Change your language to English English | Change your language to Greek Greek | Bookmark this page Bookmark

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ΑΕ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ΑΕ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ΑΕ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ΑΕ

ΑΝΘΕΩΝ 5
ΣΗΤΕΙΑ, 72300 ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Tel: 28430-23590 28430-25967 28430-25887
Fax: 28430-25341
e-Mail: oas@sit.forthnet.gr
Web Site: http://www.oas.gr
 
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ΑΕΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ΑΕΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ΑΕΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ΑΕΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ΑΕΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ΑΕΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ΑΕΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ΑΕΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ΑΕΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ΑΕΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ΑΕΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ΑΕΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ΑΕ

 

 

ΣΗΤΕΙΑ

ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

 

«Τα περιγιάλια ελάμπασι κι η θάλασσα εκοιμάτο

γλυκύς σκοπός εις τα δεντρά κι εις τα νερά εγροικάτο…»

 

Oι στίχοι αυτοί του Βιτσέντζου Κορνάρου, περιγράφουν κατά τρόπο αριστουργηματικό την θαλασσινή εικόνα της Σητείας. Αλλά ο ποιητής συνεχίζει:

 

«Εκεί ‘σαν κάμποι και βουνά και δάση και λαγκάδια,

χορτάρια, λούλουδα, φυτά και βρύσες και πηγάδια,

δέντρα μ’ ανθούς και με καρπούς και δροσερά λιβάδια,

μετόχια με πολλούς βοσκούς…..»

 

    Αυτή είναι η εικόνα της Σητειακής υπαίθρου, εξίσου ειδυλλιακή, γοητευτική και αρχέγονη.

    Πραγματικά όμορφη και περήφανη είναι ολόκληρη η Κρήτη απ’ άκρου – σ’ άκρο»,  από τη Γραμπούσα ίσαμε το Τοπλού Μοναστήρι», όπως την όριζε ο Καζαντζάκης.

    Κάθε τόπος του νησιού ωστόσο έχει την ομορφιά του, το χαρακτήρα , την ταυτότητα του. Και η ταυτότητα της Σητείας γράφει: «Το ήμερο πρόσωπο της Κρήτης!» Η ήπια, η ήμερη, η γλυκιά Κρήτη… Η Κρήτη που γελάει, που τραγουδάει, που ηρεμεί…

    Αυτά ανακαλύπτει έκπληκτος ο επισκέπτης της Σητείας, μιας αλλιώτικης όσο και ανεξερεύνητης περιοχής της Κρήτης. Ενός τόπου τελικά εξωτικού ακόμη και στην εμφάνιση του – με το Φοινικόδασος Βάϊ, τους αμμόλοφους και τα δάση των κέδρων, τα άλλα είδη της αφρικανικής βλάστησης και τον καυτό ήλιο τα μεσημέρια δίπλα στις δροσερές ακτές και θάλασσες.

     Η Σητεία είναι ακόμη ένας απέραντος πολιτιστικός παράδεισος.

    Είναι η «Αρχαία Πύλη της Ανατολής» όπως την έχουν ονομάσει οι αρχαιολόγοι. Τα Μινωϊκά λιμάνια της Ζάκρου, του Παλαικάστρου, της Σητείας, του Μόχλου, της Ψύρρας κ.α. ήταν τα αρχαιότερα σημεία συνάντησης και επικοινωνίας της Μινωϊκής Κρήτης με τους μεγάλους πολιτισμούς της Ανατολής και της Αιγύπτου∙ και εδώ αναπτύχθηκαν και άκμασαν μεγάλα ναυτικά και εμπορικά κέντρα, πόλεις ισχυρές, λαμπρά ανάκτορα, επαύλεις πολυτελείς, διάσημα ιερά, εργαστήρια τεχνών και τόσα άλλα…

    Πολλά έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη και ο επισκέπτης μπορεί να τα θαυμάσει, ενώ οι ανασκαφές συνεχίζονται και αποκαλύπτουν κάθε χρόνο νέους πολύτιμους θησαυρούς.

    Η διάσημη πρωτεύουσα των «Ετεοκρητών» η Πραισός, η ισχυρή Δωρική Ίτανος, η Ρωμαϊκή Λεύκη (Κουφονήσι), η Δήλος του Λυβικού όπως ονομάστηκε με το αρχαίο θέατρο των 1000 θέσεων, η μεγαλοπρεπής Ρωμαϊκή έπαυλη του Μακρύ Γιαλού,  λαμπρή Ενετική Έπαυλη της Ετιάς και ο «Μικρός Μυστράς» η Βόϊλα, το επιβλητικό Φρούριο Καζάρμα της Σητείας, τα κατάλοιπα της οικογένειας των Κορνάρων, η Μονή Τοπλού ή το μεγάλο μοναστήρι, όπως το λέει ο λαός, και τα μοναστήρια του Καψά, της Φανερωμένης και της Αγ. Σοφίας των Αρμένων, τα θαυμάσια Βυζαντινά εξωκλήσια μυθολογικοί και ιστορικοί τόποι, γραφικά παραδοσιακά χωριά και πάμπολλα δείγματα και σύνολα λαϊκής αρχιτεκτονικής κοσμούν και «σημαίνουν» ολόκληρο το χώρο της Επαρχίας Σητείας και προσελκύουν το μεγάλο ενδιαφέρον των επισκεπτών.

    Το αρχαιολογικό και το λαογραφικό μουσείο της πόλης είναι από τα καλύτερα και πλουσιότερα στη χώρα. Τα θαυμάσια μουσεία εικόνων, κειμηλίων και έργων χαρακτικής της Μονής Τοπλού και τα μικρά αλλά ενδιαφέροντα λαογραφικά μουσεία του Παλαικάστρου, του Χαμεζίου, του Χανδρά και των Πεύκων στεγάζουν και «προσφέρουν» στο κοινό πολύτιμους θησαυρούς της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

    Ενώ η διάχυτη γλυκύτητα και η «ρομαντικά ερωτική» ατμόσφαιρα της πόλης και των χωριών υποβάλλουν,  ασυναίσθητα,  το μύθο του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, του μεγάλου αριστουργήματος του πιο ερωτικού ποιητή της Παγκόσμιας λογοτεχνίας του Βιτσέντζου Κορνάρου, που...

 

«Στη Στείαν  εγεννήθηκε, στη Στείαν ενεθράφη,

Κι εκεί ’καμε κι εκόπιασε ετούτα που σας γράφει»….

 

Αλλά  και η σύγχρονη Σητεία έχει τα επιτεύγματα της.

    Ο επισκέπτης μπορεί να χαρεί την ομορφιά της φύσης και  τις συγκινήσεις της πολιτιστικής κληρονομιάς διασχίζοντας οργανωμένες φυσιολατρικές και πολιτιστικές διαδρομές, μπορεί να απολαύσει πλουσιοπάροχα το κολύμπι και τα θαλάσσια σπόρ σε οργανωμένες ή ερημικές ακτές και θάλασσες με κρυστάλλινα νερά και να πραγματοποιήσει ή να συμμετέχει σε εκδρομές σε άλλες περιοχές της Κρήτης και τα γύρω νησιά και φυσικά να διασκεδάσει με σύγχρονους τρόπους.

    Η Επαρχία Σητείας αποτελεί ενιαία τουριστική ενότητα και οι τουριστικές της περιοχές η Πόλη της Σητείας, ο Μακρύ Γιαλός και ο Κουτσουράς,  το Παλαίκαστρο και η Ζάκρος, ο Ξερόκαμπος και ο Μόχλος χωρίς να είναι κορεσμένες διαθέτουν όλα τα είδη ξενοδοχείων και καταλυμάτων σε υψηλή ποιότητα και καλές τιμές.

    Η Σητεία σας περιμένει για τις πιο όμορφες και «γεμάτες» διακοπές σας.

 

 

 

Σχετικά με τον Ο.Α.Σ.

Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Σητείας (Ο.Α.Σ. Α.Ε.)  είναι αναπτυξιακή ανώνυμη εταιρία των τεσσάρων Δήμων της Επαρχίας Σητείας και άλλων φορέων της Αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών τάξεων και Συνεταιρισμών του Ν. Λασιθίου και της Κρήτης.

 

Στο Δ.Σ. του Ο.Α.Σ. από της σύστασης του εκπροσωπούνται μέσω των οργανώσεων τους εκτός από τους Δήμους και ο μεγάλες παραγωγικές τάξεις της Επαρχίας δηλ. οι αγρότες, οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι επαγγελματίες του τουριστικού χώρου.

 

Σκοπός του είναι η υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των άλλων φορέων αλλά και του ιδιωτικού τομέα στην ανάληψη και υλοποίηση αναπτυξιακών έργων και πρωτοβουλιών και γενικότερα η υποβοήθηση της Τοπικής Ανάπτυξης.

 

Ο Ο.Α.Σ. πραγματώνει το σκοπό του με έργα, μελέτες, υπηρεσίες και πρωτοβουλίες ειδικού κυρίως χαρακτήρα, όπως:

 

Τεχνικοοικονομικές μελέτες και έρευνες, πληροφόρηση και ενημέρωση, συμβουλευτική, τεχνική και οργανωτική υποστήριξη, επαγγελματική κατάρτιση, ανταλλαγή εμπειριών, μεταφορά και διάχυση τεχνογνωσίας, επιδεικτικά και πιλοτικά έργα και δράσεις , δίκτυα συνεργασίας, διαχείριση και εφαρμογή ολοκληρωμένων παρεμβάσεων (όπως π.χ. το Πρόγραμμα LEADER), συμμετοχή σε ειδικούς φορείς, υποστήριξη διεθνών σχέσεων της Τ.Α και άλλων Φορέων κλπ.

 

Τα παραπάνω υλοποιούνται με την αξιοποίηση Νομαρχιακών, Περιφερειακών, Εθνικών αλλά κυρίως Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ορισμένα από τα οποία είναι ανταγωνιστικά.

 

Ο Ο.Α.Σ. με το έργο του έχει προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες και οφέλη στη Τοπική ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό όπως: νέες θέσεις εργασίας, αύξηση του εισοδήματος, αξιοποίηση τοπικών πόρων, διάχυση νέας τεχνογνωσίας και τεχνολογίας, αναβάθμιση του επιπέδου παραγωγής, καλλιέργεια του πνεύματος και της πρακτικής της συνεργασίας κ.α.

 

Η λειτουργία του Ο.Α.Σ. βασίζεται στις αρχές της διοικητικής αυτοτέλειας, της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας της διαφάνειας και αξιοκρατίας και στις αρχές της Συναίνεσης και του Κοινωνικού διαλόγου. Ο Ο.Α.Σ. είναι  ο τεχνικός σύμβουλος αλλά και ο καταλύτης της Τοπικής Ανάπτυξης.

 

Το έργο του Ο.Α.Σ. εκτιμάται ιδιαίτερα και οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον προβάλλουν ως υποδειγματικό φορέα Τοπικής Ανάπτυξης.

 

 

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ » ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ


id: 20906

URL URL: https://www.wiw.gr:443/greek/sitia_sitia_development_organization_sa/
ΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ, ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ.