Change your language to English English | Change your language to Greek Greek | Bookmark this page Bookmark | Φόρμα Κρατήσεων

APOLLONIA SPA - ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ Α.Ε.

APOLLONIA SPA - ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ Α.Ε.
APOLLONIA SPA - ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ Α.Ε.

APOLLONIA SPA - ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ Α.Ε.

ΝΕΑ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ
ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ, 57015 ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Tel: 23930-42150-1 23930-42142 23930-41510
Fax: 23930-42088
e-Mail: info@apollonia-spa.gr
Web Site: http://www.apollonia-spa.gr
 
Κατηγορία: C
Αριθμός Δωματίων: 48
APOLLONIA SPA - ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ Α.Ε.APOLLONIA SPA - ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ Α.Ε.APOLLONIA SPA - ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ Α.Ε.APOLLONIA SPA - ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ Α.Ε.APOLLONIA SPA - ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ Α.Ε.APOLLONIA SPA - ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ Α.Ε.APOLLONIA SPA - ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ Α.Ε.APOLLONIA SPA - ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ Α.Ε.APOLLONIA SPA - ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ Α.Ε.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    Τα ιαματικά λουτρά της Νέας Απολλωνίας βρίσκονται κοντά στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας σε απόσταση 50 χιλιομέτρων ανατολικά της Θεσσαλονίκης, δίπλα από τη λίμνη Βόλβη στους πρόποδες ενός ορεινού όγκου, αλλά και τις πολύ καλές εγκαταστάσεις της περιοχής.

Δίπλα από το χώρο των λουτρών περνούσε η παλιά Εγνατία οδός, της οποίας το οδόστρωμα φαίνεται ακόμα και σήμερα. Επίσης από εδώ πέρασε και διανυκτέρευσε κατά τη Χριστιανική παράδοση ο Απόστολος των Εθνών Παύλος.

Οι αναφορές για την ιαματική χρήση του νερού είναι πολύ παλιές .

Οι ρευματικές παθήσεις ήταν γνωστές από την εποχή του Ιπποκράτη ο οποίος τις διέκρινε, τις περιέγραψε και εν συνεχεία συμπληρώθηκαν από τον Κέλσο.

Η θεραπεία των ρευματικών παθήσεων ήταν γνωστή στους αρχαίους λαούς με μεθόδους που θεωρούνταν μαγικές και η θεραπεία προήρχετο με την εμβάπτιση των πασχόντων στο ιαματικό νερό.

Σε πλάκες που βρέθηκαν στη Μεσοποταμία τον 2ο π. Χ. αιώνα αναγράφονται συμπτώματα της ασθένειας των ρευματοειδών παθήσεων και πληροφορούμεθα ότι Ασσύριος Βασιλεύς έγινε καλά αφού έκανε επάλειψη τα χέρια του με ειδική λάσπη και την άλλη μέρα το πρωί εμβάπτισε τα χέρια του σε δοχείο νερού με θεραπευτικές ιδιότητες . Αυτό το Θεώρησε σαν επενέργεια θεϊκών δυνάμεων αλλά τόσο η λάσπη όσο και το νερό ήταν ιαματικά .

Οι γνωστές ιαματικές πηγές στην αρχαιότητα ήταν τα νερά Αχελώου και Κηφισού τα των θερμοπηγών της Οίτης με την πάροδο του χρόνου δε, η λουτροθεραπεία εξελίχθηκε σε αξιόλογο θεραπευτικό μέσο των ρευματικών και άλλων παθήσεων .

Όπως αναφέρει ο Στράβωνας , τα λουτρά της Νέας Απολλωνίας οικίστηκαν από τον Βασιλιά της Μακεδονίας , Φίλιππο τον Α΄ , τον 5ο π. Χ. αιώνα .Επίσης κατά την περίοδο του Βυζαντίου οι ιαματικές πηγές γνώρισαν μεγάλη ακμή .

Στην νότια όχθη της Βόλβης σώζεται ένα μεγάλο κτίριο ιαματικού λουτρού, του οποίου τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά το ανάγουν στον 16ο αιώνα.

Αν και πρόκειται για εξαιρετικό δείγμα του είδους, εντυπωσιακό σε μέγεθος και πολύ προσεγμένης αρχιτεκτονικής, εν τούτοις έχει διαφύγει μέχρι στιγμής της προσοχής των μελετητών. Θεωρώ ως πολύ πιθανόν ότι πρόκειται για κτίσμα του μεγάλου Βεζίρη Sokolli Muhammad Pasha, ο οποίος ίδρυσε το χάνι, το τζαμί και το λουτρό στην γειτονική Παζαρία (σήμερα Απολλωνία), κάπου μεταξύ των ετών 1566-1574.

Ως προς την κάτοψη είναι οκτάπλευρο, πλευράς 4,80 μ. Σώζεται σε μέγιστο ύψος 4 μ. (εσωτερικών) και διατηρείται σχεδόν όλη η τοιχοδομία του, εκτός από την ασπίδα της καλύψεως.

Είναι κτισμένο με αργολιθοδομή και οπτοπλίνθους, Η ασπίδα της στέγης, της οποίας σώζεται μόνο η γέννεση, στηριζόταν πάνω σε 16πλευρο τύμπανο πλευράς 2,10 μ. και ήταν κτισμένη με επάλληλες εκφορικές στρώσεις οπτοπλίνθων. Προφανώς ήταν επικαλυμμένη με πλάκες μολύβδου και θα είχε τις συνήθεις μικρές πολυγωνικές αστεροειδείς φωτιστικές θυρίδες.

Η είσοδος του λουτρού βρίσκεται στην δυτική πλευρά και είναι φραγμένη από τους θάμνους. Σήμερα μπορούμε να εισέλθουμε από ένα ακανόνιστο άνοιγμα του τοίχου το οποίο βρίσκεται στην αμέσως βορείως της εισόδου πλευρά.

Η παντελής έλλειψη ρωγμών στο περίκεντρο αυτό κτίριο δείχνει ότι η καταστροφή του δεν οφείλεται σε σεισμική καταπόνηση. Επί πλέον το ομαλό πέρας της γενέσεως της ασπίδας και η προφανής απουσία σωρού οικοδομικού υλικού μέσα στο λουτρό, συνηγορούν στο ότι η καταστροφή της στέγης οφείλεται σε πλινθολόγηση.

Η εσωτερική όψη της τοιχοποιίας είναι εμφανής διότι έχουν καταρρεύσει όλα τα επιχρίσματα. Η αρμονική διάταξη των εμφανών πλέον πλινθοκατασκευών. Οι αβαθείς οξυκόρυφες κόγχες που ανοίγονται σε κάθε πλευρά του οκταπλεύρου και η διαγραφόμενη στο δάπεδο οκτάπλευρη καταχωσμένη δεξαμενή, σε συνδυασμό με την γοητεία που ασκούν οι λουτρικοί χώροι αυτού του είδους, υποβάλλουν τον επισκέπτη και του γεννούν την επιθυμία να λουσθεί στην θερμή κα ατμίζουσα δεξαμενή.

Από την μέχρι στιγμής έρευνά προκύπτει ότι το λουτρό και ο περιβάλλων χώρος αποτελούν δημόσια κτήματα και είναι μέρος του αγροκτήματος της Νέας Απολλωνίας του Νομού Θεσσαλονίκης.

Η αρχαιολογικός αρμόδια 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, έχει κινήσει την διαδικασία για τον χαρακτηρισμό του λουτρού ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου. Το θέμα εξετάσθηκε από το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (Πράξη 124/9-5-88).

Η ύπαρξη του λουτρού που μας απασχολεί, σηματοδοτεί την ιαματική χρήση των θερμών πηγών ήδη από τον 16ον αιώνα. Είναι λοιπόν το απτό ιστορικό τεκμήριο το οποίο προσδίδει την βαρύτητα της μακραίωνης παραδόσεως στην ξενοδοχειακή- λουτρική μονάδα.

Το γεγονός αυτό, καταλλήλως προβαλλόμενο, μπορεί να προσθέσει κύρος στην όλη επιχείρηση. Επί πλέον η τυχόν επαναλειτουργία του συγκεκριμμένου λουτρού θα αποτελέσει ένα αξιόλογο θετικό στοιχείο τόσο ως διαφημιστικό μέσο και επιχείρημα όσο και ως λειτουργική μονάδα που θα μπορούσε να αποβεί και άμεσως ως κερδοφόρα.

Για την επαναλειτουργία του έχει γίνει μελέτη αποτύπωσης και μελέτη επανάχρησής του.

Η ανακήρυξη των πηγών της Νέας Απολλωνίας έγινε το 1920 από το κράτος με την υπ? αριθ. Πράξη 7-21/8 και αντίστοιχα με την υπ? αριθ.77-7/15-1-80 (ΦΕΚ 27/01/80) πράξη παραχωρήθηκαν στην τότε κοινότητα Νέας Απολλωνίας.

Στην απογραφή που πραγματοποίησε η διεύθυνση ιαματικών πηγών το έτος 1930 οι ιαματικές πηγές της Νέας Απολλωνίας αναφέρονται ως κύριες πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για υδροθεραπεία και εισπνοθεραπεία και είναι:

α) Η πηγή των λουτρών με θερμοκρασία 49 ? 50ο C

Η πηγή αυτή που χρησιμοποιούσε από βαθύτερους ορίζοντες το νερό της έχει ραδιενέργεια 2,55 μονάδες Mache και χαρακτηρίζεται ως αλκαλική θειοπηγή .

Στην πηγή αυτή το έτος 1937 πραγματοποιήθηκαν 20.000 λούσεις ενώ σήμερα ξεπερνούν τις 120.000 λούσεις.

β) Η δεύτερη πηγή είναι η πηγή του ερειπωμένου βυζαντινού λουτήρα . Χαρακτηρίζεται ως αλκαλική θειοπηγή ραδιενέργειας 4,35 μονάδες Mache και η θερμοκρασία της ήταν το 1937 38ο C.

Οι θεραπευτικές ενδείξεις που αναγνώρισε το κράτος το έτος 1937 ήταν:

·      Παθήσεις ρευματικές , αρθριτικές και περιφερειακών νεύρων και εισπνοθεραπεία .

Με την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης και με την ανακατανομή των νέων ασθενειών απεδείχθη ότι σήμερα τα ιαματικά νερά της Νέας Απολλωνίας με τα μεταλλικά στοιχεία που εμπεριέχουν ενδείκνυνται και για τις παρακάτω παθήσεις :

·      Ρευματισμούς ,Ισχιαλγίες , Οσφυαλγίες , Επικονδυλίτιδες , παθήσεις κινητικού συστήματος , αυχενικό σύνδρομο , Οστεοπόρωση , ημικρανίες , δερματολογικές παθήσεις (έκζεμα) , γυναικολογικές παθήσεις και παθήσεις της ουροδόχου κύστεως .

Οι θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών νερών της Νέας Απολλωνίας ήταν η αιτία που η περιοχή αναπτύχθηκε και δημιουργήθηκαν σύγχρονα συγκροτήματα ξενοδοχείων , εστιατορίων , ενοικιαζομένων δωματίων και ενοικιαζομένων διαμερισμάτων σύγχρονο υδροθεραπευτήριο , ιατρικό κέντρο και άλλα κτίρια και μέσα παροχής υπηρεσιών.

Λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής, μία ιδιαιτερότητα που στηρίζεται στη γειτνίασή της με τη λίμνη της Βόλβης, έναν υγιή υδροβιότοπο, του ορεινού όγκου της περιοχής και λόγω των ιαματικών πηγών που υπάρχουν στον χώρο των Λουτρών της Ν. Απολλωνίας, η λουτρόπολη αποκτά μία σημασία μεγάλου ενδιαφέροντος κοινωνικού, πολιτιστικού, τουριστικού, αθλητικού και οικονομικού.

Τα τελευταία χρόνια μετά δηλαδή τη μεταβίβαση της διαχείρισης της επιχείρησης των Ιαματικών Λουτρών, το 1985, στην τότε Κοινότητα της Νέας Απολλωνίας, είχε σαν αποτέλεσμα τα λουτρά να αναβαθμιστούν και να κυριαρχούν σήμερα στο χώρο των Ιαματικών Λουτρών της Χώρας.

Οι προσπάθειες των εκάστοτε Διοικητικών Συμβουλίων απέβλεπαν στην ανάκαμψη της επιχείρησης, στη μέγιστη δυνατή εξυπηρέτηση των λουομένων, στη βελτίωση των υπαρχόντων εγκαταστάσεων και στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου των Λουτρών.

Η μακρά ιστορία των Λουτρών, και αυτή που γράφεται σήμερα και έντονα ζωγραφίζεται στα πρόσωπα των χιλιάδων λουόμενων και επισκεπτών της περιοχής είναι η δικαίωση για ότι γίνεται και διαδραματίζεται στην περιοχή.

Τα λουτρά ένας θεσμός και μία ανακούφιση για μεσήλικες και ηλικιωμένους, ένα καταφύγιο και μία ανάπαυλα για τους ανθρώπους που έχουν μοχθήσει και επενδύσει σ? αυτόν τον τόπο που λέγεται Ελλάδα, έχουν δικαίωμα να απαιτούν και να διεκδικούν ότι η φύση με θαυμαστό τρόπο έχει επιδοτήσει σε μερικές περιοχές.

Η λειτουργία του τμήματος εισπνοθεραπείας και η κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων που σκοπό έχουν να προσελκύσουν άτομα που έχουν ανάγκη εισπνοθεραπείας και αθλητικές ομάδες όλων των ηλικιών και αθλημάτων καθώς επίσης και αυτούς που είναι νέοι και θέλουν να ξεφύγουν από το άγχος της καθημερινότητας και να χαλαρώσουν ξεφεύγοντας έτσι από το γεροντοκρατούμενο κλίμα που συναντά  σε όλες τις λουτροπόλεις της Ελλάδος .

Τα λουτρά της Ν. Απολλωνίας, ένας μικρός οικισμός λίγα χιλιόμετρα έξω από το μεγάλο αστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, έχοντας την ομορφιά της λίμνης από τη μία, τις θεραπευτικές ιδιότητες των θερμών πηγών από την άλλη, το βουνό και την καθαρή ατμόσφαιρα της εξοχής, τη φιλοξενία των κατοίκων και επιχειρηματιών της περιοχής, την εύκολη μετακίνηση μέσα στον οικισμό για τα μπάνια και άλλες εξυπηρετήσεις (ψώνια, φαγητό, περίπατος), αξίζει και επιβάλλεται να βελτιώσουν ότι θα πρόσφεραν στους λουόμενους, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, ξεκούρασης και διασκέδασης.

Έτσι ο επισκέπτης συνδυάζει την λουτροθεραπεία με την ξεκούραση που του προσφέρουν οι σύγχρονες εγκαταστάσεις αφήνοντας πίσω του τις έγνοιες απολαμβάνοντας από ψηλά την όμορφη θέα της λίμνης και της γύρω περιοχής.

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ » ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ


id: 56019

URL URL: https://www.wiw.gr:443/greek/oreokastro_apollonia_spa_hermal_baths_of_apollonia/
ΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ, ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ.