Change your language to English English | Change your language to Greek Greek | Bookmark this page Bookmark

ΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΕ

ΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΕ
ΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΕ

ΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΕ

ΟΙΑ ΘΗΡΑΣ
ΟΙΑ, 84702 ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ (ΘΗΡΑ)
Tel: 22860-71644
Fax: 22860-71645
e-Mail: sigalw1@otenet.gr
Web Site: http://www.sigalas-wine.gr
 
ΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΕΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΕΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΕΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΕΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΕΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΕΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΕΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΕΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΕΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΕΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΕΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΕ

 

 

ΠΡΟΦΙΛ

 

    Όταν ο Πάρις Σιγάλας, νέος μαθηματικός, ξεκινούσε το 1976 να φτιάξει το πρώτο του κρασί για προσωπική του κατανάλωση, στο κτήμα του πατέρα του στους Μπαξέδες της Οίας, με τίποτε δε θα μπορούσε να φανταστεί ότι, 25 χρόνια μετά, θα θεωρείται ένας από τους καλύτερους οινοπαραγωγούς της Σαντορίνης. Μπορεί η επιστήμη της λογικής να έχασε έναν καλό πανεπιστημιακό καθηγητή, η Σαντορίνη όμως κέρδισε έναν αεικίνητο και αενάως πειραματιζόμενο οινοπαραγωγό.

 

    Γεννημένος το 1947 στον Πειραιά, σπούδασε μαθηματικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1965-1970) και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές, στο Παρίσι, τις περιόδους 1970-1973 και 1979-1981. Κατά τη δεύτερη περίοδο παραμονής του στη Γαλλία αρχίζει η γνωριμία του με τους Γαλλικούς αμπελώνες και τα γαλλικά κρασιά. Παράλληλα, περνά τα καλοκαίρια του στη Σαντορίνη, όπου ξεκινά, αρχικά σε πειραματικό επίπεδο, να φτιάχνει το δικό του κρασί στην κάναβα της οικογένειάς του. Αποτέλεσμα των πειραματισμών αυτών, το «Σιγάλας Σαντορίνη ΟΠΑΠ», το πρώτο προϊόν της οινοποιίας, παρουσιάζεται στην ελληνική αγορά το 1991, σηματοδοτώντας την έναρξη μίας δημιουργικής, αναπτυξιακής πορείας που συνεχίζεται ως σήμερα.

 

    Τα λευκά κρασιά του Σιγάλα χαρακτηρίζονται από λεπτά και κομψά αρώματα εσπεριδοειδών στη βάση των οποίων διακρίνονται, επίσης, μεταλλικότητα και γήινα, ορυκτά αρώματα, αποτέλεσμα του οικοσυστήματος της Σαντορίνης. Τα χαρακτηριστικά αυτά, μαζί με το πλούσιο σώμα, την ξεχωριστή τους ισορροπία  και τη μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης, τα  κατατάσσουν σε κατηγορίες κρασιών, υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών.

 

    Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1991, με την επωνυμία ΣΙΓΑΛΑΣ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ Ε.Π.Ε. Αρχικά στεγάστηκε εκεί όπου παλαιότερα ήταν η παραδοσιακή κάναβα της οικογένειας του Πάρι Σιγάλα. Στη συνέχεια κατασκευάστηκε και λειτούργησε, το 1998, σε ιδιόκτητο χώρο, νέα μονάδα παραγωγής, εμφιάλωσης και παλαίωσης οίνων. Έκτοτε, και μετά από συνεχείς επενδύσεις εκσυγχρονισμού και επεκτάσεων διαμορφώθηκε η σημερινή παραγωγική υποδομή με δυνατότητα επεξεργασίας και εμφιάλωσης 300.000 φιαλών ετησίως. Από το 1994 η εταιρεία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και συνεργάζεται με τον οργανισμό πιστοποίησης ΔΗΩ.

    Το 2003 αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική χρονιά καθώς τότε διευρύνεται η μετοχική σύνθεσή της εταιρείας, με τη συμμετοχή του κ. Αλέξανδρου Αβατάγγελου, ενισχύεται η οικονομική της αυτοτέλεια και καθορίζεται η νέα της επωνυμία σε ΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ Α.Ε.

    Από τον Νοέμβριο του 2005 η εμπορία και διανομή όλων των προϊόντων του Κτήματος ΣΙΓΑΛΑ στην ελληνική αγορά, εκτός της Σαντορίνης, και της αγοράς του εξωτερικού γίνεται από τη Β.Σ. ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ ΑΒΕΕΠ.

    Τα κρασιά εξάγονται στην Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Αυστρία, Ολλανδία, Αγγλία, Κύπρο, Ιαπωνία, Χονγκ-Κονγκ, Ρωσία, ΗΠΑ και Καναδά.

 

    Σήμερα, το ΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ συνεχίζει να υλοποιεί την αναπτυξιακή του στρατηγική στηριζόμενο πάντα στις τρεις βασικές ιδρυτικές του αρχές: δημιουργική σχέση με την παράδοση της θηραϊκής γης, τεχνογνωσία και ποιότητα.

 

ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ

    Οι αμπελώνες του ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΣΙΓΑΛΑ βρίσκονται στην Σαντορίνη και συγκεκριμένα στο βόρειο τμήμα του νησιού, την Οία. Ο προσανατολισμός τους είναι βορινός. Οι χειμώνες είναι ήπιοι και τα καλοκαίρια δροσερά λόγω των βόρειων ανέμων του Αιγαίου.

    To έδαφος της Σαντορίνης είναι της ίδιας σύστασης σχεδόν σε όλο το νησί. Αποτελείται από θραύσματα  μαύρης λάβας, ηφαιστειακό τόφφο και κίσσηρη (ελαφρόπετρα).Από πλευράς μηχανικής σύστασης χαρακτηρίζεται " αμμώδες ". Είναι πτωχό σε οργανική ουσία και άζωτο, με ελάχιστο άργιλο και μικρή σχεδόν μηδαμινή περιεκτικότητα σε CaCo3. H κίσσηρη έχει την ικανότητα να συγκρατεί νερό στους πόρους της, το οποίο αργότερα αποδίδει στα φυτά. Σε συνδυασμό με την καλοκαιρινή "δρόσο",  αυτή την ιδιαίτερη καλοκαιρινή - νυχτερινή βροχή - το φυτό ανακουφίζεται από την ξηρασία του καλοκαιριού.

    Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του Ευρωπαϊκού αμπελώνα, έχουμε φυτέψει 10.5 εκτάρια νέων αμπελιών με τις γηγενείς ποικιλίες του νησιού Ασύρτικο, Αηδάνι, Μαυροτράγανο, σύμφωνα με τα δεδομένα της σύγχρονης αμπελουργίας, για την παραγωγή υψηλής ποιότητας πρώτης ύλης (πυκνή φύτευση, συστήματα υποστύλωσης, ποτιστικών κ.λ.π.). Έχουμε προγραμματίσει (έχει ήδη εγκριθεί) στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης ,τη φύτευση 2,65 εκταρίων κατά τη διάρκεια του χειμώνα του έτους 2007. Επίσης έχει εγκριθεί η φύτευση επιπλέον 4 εκταρίων για το 2008-2009. Με αυτή μας την επενδυτική δραστηριότητα βοηθάμε όχι μόνο στη διατήρηση του πανάρχαιου αμπελώνα της Οίας αλλά και στην ανανέωση του.

    Το ιδιαίτερο κλίμα μαζί με το ξεχωριστό έδαφος (ηφαιστειογενές) και τις εξαιρετικές σε ποιότητα γηγενείς ποικιλίες Ασύρτικο, Αηδάνι και Μαυροτράγανο δημιουργούν ένα μοναδικό terroir - ένα από τα καλύτερα της Ελλάδος - το οποίο μας δίνει οίνους υψηλής ποιότητας (ξηρούς και γλυκούς) με δυνατότητα μακράς παλαίωσης.

 

Μαυροτράγανο

    Από το 1998 κάνουμε πειραματική οινοποίηση στο Μαυροτράγανο με σκοπό την παραγωγή ερυθρού ξηρού οίνου και μέχρι στιγμής παίρνουμε μόνο θετικά μηνύματα. Στη προσπάθειά μας βέβαια αυτή αντιμετωπίζουμε διάφορες δυσκολίες, όπως στη συλλογή των σταφυλιών τα οποία είναι σε πολύ μικρές ποσότητες και διάσπαρτα με αποτέλεσμα  ο παραγωγός να πρέπει να πάει στο αμπέλι για να τρυγήσει μόλις 10 κιλά σταφύλια.

    Ήδη στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης έχουμε φυτέψει μέχρι σήμερα 5.5 εκτάρια με Μαυροτράγανο ( για πρώτη φορά στην Σαντορίνη με πυκνή φύτευση της τάξεως 5000 με 6000 φυτά το εκτάριο) και τα αποτελέσματα που είχαμε το 2005 και 2006 από τα νέα αμπέλια είναι πολύ ενθαρρυντικά. Ήδη πειραματιζόμαστε και στο επίπεδο της καλλιέργειας όπως και στην οινοποίηση.

    Η ποικιλία Μαυροτράγανο προστατεύεται ως μια ποικιλία υπό εξαφάνιση από τον διεθνή οργανισμό Slow Food και έχει κερδίσει πολλές μέχρι σήμερα διακρίσεις.

 

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

    Στον κάμπο της Οίας, στη Σαντορίνη και στη θέση Μπαξέδες βρίσκεται το σύγχρονο οινοποιείο μας. Η πλέον πολυδυναμική ποικιλία της μεσογειακής ζώνης το Ασύρτικο της Σαντορίνης καθώς και το Αηδάνι, το Αθήρι, η Μανδηλαριά και το Μαυροτράγανο αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο, με σεβασμό στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους δίνοντας κρασιά ποιοτικά, αναγνωρισμένα σε διεθνείς διαγωνισμούς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

    Το οινοποιείο είναι ανοιχτό για το κοινό και ο επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί στους χώρους του και να γνωρίσει τη δυναμική των κρασιών της Σαντορίνης σε συνδυασμό με γευστικές προτάσεις από τις Κυκλάδες, αφού στις εγκαταστάσεις λειτουργεί καθημερινά και αίθουσα γευσιγνωσίας που μπορεί να υποδεχθεί έως και 40 επισκέπτες.

    Η προνομιακή τοποθεσία του οινοποιείου και ο δυτικός προσανατολισμός της αίθουσας γευσιγνωσίας δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να απολαύσει τα χρώματα της δύσης μέσα από τους αμπελώνες του Κτήματος.  Οι επισκέπτες ξεναγούνται στους χώρους του οινοποιείου μαθαίνοντας για όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας του οίνου, και φυσικά μπορούν να δοκιμάσουν τις οινικές δημιουργίες του Κτήματος συνδυάζοντάς τις με γαστρονομικές προτάσεις από τις Κυκλάδες, μαθαίνοντας για τις ποικιλίες του Σαντορινιού αμπελώνα και απολαμβάνοντας την ηρεμία του τοπίου και τα χρώματα της Θηραϊκής γης. Στο οινοποιείο παρέχεται επίσης η δυνατότητα διοργάνωσης σεμιναρίων για τους φίλους του κρασιού.

 

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ - ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ - ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

    Μέσα στο 2006-2007 το οινοποιείο προγραμμάτισε μια νέα επένδυση η οποία χρηματοδοτείται στα πλαίσια του μέτρου 2.1 που το ένα σκέλος της αφορά την αγορά  νέου πνευματικού πιεστηρίου.

Η εταιρία μας αγόρασε νέο πιεστήριο του οίκου Willme-Γερμανίας με τα εξής χαρακτηριστικά:Aσυνεχές πνευματικό πιεστήριο κλειστού τύπου mod.Sigma 8 με δυνατότητα επεξεργασίας σε πλήρη αδρανή ατμόσφαιρα καθ΄ όλη την διάρκεια του κύκλου γλευκοποίησης. Διαθέτει μεμβράνη πιέσεως σε όλο το τύμπανο, κυβισμός τύμπανου 8000 λίτρα, θερμομόνωση τύμπανου και ειδικά κανάλια εκχύμωσης (flexidrains, πατέντα του οίκου Willmes)με πολύ μεγάλη επιφάνεια εκροής χυμού.

    Όλα τα παραπάνω μας δίνουν την δυνατότητα παραλαβής μούστου υψηλής ποιότητας και χωρίς φαινόμενα οξείδωσης καθώς και την πίεση των σταφυλιών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε χαμηλές πιέσεις άρα μικρότερη καταπόνηση της πρώτης ύλης.

Είναι το πρώτο πιεστήριο με αυτά τα χαρακτηριστικά (κυρίως ότι διαθέτει σύστημα αδρανούς αερίου ώστε να πιέζει σε πλήρη αδρανή ατμόσφαιρα σε όλο τον κύκλο)που ήλθε στην Ελλάδα.

Το άλλο σκέλος της επένδυσης αφορά την δημιουργία δύο υπογείων (συνολικής έκτασης: 250τμ) στον χώρο του οινοποιείου για την ωρίμανση και παλαίωση των οίνων μας.

 

ΠΡΟΪΟΝΤΑ & ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

 

ΣΙΓΑΛΑΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΟΠΑΠ

 

 

 

 

 

 

 

ΣΙΓΑΛΑΣ ΒΑΡΕΛΙ  ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΟΠΑΠ

 

 

 

 

 

 

 

ΣΙΓΑΛΑΣ ΑΣΥΡΤΙΚΟ-ΑΘΗΡΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΟΠΑΠ

 

 

ΣΙΓΑΛΑΣ ΜΑΥΡΟΤΡΑΓΑΝΟ

 

 

ΣΙΓΑΛΑΣ VINSANTO ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΟΠΑΠ

 

ΝΙΑΜΠΕΛΟ ΕΡΥΘΡΟ

 

ΑΠΗΛΙΩΤΗΣ (mezzo) ΕΡΥΘΡΟΣ

 

 

 

 

 

 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΑΓΟΡΑ » ΕΜΠΟΡΙΑ - ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΙΔΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ / ΚΡΑΣΙΑ / ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ / ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ / ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ / ΣΤΑΦΥΛΙΑ / ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ / VINSANTO / WINNERY / GREEK WINES / WINE / SANTORINI / VINEYARD / GRAPES / GRAPE / VARIETIES / GREEK ISLANDS / WINE TASTING / VINSANTO / ASSYRTICO
id: 41941

URL URL: https://www.wiw.gr:443/greek/ia_domaine_sigala_sa/
ΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ, ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ.