικιλίες του Σαντορινιού αμπελώνα και απολαμβάνοντας την ηρεμία του τοπίου και τα χρώματα της Θηραϊκής γης. Στο οινοποιείο παρέχεται επίσης η δυνατότητα διοργάνωσης σεμιναρίων για τους φίλους του κρασιού.
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ - ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ - ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ
Μέσα στο 2006-2007 το οινοποιείο προγραμμάτισε μια νέα επένδυση η οποία χρηματοδοτείται στα πλαίσια του μέτρου 2.1 που το ένα σκέλος της αφορά την αγορά νέου πνευματικού πιεστηρίου.
Η εταιρία μας αγόρασε νέο πιεστήριο του οίκου Willme-Γερμανίας με τα εξής χαρακτηριστικά:Aσυνεχές πνευματικό πιεστήριο κλειστού τύπου mod.Sigma 8 με δυνατότητα επεξεργασίας σε πλήρη αδρανή ατμόσφαιρα καθ΄ όλη την διάρκεια του κύκλου γλευκοποίησης. Διαθέτει μεμβράνη πιέσεως σε όλο το τύμπανο, κυβισμός τύμπανου 8000 λίτρα, θερμομόνωση τύμπανου και ειδικά κανάλια εκχύμωσης (flexidrains, πατέντα του οίκου Willmes)με πολύ μεγάλη επιφάνεια εκροής χυμού.
Όλα τα παραπάνω μας δίνουν την δυνατότητα παραλαβής μούστου υψηλής ποιότητας και χωρίς φαινόμενα οξείδωσης καθώς και την πίεση των σταφυλιών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε χαμηλές πιέσεις άρα μικρότερη καταπόνηση της πρώτης ύλης.
Είναι το πρώτο πιεστήριο με αυτά τα χαρακτηριστικά (κυρίως ότι διαθέτει σύστημα αδρανούς αερίου ώστε να πιέζει σε πλήρη αδρανή ατμόσφαιρα σε όλο τον κύκλο)που ήλθε στην Ελλάδα.
Το άλλο σκέλος της επένδυσης αφορά την δημιουργία δύο υπογείων (συνολικής έκτασης: 250τμ) στον χώρο του οινοποιείου για την ωρίμανση και παλαίωση των οίνων μας.
ΠΡΟΪΟΝΤΑ & ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
ΣΙΓΑΛΑΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΟΠΑΠ
-
2007, Μάρτιος: Χρυσό Μετάλλιο στον 7ο Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης, για το Εσοδείας 2006
-
2007: Ασημένιο μετάλλιο στον Διαγωνισμό Decanter, για το Εσοδείας 2006, Χάλκινο για το Εσοδείας 2003
-
2007, Απρίλιος: Ασημένιο Μετάλλιο στο Διαγωνισμό Monde Selection, Βρυξέλλες για το Εσοδείας 2003
-
2007: Χάλκινο Μετάλλιο στον Διαγωνισμό International Wine and Spirit Competition για τα Εσοδείας 2006, 2003 και Έπαινο για το Εσοδείας 2006
-
2006, Απρίλιος: Ασημένιο Μετάλλιο στο Διαγωνισμό Concours Mondial de Bruxelles, για το Εσοδείας 2003
-
2006: Ασημένιο μετάλλιο στον Διαγωνισμό Decanter world wine awards, για το Εσοδείας 2003, 2004 & 2005
-
2006: Ασημένιο Μετάλλιο στον Διαγωνισμό International Wine and Spirit Competition για το Εσοδείας 2005 & Ασημένιο Μετάλλιο(BEST IN CLASS)
-
2006, Μάρτιος: Ασημένιο Μετάλλιο στον 6ο Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης, για τα Εσοδείας 2003 & 2004
-
2006, Φεβρουάριος: Ασημένιο Μετάλλιο στον Διαγωνισμός Vinalies Internationales, για το Εσοδείας 2003
-
2006, Απρίλιος: Χάλκινο Μετάλλιο στο Διαγωνισμό Challenge International du Vin, για το Εσοδείας 2003
-
2005: Seal of approval στο Διεθνή διαγωνισμό Μundus vini για το Εσοδείας 2004
-
2005: Στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης PROWEIN, στο Dusseldorf βραβεύτηκε το Εσοδείας 2003
-
2004: Ασημένιο Μετάλλιο στο Διαγωνισμό Decanter για το Εσοδείας 2003
-
2004: Χρυσό Μετάλλιο στον Διαγωνισμό Concour Mondial de Bruxelles για το Eσοδείας 2001 & Ασημένιο Μετάλλιο για το Eσοδείας 2003
-
2004: Χάλκινο Μετάλλιο στον Διαγωνισμό Challenge International du Vin για το Eσοδείας 2003
-
2004, Μάρτιος: Χρυσό Μετάλλιο από το Διεθνές Γερμανικό περιοδικό alles uber WEIN για το Eσοδείας 2004
-
2003: Χάλκινο Μετάλλιο στο Διαγωνισμό Wine & Spirit Competition για το Εσοδείας 2002
-
2003: Χρυσό Μετάλλιο στο3ο Διαγωνισμό Θεσσαλονίκης για το Εσοδείας 2002 & Εσοδείας 2001
-
2002: Χάλκινο Μετάλλιο στο Διαγωνισμό The International Wine & Spirit Competition για το Εσοδείας 2001
-
2001: Χάλκινο Μετάλλιο στο Διαγωνισμό The International Wine & Spirit Competition για το Εσοδείας 2000
-
2001: Seal of Approval στο Διαγωνισμό The Japan Wine Challenge για το Εσοδείας 2000
ΣΙΓΑΛΑΣ ΒΑΡΕΛΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΟΠΑΠ
-
2007, Φεβρουάριος: Xρυσό των Χρυσών στον Διαγωνισμός Vinalies Internationales, για το Εσοδείας 2003 & Ασημένιο Μετάλλιο για το Εσοδείας 2005
-
2007: Χρυσό Μετάλλιο στο Διαγωνισμό Μundus vini για το 2006
-
2007, Μάϊος: Ασημένιο Μετάλλιο στον Διαγωνισμό Challenge International du Vin, για το Eσοδείας 2004
-
2007: Ασημένιο Μετάλλιο(BEST IN CLASS) στον Διεθνή Διαγωνισμός International Wine and Spirit Competition για το Εσοδείας 2003 & Χάλκινο Μετάλλιο για το Εσοδείας 2006
-
2007, Μάρτιος: Ασημένιο Μετάλλιο στον 7ο Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης, για τα Εσοδείας 2004 & 2005
-
2007: Ασημένιο Μετάλλιο στον Διαγωνισμό International Wine Challenge για το Εσοδείας 2006 & Έπαινο για το Εσοδείας 2003
-
2007: Χάλκινο μετάλλιο στον Διαγωνισμό Decanter world wine awards, για το Εσοδείας 2006
-
2006, Απρίλιος: Ασημένιο Μετάλλιο στον Διαγωνισμό Challenge International du Vin, για το Εσοδείας 2004 & Χάλκινο Μετάλλιο για το Εσοδείας 2003
-
2006, Μάρτιος: Χρυσό Μετάλλιο στον 6ο Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης, για το Εσοδείας 2003
-
2006: Ειδική διάκριση από το Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου για το Εσοδείας 2003
-
2004: Ασημένιο Μετάλλιο στο Διαγωνισμό Decanter world wine awards για το Εσοδείας 2003
-
2004: Ασημένιο Μετάλλιο στον Διαγωνισμό Concour Mondial de Bruxelles για το Εσοδείας 2001
-
2004: Χρυσό Μετάλλιο στον Διαγωνισμό Challenge International du Vin για το Εσοδείας 2003
-
2003: Αργυρό Μετάλλιο στο3ο Διαγωνισμό Θεσσαλονίκης για το Εσοδείας 2001
-
2002: Χρυσό Μετάλλιο στο Διαγωνισμό Selections Mondiales για το Εσοδείας 2001
-
2002: Αργυρό Μετάλλιο στον Διαγωνισμό Concour Mondial de Bruxelles για το Εσοδείας 2001
-
2001: Ασημένιο Μετάλλιο στο Διαγωνισμό The International Wine & Spirit Competition για το Εσοδείας 2000
ΣΙΓΑΛΑΣ ΑΣΥΡΤΙΚΟ-ΑΘΗΡΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΟΠΑΠ
-
2007, Μάρτιος: Χρυσό Μετάλλιο στον 7ο Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης, για το Εσοδείας 2005
-
2006, Μάρτιος: Χρυσό Μετάλλιο στον 6ο Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης, για το Εσοδείας 2005
ΣΙΓΑΛΑΣ ΜΑΥΡΟΤΡΑΓΑΝΟ
-
2006, Μάρτιος: Στα πλαίσια του 6ου Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης, το Εσοδείας 2004 έλαβε 2 ειδικά μετάλλια ως: «το ελληνικό ερυθρό κρασί με την υψηλότερη βαθμολογία(90,6/100) που παράγεται από ελληνική ερυθρή ποικιλία» και «το κρασί με την υψηλότερη βαθμολογία(90,6/100) που παράγεται από σπάνια ελληνική ποικιλία»
-
2004: Στα πλαίσια του 4ου Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης το ΣΙΓΑΛΑΣ ΜΑΥΡΟΤΡΑΓΑΝΟ Έλαβε ειδικό μετάλλιο ως : « το κρασί με την υψηλότερη βαθμολογία(95,67/100) που παράγεται από σπάνια ελληνική ποικιλία»
ΣΙΓΑΛΑΣ VINSANTO ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΟΠΑΠ
-
2007: Χρυσό Μετάλλιο & Ειδική διάκριση στον Διαγωνισμό International Wine Challenge για το Εσοδείας 2003
-
2006, Φεβρουάριος: Ασημένιο Μετάλλιο στον Διαγωνισμό Vinalies Internationales, για το Εσοδείας 2003
-
2005, Μάρτιος: Χάλκινο Μετάλλιο στον Διαγωνισμό International Wine & Spirits, για το Εσοδείας 2001
-
2004, Μάϊος: Ασημένιο Μετάλλιο στον Διαγωνισμό Decanter, για το Εσοδείας 2001
-
2004, Μάιος: Χάλκινο Μετάλλιο στο Διαγωνισμό International Wine Challenge, για το Εσοδείας 2001
-
2004 Απρίλιος: Ασημένιο Μετάλλιο στον Διαγωνισμό Challenge International du Vin", για το Εσοδείας 2001
-
2002, Μάρτιος: Αργυρό Μετάλλιο στον Διαγωνισμό The International Wine & Spirit Competition, για το Εσοδείας 2000
-
2001, Μάρτιος: Χάλκινο Μετάλλιο στο Διαγωνισμό The International Wine & Spirit Competition, για το Εσοδείας 1999
-
2001: Ασημένιο Μετάλλιο στον Διαγωνισμό The Japan Wine Challenge για το Εσοδείας 1999
ΝΙΑΜΠΕΛΟ ΕΡΥΘΡΟ
ΑΠΗΛΙΩΤΗΣ (mezzo) ΕΡΥΘΡΟΣ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΑΓΟΡΑ » ΕΜΠΟΡΙΑ - ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΙΔΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ / ΚΡΑΣΙΑ / ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ / ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ / ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ / ΣΤΑΦΥΛΙΑ / ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ / VINSANTO / WINNERY / GREEK WINES / WINE / SANTORINI / VINEYARD / GRAPES / GRAPE / VARIETIES / GREEK ISLANDS / WINE TASTING / VINSANTO / ASSYRTICO
id: 41941