Change your language to English English | Change your language to Greek Greek | Bookmark this page Bookmark

ΔΗΜΟΣ ΦΟΥΡΝΩΝ ΚΟΡΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΣ ΦΟΥΡΝΩΝ ΚΟΡΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΣ ΦΟΥΡΝΩΝ ΚΟΡΣΕΩΝ

ΦΟΥΡΝΟΙ ΚΟΡΣΕΩΝ
ΦΟΥΡΝΟΙ, 83400 ΙΚΑΡΙΑ - ΦΟΥΡΝΟΙ
Tel: 22753-50600 22750-51234
Fax: 22753-50617
e-Mail: fournoi@otenet.gr
 
ΔΗΜΟΣ ΦΟΥΡΝΩΝ ΚΟΡΣΕΩΝΔΗΜΟΣ ΦΟΥΡΝΩΝ ΚΟΡΣΕΩΝΔΗΜΟΣ ΦΟΥΡΝΩΝ ΚΟΡΣΕΩΝΔΗΜΟΣ ΦΟΥΡΝΩΝ ΚΟΡΣΕΩΝΔΗΜΟΣ ΦΟΥΡΝΩΝ ΚΟΡΣΕΩΝΔΗΜΟΣ ΦΟΥΡΝΩΝ ΚΟΡΣΕΩΝΔΗΜΟΣ ΦΟΥΡΝΩΝ ΚΟΡΣΕΩΝΔΗΜΟΣ ΦΟΥΡΝΩΝ ΚΟΡΣΕΩΝΔΗΜΟΣ ΦΟΥΡΝΩΝ ΚΟΡΣΕΩΝΔΗΜΟΣ ΦΟΥΡΝΩΝ ΚΟΡΣΕΩΝΔΗΜΟΣ ΦΟΥΡΝΩΝ ΚΟΡΣΕΩΝΔΗΜΟΣ ΦΟΥΡΝΩΝ ΚΟΡΣΕΩΝΔΗΜΟΣ ΦΟΥΡΝΩΝ ΚΟΡΣΕΩΝΔΗΜΟΣ ΦΟΥΡΝΩΝ ΚΟΡΣΕΩΝΔΗΜΟΣ ΦΟΥΡΝΩΝ ΚΟΡΣΕΩΝΔΗΜΟΣ ΦΟΥΡΝΩΝ ΚΟΡΣΕΩΝΔΗΜΟΣ ΦΟΥΡΝΩΝ ΚΟΡΣΕΩΝΔΗΜΟΣ ΦΟΥΡΝΩΝ ΚΟΡΣΕΩΝΔΗΜΟΣ ΦΟΥΡΝΩΝ ΚΟΡΣΕΩΝΔΗΜΟΣ ΦΟΥΡΝΩΝ ΚΟΡΣΕΩΝ

 

Ιστορία της Περιοχής

    Οι Φούρνοι, είναι ένα σύμπλεγμα Νησιών Νοτιοδυτικά της Σάμου και Νοτιοανατολικά της Ικαρίας. Το σύμπλεγμα αποτελείται από 12 νησιά, 3 μεγάλα (Φούρνοι, Θύμαινα, Αγ. Μηνάς) και 9 μικρότερα τα οποία και αποτελούν ιδανικό βιότοπο για τα θαλασσοπούλια μεταξύ των οποίων και ο σπάνιος Αιγαιόγλαρος.

    Σύμφωνα με αυτά που μας έχουν διηγηθεί οι παλιοί, οι κάτοικοι των Φούρνων πριν εκατοντάδες χρόνια δεν είχαν ιδιοκτησία. Τα χωράφια ανήκαν στους Τούρκους. Οι Τούρκοι διέθεταν τα χωράφια στους νησιώτες οι οποίοι είχαν μόνο το δικαίωμα να τα καλλιεργούν. Γίνονταν μοιρασιά στις οικογένειες και όταν πλήθαιναν οι οικογένειες, ξαναγίνονταν η μοιρασιά. Έτσι τα χωράφια άλλαζαν συνεχώς χέρια. Οι νησιώτες δεν είχαν δικαίωμα να μένουν σε κάμπο τους επέτρεπαν μόνο να μένουν στα βουνά.

    Μετά το τέλος της επανάστασης οι Φούρνοι με σουλτάνικο φιρμάνι δωρίθηκαν σ' ένα Πάτμιο ναυτικό ο οποίος βοήθησε να σωθεί η τουρκική αρμάδα, από τον ελληνικό στόλο. Μια μέρα πριν γίνει η Ναυμαχία της Μυκάλης είχε αράξει στο λιμάνι των Φούρνων ο τούρκικος στόλος, όταν φάνηκε να περιπλέει την Ικαρία, ο ελληνικός στόλος με ναύαρχο τον Σαχτούρη. Ο Πάτμιος αντιλήφθηκε τον Ελληνικό στόλο ειδοποίησε τον επικεφαλή τούρκο αξιωματικό ο οποίος μη γνωρίζοντας την περιοχή τρομοκρατήθηκε από το φόβο μήπως ο ελληνικός στόλος προλάβει και κλείσει το στόμιο του κόλπου και τους κατατροπώσουν. Ο Πάτμιος τους έβγαλε από τη δύσκολη θέση, οδηγώντας τους Τούρκους από το στενό που χωρίζει το Διαπόρι με την Θύμαινα και πλέοντας αθέατη η τουρκική αρμάδα νότια του Νησιού ενώθηκε με τον τούρκικο στόλο. Ο Σουλτάνος για τις υπηρεσίες του, δώρισε στον Πάτμιο σαν ιδιοκτησία του όλα τα νησιά του συμπλέγματος.

    Από τότε όλοι οι κάτοικοι του νησιού πλήρωναν σε αυτόν και αργότερα στους κληρονόμους του ενοίκιο. Οι κάτοικοι των Φούρνων δεν είχαν δοσοληψίες για πολλά χρόνια με τις τούρκικες αρχές. Αργότερα όμως όταν εφαρμόσθηκε ο νόμος περί βιλαετίων σε ολόκληρη την τουρκική επικράτεια, εγκαταστάθηκε και στους Φούρνους τουρκική φρουρά από 5-6 στρατιώτες με προϊστάμενο τον Ομπάση Χουσεΐν.

    Κάποια στιγμή οι Δημογέροντες με επιτροπή ζήτησαν από τις Τούρκικες αρχές να αφαιρεθούν τα δικαίωματα από τον Πάτμιο και ζήτησαν να τους δοθεί γης. Το αίτημά τους έγινε δεκτό και τούρκος μηχανικός ήλθε στους Φούρνους, μοίρασε το νησί και έδωσε στις οικογένειες το δικαίωμα να πάρουν οικόπεδα. Η μοιρασιά έγινε σε 128 μεριδιούχους. Οι νεώτεροι αποκτούσαν δικαίωμα σε οικόπεδο αφού παντρεύονταν και αποκτούσαν παιδιά. Σε αυτή τη μοιρασιά χαράχθηκαν και οι δρόμοι και από τότε έμεινε και η σημερινή ρυμοτομία του χωριού. Αργότερα στους νέους οικογενειάρχες μοίρασαν την περιοχή Απαλωνιάς, Κατηφορίδα, Βαρέλα, Μύλο (πάνω από της Ψαραδίνας). Το πρώτο σπίτι στην πλατεέα το έκτισε ο Κώστας Σπανός. Ο ίδιος φύτεψε τον πλάτανο και είχε ανοίξει και πηγάδι το οποίο αργότερα αχρηστεύθηκε γιατί κτίσθηκαν και άλλα σπίτια εκεί γύρω. Στην αρχή η πλατεία ήταν μόνο ο χώρος που είναι σήμερα γύρω από το φούρνο. Η περιοχή πάνω από τα σκαλιά διαμορφώθηκε αργότερα. Το Πλατανάκι ήταν αγρός γεμάτος λυγαριές. Πήρε το όνομα αυτό η περιοχή από τπ μικρό πλατανάκι που είχε φυτέψει ένας Ικαριώτης Παπάς και που αργότερα έγινε πλάτανος.

    Οι Φούρνοι πρωτοκατοικήθηκαν το 1770 μ.Χ. Ο μοναχός Νήφων κάτοχος της Μονής της Ευαγγελίστριας της Ικαρίας, φεύγοντας από την Πάτμο πέρασε πρώτα από τους Φούρνους και μαζί με 5-6 μοναχούς έχτισαν στη θέση Κουμαρά, το εξωκλήσι της Ευαγγελίστριας και ένα μικρό κελί. Σε 5-6 χρόνια εγκαταστάθηκε με τα ζώα του και ο πρώτος κάτοικος κάτοικος ο οποίος ήταν Πάτμιος. Σε λίγο τον ακολούθησαν και μερικοί άλλοι από διάφορα νησιά και άλλα μέρη και έτσι δημιουργήθηκε ο πρώτος οικισμός που είχε πραγματικά εκπληκτική εξέλιξη.

 

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

    Την ήσυχη ζωή του νησιού, έρχονται να «ταράξουν» οι διάφορες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις που γίνονται στο νησί ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Πιο συγκεκριμένα, στις 17 Ιουλίου γιορτή της Αγ. Μαρίνας, γίνεται πανηγύρι στην Πλατεία του νησιού με ζωντανή μουσική και παραδοσιακά φαγητά που μαγειρεύονται από τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου, με κύριο πιάτο την κοκκινιστή γίδα, παραδοσιακό φαγητό των Φούρνων.

    Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου, ο Σύλλογος Νέων του Νησιού σε συνεργασία με το Δήμο Φούρνων Κορσεών, διοργανώνουν την «ΓΙΟΡΤΗ ΨΑΡΙΟΥ» με άφθονο Σαμιώτικο κρασί και φρέσκο, ντόπιο ψάρι τα οποία προσφέρονται ΔΩΡΕΑΝ στους παρευρισκόμενους. Η ζωντανή μουσική από τοπική ορχήστρα των νέων δίνει ξεχωριστό, παραδοσιακό χρώμα στη γιορτή, που όλοι αναμένουν με ιδιαίτερη ανυπομονησία.

    Επίσης, πανηγύρι - το μεγαλύτερο της χρονιάς - γίνεται το Δεκαπενταύγουστο, στο λιμάνι του νησιού όπου εξάλλου το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου, χορεύει παραδοσιακούς χορούς. Τα φαγητά και το κρασί ρέουν άφθονα και, το γλέντι κρατά μέχρι το πρωί.

    Το καλοκαίρι «κλείνει» με το πανηγύρι του Αη Γιάννη του Θερμαστή ή Αποκεφαλιστή στις 28 Αυγούστου, στον ομώνυμο οικισμό, ενώ την επόμενη μέρα γίνεται πανηγυρική δοξολογία στο εκεί εξωκλήσι.

 

Σύλλογοι και Φορείς

"Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Φούρνων Κορσεών"

Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Παράδοσης του τόπου καθώς επίσης διάσωση των εθίμων.

 

Αλιευτικός Σύλλογος Φούρνων Κορσεών " Ο Γλάρος "

    Σκοποί του Αλιευτικού Συλλόγου είναι η προστασία των δικαιωμάτων των αλιέων του Νησιού μας, του θαλάσσιου περιβάλλοντος και πάταξη της παράνομης αλιείας.

 

Κυνηγετικός Σύλλογος Φούρνων Κορσεών " Ο Κουρσάρος "

    Ο Κυνηγετικός Σύλλογος ξεκινώντας από την αρχή προσπαθεί να βάλει τις σωστές υποδομές με την σχετική κυνηγετική παιδεία στα μέλη του, να βοηθήσει την αναβάθμιση του κυνηγιού, την επιβίωση των λίγων θηραμάτων που υπάρχουν στο νησί με τις τεχνητές πηγές που κατασκευάζει στο μεγαλύτερο μέρος του Νησιού,προχωρώντας σε σπορές περιοχών ώστε να υπάρχει αρκετή τροφή, ο Κυνηγετικός Σύλλογος κατασκεύασε 1 + 2 κλωβοί προσαρμογής νέους για την καλύτερη προσαρμογή των θηραμάτων.

    Οι στόχος του Συλλόγου είναι το ίδιο το κυνήγι... ο Κυνηγετικός Σύλλογος προσπαθεί να αυξήσει την κυνηγετική περίοδο στον τόπο μας.

 

Αθλητικός Σύλλογος Φούρνων Κορσεών " Ο Κούρσαρος "

    Σκοπός του σωματείου είναι η ηθική εξύψωση των νέων που έχουν έφεση για άθληση, η ανάπτυξη της συναδέλφωσης και αλληλεγγύης μεταξύ τους, η άσκηση, με διάφορα αθλήματα, του σώματος, η διατήρηση και βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας, η απόκτηση ή τελειοποίηση ορισμένων φυσικών ικανοτήτων, η ψυχαγωγία τους γενικά η ανάπτυξη τους κοινωνικά και η αξιοποίηση τους, σύμφωνα με τις βασικές αρχές του φιλάθλου πνεύματος.

    Το Νησί -γενικά- περιστοιχίζεται από γραφικές ακρογιαλιές φυσικής ομορφιάς, και καταγάλανα κρυστάλλινα νερά. Κολυμπήστε ξένοιαστοι και ακούστε γύρω σας τις ιαχές των Κουρσάρων που, σύμφωνα με την ιστορία του Νησιού είχαν το ορμητήριό τους εδώ. Ψιλή Άμμος, Πετροκοπιό, Ελιδάκι, Βιτσιλιά, Βλυχάδα, Κουμαρά, Άμπελος, Καμπί, Καμάρι, Αης Γιάννης, Μπαλί είναι μερικές από αυτές.

    Η αγκαλιά αυτή της θάλασσας, έχει τη δύναμη τη μαγική να απαλύνει κάθε βάρος από την πολυάσχολη και πολύβουη πόλη αφού οι Φούρνοι, είναι το ιδανικό μέρος για όσους λαχταρούν την ηρεμία και την απόδραση από τα καθημερινά, κοσμικά και συνηθισμένα… Η γαλήνη του Νησιού και το θέαμα τον ψαράδων που ξεψαρίζουν τα δίχτυα τους, σας ταξιδεύουν σε άλλες εποχές…

    Αφήστε τη φαντασία σας να "τρέξει" και ταξιδέψτε σε μαγικές ακρογιαλιές.Απολαύστε τα μαγικά χρώματα σε υπέροχα ηλιοβασιλέματα και ζήστε μοναδικές, ανεπανάληπτες στιγμές. Απελευθερώστε τον ξεχασμένο ρομαντισμό σας και... αναπληρώστε το χρόνο που χάνεται με τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

 

 

    Στους Φούρνους το ταξίδι Δεν τελειώνει...

    Αρχίζει και συνεχίζεται, σε κάθε δύση και ανατολή....Εκεί που το όνειρο γίνεται πραγματικότητα...

 

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ » ΟΤΑ - ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ » ΔΗΜΟΙ

2nd E-mail: d.fournon@kep.gov.gr
id: 31383

URL URL: https://www.wiw.gr:443/greek/fourni_municipality_of_fournoi_korseon/
ΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ, ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ.