Change your language to English English | Change your language to Greek Greek | Bookmark this page Bookmark

ΤΣΙΡΛΗΣ Γ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ

ΤΣΙΡΛΗΣ Γ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ

ΤΣΙΡΛΗΣ Γ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΡΥΠΙΑ 9
ΠΕΥΚΗ, 15121 ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Tel: 210-8021172
Fax: 210-8053501
e-Mail: osteo@osteo.gr
Web Site: http://www.osteo.gr
 

Τον δέκατο ένατο αιώνα (γύρω στο 1870) ο χειρουργός ιατρός Andrew Taylor Still, ανέπτυξε την επιστήμη της Οστεοπαθητικής, αναζητώντας μια φυσική θεραπευτική μέθοδο η οποία να προσεγγίζει ως σύνολο το σώμα του πάσχοντος και του υγειούς ανθρώπου και να βρίσκει τρόπους να ενισχύει και να προωθεί την πολύ ισχυρή ικανότητα που έχει το ανθρώπινο σώμα για αυτοΐαση. Η αναγνώριση της εκπληκτικής αυτής θεραπευτικής προσέγγισης, η οποία τιμά σε όλη της την θεωρία την Ελληνική Ιπποκράτεια Ιατρική, ήταν εξ αρχής μεγάλη. Σήμερα, εκατόν πενήντα χρόνια αργότερα, η Οστεοπαθητι- κή συνεχίζει να είναι ένας κλάδος του Ιατρικού επαγγέλματος στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου οι πτυχιούχοι Οστεοπαθητικοί (Osteopathic Doctors, DOs) είναι διαπιστευμένοι ώστε να ασκούν νόμιμα ιατρική και χειρουργική και στις 50 πολιτείες. Παράλληλα, σε άλλες 65 χώρες του κόσμου, αναγνωρίζονται και ασκούν το επάγγελμά τους σε κυμαι- νόμενο, ανάλογα με τις νομοθεσίες, βαθμο?. (Για περισσότερες πληρο- φορίες βλέπε: Benchmarks for Training in Osteopathy, World Health Organization, 2010, Έκδοση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας).

Εκατό χρόνια μετά τα αρχικά βήματα της Οστεοπαθητικής, τον Ιούνιο του 1968, ο Γεώργιος Τσιρλής επέστρεψε από την Αυστραλία όπου είχε ζήσει δύο δεκαετίες, φέρνοντας μαζί την Πανεπιστημιακή του κατάρτιση στην Οστεοπαθητική τέχνη, που ήταν άγνωστη ως τότε στη χώρα μας. Εξαιρετικός μελετητής κι ερευνητής, ικανότατος θεραπευτής και ενθουσιώδης της φυσικής αφάρμακης θεραπευτικής, αναγνωρίστηκε και αγαπήθηκε από τους χιλιάδες ανθρώπους που ζήτησαν τη συμβουλή του. Ίδρυσε το Κέντρο Εφαρμοσμένης Οστεοπαθητικής, το οποίο ήταν το πρώτο εξειδικευμένο κέντρο στον τομέα αυτό που λειτούργησε στην Ελλάδα και το οποίο έκλεισε φέτος 50 χρόνια λειτουργίας. Σε αυτό το χώρο, χρησιμοποιήθηκε η θεραπευτική τέχνη της Οστεοπαθητικής, κυρίως για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούν πόνο και στα οποία η Οστεοπαθητική έχει θεραπευτική ένδειξη.

Ότι, δηλαδή, το ανθρώπινο σώμα ως ζωντανός οργανισμός, είναι ένας τέλειος συνδυασμός συγκεκριμένης ανατομικής δομής με ζωτικές φυσιολογικές λειτουργίες, το οποίο μπορεί να είναι υγιές για όσο καιρό παραμένει δομικά ακέραιο. Και πως, όταν επηρεάζεται η δομική του ακεραιότητα, αυτό έχει μια αντίστοιχη επίδραση στις φυσιολογικές λειτουργίες. Σε αυτές τις λειτουργίες περιλαμβάνεται και η εξαιρετική ικανότητα που έχει το σώμα να αυτοϊάται.

Η ικανότητα του σώματος για αυτοΐαση επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες γενετικούς,περιβαλλοντικούς είτε παράγοντες που αφορούν στον τρόπο ζωής είτε στην ψυχική υγεία. Με την κατάλληλη φροντίδα της υγείας, μπορεί να ενισχυθεί και να προωθηθεί η πολύ ισχυρή ικανότητα που έχει το ανθρώπινο σώμα για αυτοθεραπεία. Έχοντας αυτό σαν βασική αρχή, η Οστεοπαθητική ειδικεύεται στην αντιμετώπιση των μηχανικών διαταραχών και αλλοιώσεων των αρθρώσεων, ιδιαίτερα της σπονδυλικής στήλης, εστιάζοντας στις επιπτώσεις που έχουν οι διαταραχές αυτές στο νευρικό σύστημα, στο μυϊκό σύστημα και κατ? επέκταση στους μηχανισμούς που είτε προκαλούν πόνο είτε αναστέλλουν την αυτοθεραπεία του σώματος. Χρησιμοποιεί χειρισμούς (manipulation), δουλεύει, δηλαδή, με τα χέρια σε ποικίλους ιστούς και δομές είτε στο κρανίο, τη σπονδυλική στήλη και τις αρθρώσεις είτε στα σπλάχνα και στο λεμφικό σύστημα είτε στις περιτονίες που διατρέχουν και συνδέουν τους περισσότερους ιστούς του σώματος.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΣΤΕΟΠΑΘΗΤΙΚΗ;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), είναι ένας ανεξάρτητος επιστημονικός κλάδος της Εναλλακτικής ή Συμπληρωματικής Ιατρικής. (Alternative – Complementary Medicine). Αποτελεί έναν ολοκληρωμένο τρόπο προσέγγισης των μηχανικών δυσλειτουργιών του μυοσκελετικού συστήματος. Η βασική αρχή που διέπει την θεωρία της Οστεοπαθητικής είναι πως «η δομή κυβερνάει την λειτουργία».

ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΟΣΤΕΟΠΑΘΗΤΙΚΗ;

Η Οστεοπαθητική μπορεί να έχει θεραπευτική εφαρμογή σε ένα ευρύ φάσμα μυοσκελετικών διαταραχών και πόνων της σπονδυλικής στήλης, όπως του αυχένα και της μέσης, αλλά και σε άλλες παθήσεις που με τη πρώτη ματιά μπορεί να μη φαίνεται ότι έχουν σχέση με την σπονδυλική στήλη, όπως πονοκέφαλοι, ζαλάδες, ίλιγγοι, μουδιάσματα κλπ. Μπορεί να εφαρμοστεί και να βοηθήσει άτομα όλων των ηλικιών και επαγγελμάτων: από νήπια έως ηλικιωμένους, από άτομα που κάνουν καθιστική ζωή μέχρι και επαγγελματίες αθλητές. Η θεραπεία με την Οστεοπαθητική βοηθάει τον ασθενή να απολαύσει μια καλύτερη ποιότητα ζωής και υψηλότερα επίπεδα υγείας και φυσικής απόδοσης.

Φυσικά καμία θεραπευτική μέθοδος δεν αποτελεί πανάκεια και κανείς επιστήμονας δεν κατέχει γνώση «επί παντός επιστητού». θα πρέπει ο καθένας να προσανατολίζεται στην συμβουλή του εξειδικευμένου για το εκάστοτε πρόβλημα ιατρού. Σε κάθε περίπτωση, ισχύει ο κανόνας πως η ορθή διάγνωση είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την επιλογή της όποιας αγωγής.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Όταν υπάρχει λοιπόν η κατάλληλη ένδειξη, η θεραπεία γίνεται κυρίως με επιδέξιους χειρισμούς (manipulation) με τα χέρια, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως. Αυτοί οι χειρισμοί, ενίοτε λέγονται ανατάξεις (adjustments), όταν ο σκοπός που επιδιώκεται είναι να αποκατασταθεί η τουλάχιστον να βελτιωθεί η λειτουργική σχέση, κυρίως μεταξύ των σπονδύλων.

Σε μερικές περιπτώσεις, όταν το πρόβλημα που προκαλεί τον πόνο είναι η σύσπαση κάποιων μυϊκών ομάδων, χωρίς κατ? ανάγκη να υπάρχει διαταραχή στης ανατομικές σχέσεις των σπονδύλων, οι χειρισμοί αποσκοπούν στη χαλάρωση αυτών των μυϊκών συσπάσεων, την κινητοποίηση και την αποκατάσταση της λειτουργικότητας. Οι χειρισμοί αποτελούν το κύριο σε σπουδαιότητα μέρος της οστεοπαθητικής θεραπείας. Φυσικά, όπως συμβαίνει με όλες τις θεραπευτικές προσεγγίσεις, αναμένεται πως ο κάθε ασθενής θα ανταποκριθεί διαφορετικά στην αγωγή. Εφόσον όμως οι οστεοπαθητικοί χειρισμοί γίνονται αποκλειστικά από τον ειδικό, το μόνο που μπορεί να περιμένει κανείς είναι ωφέλιμα αποτελέσματα. Η θεραπεία δεν είναι οδυνηρή, μάλιστα είναι εξαιρετικά ανακουφιστική με φυσικό τρόπο.

 

Το κείμενο επιμελήθηκε ο ιατρός Στέφανος Γ. Τσιρλής

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
Πανελλήνιος Σύλλογος Οστεοπαθητικής: osteopathy.gr
Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Οστεοπαθητικών (EFO): efo.eu
Κέντρο Εφαρσμοσμένης Οστεοπαθητικής: osteo.gr. Τηλ.: 211.41.20.000
Δημάρχου Τρυπιά 9, ΠΕΥΚΗ 151 21
osteo@osteo.gr | www.osteo.gr

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΑΓΟΡΑ » ΥΓΕΙΑ-ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ » ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

ΟΣΤΕΟΠΑΘΗΤΙΚΟΣ / ΟΣΤΕΟΠΑΘΗΤΙΚΗ / ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ / ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ / ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ / ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ / ΚΕΝΤΡΟ ΟΣΤΕΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ /ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΕΠΕΙΕΣ / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ / PHYSIOTHERAPIE / OSTEOPOROSIS / OSTEOPATHY CENTER / OSTEOPATHY / PHYSIOTHERAPIST / CHIROPRACTIC /
id: 47937

URL URL: https://www.wiw.gr:443/greek/pefki_tsirlis_g_stefanos/
ΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ, ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ.