Change your language to English English | Change your language to Greek Greek | Bookmark this page Bookmark

VAGONETTO

VAGONETTO
VAGONETTO

VAGONETTO

51 ΧΛΜ
ΑΜΦΙΣΣΑ, 33100 ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ
Tel: 22650-28826 210-6296294
Fax: 22650-28679
e-Mail: info@vagonetto.gr
Web Site: http://www.vagonetto.gr
 
VAGONETTOVAGONETTOVAGONETTOVAGONETTOVAGONETTOVAGONETTOVAGONETTOVAGONETTOVAGONETTOVAGONETTOVAGONETTOVAGONETTOVAGONETTOVAGONETTOVAGONETTOVAGONETTOVAGONETTOVAGONETTOVAGONETTOVAGONETTOVAGONETTOVAGONETTOΤο Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας - Vagonetto

 Το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας – Vagonetto είναι ένα θεματικό πάρκο, μοναδικό στον ελληνικό χώρο και βρίσκεται στο διάσελο Γκιώνας και Παρνασσού, στο 51ο χλμ. της εθνικής οδού Λαμίας-‘Αμφισσας, μέσα στο χώρο των εγκαταστάσεων της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.

Στόχος του Μεταλλευτικού Πάρκου Φωκίδας είναι, όχι μόνο να παρουσιάσει τους χώρους λειτουργίας ενός μεταλλείου, αλλά να ενημερώσει, να ψυχαγωγήσει και να εκπαιδεύσει τις καινούργιες γενιές πάνω στην ιστορία εκμετάλλευσης του βωξίτη και των ανθρώπων που εργάστηκαν σε αυτό, τιμώντας και προβάλλοντας τη μεταλλευτική ιστορία της Φωκίδας.

H ιδέα για τη δημιουργία του γεννήθηκε από τους ίδιους τους ανθρώπους που δούλεψαν στα μεταλλεία και θέλησαν να διαφυλάξουν και να εκθέσουν τις μνήμες του τόπου - άρρηκτα πλέον συνδεδεμένες με τη διαδικασία εξόρυξης του βωξίτη.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1998 από την S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.(πρώην Α.Ε.Ε. Αργυρομεταλευμάτων και Βαρυτίνης) στο χώρο των εγκαταστάσεων της εταιρείας, στο 51ο χλμ. της εθνικής οδού Λαμίας-‘Αμφισσας στη Φωκίδα και λειτουργεί από το Σεπτέμβριο του 2003.

Η περιήγηση στο Vagonetto δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να γνωρίσει βήμα- βήμα τη διαδικασία εξόρυξης του βωξίτη. Η γνωριμία με την ιστορία του βωξίτη ξεκινά από το παλιό μεταλλείο, τη Στοά 850, συνεχίζεται με την περιήγηση στον Εκθεσιακό Χώρο Μεταλλευτικής Ιστορίας και τη διαδραστική επίσκεψη στην Πτέρυγα Ψηφιακής Τεχνολογίας και ολοκληρώνεται με μια βόλτα στην Υπαίθρια Έκθεση Μηχανημάτων.

 Στοά 850

Η Στοά 850 λειτούργησε από το 1967 μέχρι και  το 1972. Έχει συντηρηθεί κατάλληλα και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για να γίνει επισκέψιμη. Ο επισκέπτης, εφοδιασμένος με κράνος ασφαλείας και αδιάβροχο, μεταφέρεται με το VAGONETTO, το τρενάκι που χρησιμοποιούσαν οι εργάτες τριάντα χρόνια πριν, στην αρχή της διαδρομής, για να απολαύσει κατόπιν περπατώντας τα μοναδικά εκθέματα της διαδρομής και να ξεναγηθεί σε μία τυπική ημέρα δουλειάς των μεταλλωρύχων εκείνης της εποχής. 

Μέσα από ένα σύγχρονο σύστημα ατομικής ξενάγησης, «ακούει» τους εργάτες να μιλάνε τη δική τους γλώσσα, να «χειρίζονται» τα μηχανήματα εκείνης της εποχής, «φορώντας» τις ίδιες με τότε στολές.  

Η στοά είναι φωτισμένη και υπάρχει ο κατάλληλος εξαερισμός για την άνετη επίσκεψή της. Το σύγχρονο ατομικό σύστημα ξενάγησης σε 6 γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, ιταλικά, γερμανικά) χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και έχει διακριθεί ως έργο-πρότυπο του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

 Εκθεσιακός Χώρος

Η γνωριμία με την ιστορία του βωξίτη συνεχίζεται με την περιήγηση στον Εκθεσιακό Χώρο, που τον αποτελούν η γεωλογική αίθουσα, το τοπογραφικό εργαστήριο, το χημείο και η αίθουσα Αποκατάστασης Περιβάλλοντος. Σε κάθε μία από τις αίθουσες αυτές προβάλλεται η μεταλλευτική ιστορία της περιοχής και οι τρόποι εξόρυξης και αξιοποίησης του βωξίτη καθώς και οι μέθοδοι αποκατάστασης του τοπίου κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση της εξόρυξης. 

Στον ίδιο χώρο λειτουργεί το Πωλητήριο του Vagonetto, με αναμνηστικά δώρα και εκδόσεις που αφορούν όχι μόνο το Βωξίτη, αλλά γενικότερα τα μεταλλεύματα και τα ορυκτά καθώς και την ευρύτερη περιοχή της Φωκίδας.

 Διαδραστική πτέρυγα ψηφιακής τεχνολογίας

Η διαδραστική πτέρυγα ψηφιακής τεχνολογίας, μία πολυδιάστατη βιωματική εμπειρία, απευθύνεται σε όλο τον κόσμο, αξιοποιώντας την ψυχαγωγική διάσταση της ψηφιακής τεχνολογίας μαζί με την παιδαγωγική.

Τρεις αίθουσες, τρία χρώματα, τρεις διαφορετικές ιστορίες σε ένα ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον, όπου ο επισκέπτης «ανακατεύει» με το χέρι του την κοσμική ύλη, «τρέχει» μαζί με τους κόκκους της αλουμίνας μέσα σε ένα βιομηχανικό σωλήνα, «ακολουθεί» εικονικά τα μόρια του μεταλλεύματος, «ταξιδεύει» στη μύτη ενός γιγαντιαίου γεωτρύπανου που αναζητά βωξίτη και δίνει εντολή να ξεκινήσει η «γεώτρηση». 

Στη μπλε αίθουσα ο επισκέπτης μπορεί να δεί την ταινία «Η ιστορία του βωξίτη», ένα μίγμα μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ πού αφηγείται η μικρή Μαρία, εγγονή και κόρη μεταλλωρύχου από την Άμφισσα, με θέμα τη μεγάλη ιστορία των ορυχείων της Γκιώνας και τις πολλαπλές εφαρμογές του αλουμινίου στην καθημερινή μας ζωή.  Η ταινία αποτελεί ένα μικρό φόρο τιμής στους χιλιάδες εργαζόμενους στα μεταλλεία βωξίτη. 

Στην εγκατάσταση της κόκκινης αίθουσας, σε μια κρεμαστή οθόνη σε σχήμα σταλακτίτη, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει σε animation επιστημονικής φαντασίας το ταξίδι του βωξίτη  μέχρι τη «μεταμόρφωσή» του σε αλουμίνιο. Την προβολή ξεκινά ο ίδιος ο επισκέπτης, αγγίζοντας την επιτραπέζια διαδραστική οθόνη (touch screen) και προξενώντας ηχηρές εκρήξεις στο σύμπαν!

Τέλος, στην πράσινη αίθουσα, ο επισκέπτης διασχίζει ένα δάσος από σταλακτίτες για να  καταλήξει να κάνει τη δική του εικονική γεώτρηση.  Αγγίζοντας διάφορους αισθητήρες, ακολουθεί τα διαδοχικά βήματα του γεωλόγου μέχρι να πετύχει  πραγματικές ιδανικές συνθήκες για μία προσοδοφόρα γεώτρηση.

  Υπαίθρια έκθεση μηχανημάτων

Η Υπαίθρια Έκθεση Μηχανημάτων αποτελείται από μηχανήματα κυρίως υπόγειας εκμετάλλευσης τα οποία έχουν παροπλιστεί και τώρα εκτίθενται στο αύλειο χώρο του  Μεταλλευτικού Πάρκου, δίπλα στο εκκλησάκι της Αγ. Βαρβάρας, προστάτιδας των μεταλλωρύχων.

Οι επεξηγηματικές πινακίδες, βοηθούν τον επισκέπτη να κατανοήσει τη χρήση του κάθε μηχανήματος.

 
 

 

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ » ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ-ΓΕΝΙΚΑ » ΠΑΡΚΑ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

/ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ: ΣΥΓΓΡΟΥ 21 & ΒΟΥΡΒΑΧΗ 2, 11743 ΑΘΗΝΑΤΗΛ.: 210-9200293ΦΑΞ: 210-9200294/
id: 48945

URL URL: https://www.wiw.gr:443/greek/amfisa_vagonetto/
ΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ, ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ.