Change your language to English English | Change your language to Greek Greek | Bookmark this page Bookmark

ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

15o χλμ. ΕΘΝ. ΟΔΟΥ ΧΑΝΙΩΝ-ΟΜΑΛΟΥ
ΧΑΝΙΑ, 73100 ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Tel: 6976-860573
e-Mail: info@botanical-park.gr
Web Site: http://www.botanical-park.com
 
ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

 

Περπατώντας σε ένα καταπράσινο περιβάλλον

θα γνωρίσετε περισσότερα από 150 είδη φρουτόδεντρων,

δεκάδες βότανα, φαρμακευτικά και καλλωπιστικά φυτά.

 

 

 

Περιπατητικό εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό πάρκο

ΚΡΗΤΗ..... ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΗΠΕΙΡΟΣ

 

     

 

Στην Κρήτη λόγου του εύκρατου υποτροπικού κλίματος μπορούν να ευδοκιμήσουν πολλά τροπικά και υποτροπικά φυτά .

 

Και  συγκεκριμένα  η περιοχή  του Βοτανικού Πάρκου Κρήτης  15 χιλιόμετρα έξω από την πόλη   των Χανιών στους πρόποδες των Λεύκων ορέων με την  διαμόρφωση του εδάφους και το μικρόκλιμα την καθιστούν παράδεισο για χιλιάδες φυτά και ζώα   

 

Σε  μια έκταση διακοσίων περίπου στρεμμάτων σας περιμένουμε να γνωρίσετε  φρουτόδεντρα  από όλο τον κόσμο που παράγουν φαγώσιμα φρούτα,   βότανα, φαρμακευτικά και καλλωπιστικά φυτά

 

 

 

Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΞΑΝΑΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΣ ΣΤΑΧΤΕΣ ΤΗΣ

 

 

 

Η ιδέα

 

ΒΟΤΑΝΙΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑΚΟ ΠΑΡΚΟ

 

 

Το χωριό μου τα Σκορδαλού 20 χιλιόμετρα έξω από την πόλη των Χανίων στους πρόποδες των Λευκών Ορέων  είναι από τα πιο πράσινα χωριά της Κρήτης με κύριο εισόδημα το ελαιόλαδο, από τσουνατι ποικιλία  ελιάς, και  έχει τουs   παλαιότερους ελαιώνες  της Κρήτης και της Ευρώπης.

 

Στα παιδικά μου χρόνια τα καλοκαίρια  ερχόντουσαν πολλά παιδιά από την Αθήνα και άλλα  μέρη της Ελλάδας   με τις οικογένειες τους που είχαν καταγωγή από εκεί  για διακοπές.

 

Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι δεν γνώριζαν  από χλωρίδα  ακόμα και το ελαιόδεντρο με την πορτοκάλια ούτε  συζήτηση βέβαια για την μουσμουλιά η την χαρουπιά  για παράδειγμα. Φυσικά είναι λογικό όταν μεγαλώνεις σε μια μεγαλούπολη ή σε ένα μέρος με διαφορετική χλωρίδα να μη ξέρεις και πολλά πράγματα.

 

Το 2003  τέλος  Οκτωβρίου  ξαφνικά μετά από πολύ δυνατούς νότιους  ανέμους ένα καλόδιο της ΔΕΗ έγινε η αιτία  να   ξεσπάσει πυρκαγιά που σε λίγες ώρες πήρε πραγματικά μεγάλες διαστάσεις , είκοσι τέσσερις ώρες καιγόταν όλη η περιοχή γύρω από το χωριό μου.

 

Η καταστροφή δεν είχε  προηγούμενο,  εξήντα χιλιάδες ελαιόδεντρα πάνω από 400 χρονών  κάηκαν. Η περιοχή  καταστράφηκε οικονομικά και οικολογικά .

 

Η οικογένεια μου είχε πολλές πορτοκαλιές και ελιές σε μια έκταση περίπου 150-200 στρεμμάτων  η οποία κάηκε και αυτή.

 

Μετά από αυτή την καταστροφή σκέφτηκα ότι στην καμένη έκταση θα μπορούσε να γίνει ένα βοτανικό πάρκο περιπατητικό-εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό. Στην ιδέα μου συμφώνησαν και τα άλλα τρία αδέλφια μου που η έκταση ανήκει και στους τέσσερεις. 

 

 

Χλωρίδα

 

 

 

 Το κλίμα του νησιού έχει συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας πολύ πλούσιας χλωρίδας, με διαφορετικά οικοσυστήματα, που συνθέτουν ένα σύνολο σπάνιας πολυμορφίας.Καμιά ίσως άλλη περιοχή της γης με την έκταση της Κρήτης, δεν περιέχει τόσα είδη φυτών.

 

Εστιατόριο

 

ΧΡΩΜΑΤΑ, ΑΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΕΥΣΕΙΣ   

 

Το εστιατόριο του βοτανικού πάρκου Κρήτης συνδυάζει την αναβίωση παραδοσιακών συνταγών, τρόπων μαγειρέματος όπως πυρομάχι, ξυλόφουρνος, σάτσι και άλλα, γεύσεων και προϊόντων που παράγει η πλούσια Κρητική γή όπως λαχανικά ,φρούτα, χόρτα ,κηπευτικά ,όσπρια, τυριά και ψωμί. Αρωματισμένα από τα θαυμάσια βότανα της Κρήτης

 

Αμφιθέατρο

 

Ενα υπαίθριο , πέτρινο και ατμοσφαιρικό αμφιθέατρο αποτελεί μέρος των εγκαταστάσεων μας 

 

 

"Ο σκοπός της φύσης δεν είναι η διαιώνιση του ανθρώπινου είδους αλλά η διασφάλιση της βιοποικιλότητας των ειδών"

Θεόφραστος

 

 

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ » ΜΟΥΣΕΙΑ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ - ΣΠΗΛΑΙΑ - ΕΝΥΔΡΕΙΑ


id: 64573

URL URL: https://www.wiw.gr:443/greek/chania_botanical_park/
ΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ, ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ.