ΠΕΤΡΙΝΟ ΠΑΡΚΟ ΑΣΚΟΣ
ΠΕΤΡΙΝΟ ΠΑΡΚΟ ΑΣΚΟΣΑΣΚΟΣΒΟΛΙΜΕΣ, 29091 ΖΑΚΥΝΘΟΣ Tel: 26950-31650 26950-31593 Fax: 26950-43692 e-Mail: info@askosstonepark.gr Web Site: http://www.askosstonepark.gr |
Σας καλωσορίζουμε στο πέτρινο πάρκο Ασκός.
Μέσα από τις σελίδες μας θα έχετε κάποιες πληροφορίες και εικόνες σχετικά με τις δραστηριότητες του πάρκου καθώς επίσης και για τις υπηρεσίες που παρέχει στους επισκέπτες του.
Το πέτρινο πάρκο Ασκός είναι ιδιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε να δημιουργείται τον Μάρτιο του 2000 και λειτουργεί για το κοινό από τον Μάρτιο του 2002. Είναι ένας οροθετημένος χώρος 500 στρεμμάτων από τα οποία ο επισκέπτης περιηγείται στα 100 από αυτά. Τα υπόλοιπα χρησιμοποιούνται για την ελεύθερη βοσκή των ζώων του πάρκου για την παραγωγή ζωοτροφών, χωρίς λιπάσματα και άλλα χημικά, και για την καλλιέργεια διαφόρων οπωροφόρων δένδρων με στόχο την παραγωγή ανόθευτων προϊόντων όπως μαρμελάδες, γλυκά, κ.α.
Μέσα σε αυτό το χώρο ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να συναντήσει όλη την χλωρίδα και την πανίδα της Ζακύνθου, 200.000 περίπου αυτοφυή φυτά, θάμνους και δένδρα, (μερικά από αυτά τα δένδρα έχουν ηλικία πολλών αιώνων όπως ελιές που έχουν φυτευτεί τουλάχιστον 600 χρόνια πριν). Έτσι ακριβώς όπως τα χωροθέτησε η μητέρα φύση, αλλά και πολλές γενιές ανθρώπων.
Ταυτόχρονα μέσα σε αυτό το χώρο θα δείτε τους «φυσικούς του κατοίκους» εκατοντάδες ζώα που ζουν ελεύθερα στις φυσικές τους συνθήκες από άγρια γεράκια, πολλών ειδών πτηνά αμφίβια ευφάνταστα έντομα και όλων των ειδών τα αυτόχθονα ζώα.
Με την πάροδο του χρόνου και την απόκτηση της απαραίτητης εμπειρίας και γνώσης το πάρκο έχει αναπτύξει και την εμφύτευση δένδρων από άλλες περιοχές εκτός νησιού, π.χ. μηλιές, βερικοκιές, ακτινίδια, κ.α. τα οποία ανταποκρίθηκαν θετικά στις εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες του νησιού.
Επίσης κατά των παραπάνω τρόπο φιλοξενεί πλέων και ζώα που μέχρι τώρα δεν συναντούσαμε στο νησί, π.χ. σκίουρους, τσιντσιλά, αφρικάνικα μίνι γιδοπρόβατα, ρακούν από την βόρεια Αμερική και άλλα.
Με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια εδώ θα θέλαμε να πληροφορήσουμε τους φίλους μας ότι πετύχαμε να φιλοξενήσουμε και να αναπαράγουμε, μέσα σε συνθήκες απόλυτης ελευθερίας, τα απειλούμενα με εξαφάνιση άρα και προστατευμένα ελάφια πλατόνια, τα οποία απολαμβάνουμε να κινούνται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πάρκου.
Στους χώρους του πάρκου υπάρχουν 400 περίπου πετροκατασκεύες σε διαφορετικά επίπεδα, για την συγκράτηση των χωμάτων, παλιά πετρόκτηστα οικήματα (στάβλοι, αποθήκες ) στέρνες (αποθήκες νερού) φτιαγμένες μέσα στα βράχια πριν από 600 περίπου χρόνια, και διάφορες πετροξυλοσυνθέσεις, (όπως το πέτρινο μονοπάτι) που εναρμονίζονται απόλυτα με το περιβάλλον.
Από τα πρώτα κιόλας χρόνια λειτουργίας του το πάρκο έχει πετύχει να αναπτυχθεί σε έναν εξαιρετικά προστατευόμενο βιότοπο, στον οποίο έχει βρει καταφύγιο όλη η ελεύθερη πανίδα της περιοχής για τους εξής και εύκολα κατανοητούς λόγους.
-
Πρώτον επειδή ο χώρος τον 500 στρεμμάτων είναι αυστηρά περιφραγμένος και απόλυτα ελεγχόμενος δεν έχουν σε αυτόν πρόσβαση οι κυνηγοί.
-
Δεύτερον ολόκληρη η βόρεια Ζάκυνθος όπου και ευρίσκεται το πάρκο στερείται τρεχούμενων υδάτων, άρα τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού το πάρκο παρέχει διαρκώς νερό σε 100 τουλάχιστον διαφορετικά σημεία για τις ανάγκες των ζώων του χώρου, άρα και για όλα τα ελεύθερα ζώα της περιοχής.
-
Τρίτον τον χειμώνα όταν το κρύο και η βροχή καθιστούν δύσκολοι την ανεύρεση τροφής όλα τα ελεύθερα πουλάκια την βρίσκουν εύκολα από τα σημεία που εμείς ταΐζουμε τα ζώα του πάρκου.
-
Τέταρτον μέσα στους χώρου του πάρκου δεν υπάρχουν οχλώδεις δραστηριότητες π.χ. ταβέρνες με μουσική και οτιδήποτε άλλο θα ενοχλούσε την άνετη παραμονή και αναπαραγωγή της ελεύθερης πανίδας.
-
Πέμπτο στους χώρους του πάρκου δεν χρησιμοποιούνται βιομηχανικά προϊόντα (λιπάσματα) για την γρήγορη ανάπτυξη ζωοτροφών παρά μόνον η κοπριά των ίδιων των ζώων που φιλοξενούμε άρα θα λέγαμε ότι οτιδήποτε παράγεται και καταναλώνεται στον χώρο είναι απολύτως ανόθευτο, έτσι όπως γινόταν και τα πολύ παλαιότερα χρόνια.
Στους άμεσους στόχους του πάρκου είναι η όσον το δυνατόν μεγαλύτερη του εξάπλωση, για να προσφέρει συνθήκες ανάπτυξης της χλωρίδας, ακόμα καλύτερες συνθήκες διαβίωσης της πανίδας, σε ένα νησί με έντονες οικολογικές ανησυχίες αλλά και παράλληλα με μεγάλη οικιστική ανάπτυξη απορία του μεγάλου τουριστικού ρεύματος.
Το πάρκο βρίσκεται στη βόρεια Ζάκυνθο, ένα χιλιόμετρο από το λιμάνι του Αγίου Νικολάου Βολιμών, (από εδώ πάμε με πλοίο στη Κεφαλονιά και με σκάφη στις γαλάζιες σπηλιές και το Ναυάγιο).
Το Πάρκο απέχει τρία χιλιόμετρα από τις γαλάζιες σπηλιές του ακρωτηρίου των σχοιναριών, 4 χιλιόμετρα από τον φάρο της βόρειας Ζακύνθου, 5 χιλιόμετρα από το παραδοσιακό χωριό Βολίμες, 8 χιλιόμετρα από το περίφημο Ναυάγιο, 10 χιλιόμετρα από τα φημισμένα μοναστήρια Σπηλιότησας, Αγίου Γεωργίου των κρημνών, Αναφωνήτριας, Αγίου Ανδρέα, 30 χιλιόμετρα από την πόλη της Ζακύνθου.
Το πάρκο λειτουργεί όλο το χρόνο εκτός από τις άσχημες λόγω βροχής ή κρύου ημέρες του χειμώνα. Η παραμονή στο χώρο είναι απεριόριστη για όλες τις ώρες λειτουργίας του. Επιτρέπεται η φωτογράφηση και η βιντεοσκόπηση. Παρέχεται δωρεάν εμφιαλωμένο νερό για όλους τους επισκέπτες.
Η περιήγηση στον χώρο γίνεται με την βοήθεια βέβαια του προσωπικού, αλλά και με ειδικό έντυπο το οποίο μας εξηγεί τι θα συναντήσουμε στον περίπατο μας. Το έντυπο αυτό υπάρχει σε 25 διαφορετικές γλώσσες.
Θα θέλαμε να εκφράσουμε την μεγάλη μας προθυμία και χαρά στον οποιοδήποτε επιστημονικό ερευνητικό φορέα π.χ. γεωργικές σχολές θα ήθελε να εξάγει μελέτες ή έρευνες στους χώρους του πάρκου, ή στην ευρύτερη περιοχή καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου.
Αν κάποιος από τους επισκέπτες μας θελήσει να παρακολουθήσει ή και να συμμετέχει σε κάποια από τις δραστηριότητες του πάρκου π.χ. να βοηθήσει στην συγκομιδή της ελιάς, ή στο άρμεγμα μίας κατσίκας μπορεί να το ζητήσει από τον αρμόδιο υπάλληλο, ο οποίος θα τον φέρει σε επαφή με τον αρμόδιο υπάλληλο, ο οποίος ευχαρίστως, αν οι συνθήκες το επιτρέπουν, θα εξηγήσει, βοηθήσει, ενημερώσει πως γίνεται σε όλα τα στάδια η οποιαδήποτε δραστηριότητα στην οποία θα θελήσει να συμμετέχει ο επισκέπτης.
ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ » ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ-ΓΕΝΙΚΑ » ΠΑΡΚΑ ΑΝΑΨΥΧΗΣ
id: 48831